Esti aici
Femeia.ro > Relații și sex > Nici sexul nu mai e ce-a fost

Nici sexul nu mai e ce-a fost

După ce că din cauza lui ne paște pericolul obezității, diabetului și altor boli din astea rele, progresul și-a băgat nasul și-n viața noastră sexuală.

Cel puțin așa arată studiile. Și, dacă stai să te gândești un pic – ce se întâmpla acum 20 de ani, să zicem, și cum se petrec lucrurile acum –, studiile au dreptate. Ce spun ele? Că reprezentanții generației Y (născuți între 1980 şi 2000) au mai puţini parteneri sexuali faţă de baby boomers (născuți în perioada de explozie demografică de după cel de-al Doilea Război Mondial) şi faţă de Generaţia X (născuţi între 1965 şi 1982).

Și nu numai că au mai puțini parteneri sexuali, ceea ce nu e tocmai un lucru rău dacă stăm să ne gândim mai bine, dar în ultimii ani, numărul adolescenţilor inactivi sexual este în creştere.

Pericol de sterilitate

Un studiu efectuat de Asociaţia Japoneză de Planificare Familială a obținut un rezultat cel puțin îngrijorător: 45% din tinerele cu vârste între 16 şi 24 de ani nu au fost niciodată interesate, ba chiar dispreţuiesc contactul sexual. Tinerele preferă relațiile efemere sau chiar lipsa lor. Pericolul  aici este acela de a… deveni mamă, pentru că 70% din japoneze renunță la slujbă după ce nasc primul copil.

În ultimii 30 de ani, numărul tinerilor care nu fac sex s-a dublat: 15% din tinerii cu vârste între 20 şi 24 de ani recunosc că nu au mai făcut sex de când aveau 18 ani, faţă de un procent de 6% în anii ’90, când cei născuţi în anii ’60 aveau aceeaşi vârstă ca aceia despre care este vorba în acest articol.

Rata de inactivitate sexuală în rândul femeilor s-a triplat din 1991, în 2011, de la 5 la 16 procente.

Ce e rău…

Este rău nu neapărat faptul că tinerii de astăzi fac sex cu mai puțini parteneri decât aceia de acum 40 de ani, să zicem, ci mai degrabă faptul că se întâlnesc din ce în ce mai rar unii cu alții. Realitatea virtuală înlocuiește din ce în ce mai des realitatea propriu-zisă. Este mai ușor să renunți la un partener on-line decât la unul adevărat. Și, din păcate, tinerii încearcă din ce în ce mai mult să-și ușureze viața. Dorințele firești? Se pot satisface, acum, într-o mulțime de feluri care nu presupun neapărat sentimente și parteneri. Din păcate, din asta are de suferit în primul rând natalitatea, iar în al doilea rând, familia, care cade destul de rău în clasamentul priorităților unui tânăr. Ce mai e rău? Faptul că aplicațiile de întâlniri, foarte la modă printre tineri, mai mult îngreunează decât ajută în formarea unui cuplu.

și ce e bine

E bine, pe de o parte, că femeile nu mai pică atât de ușor în plasa constrângerii sexuale. Că au învățat să spună nu, să aleagă ele când, cum și cu cine vor să facă sex. Pe de altă parte, e bine, pentru că așa, spun specialiștii, e mai ușor să pui bazele unei relații durabile. Mai este bine și pentru că bolile cu transmitere sexuală nu mai sunt atât de frecvente. Și încă ceva. Faptul că nu se mai aruncă așa, cu capul înainte, în relații face să scadă rata de divorț. Cu alte cuvinte, mai puțin sex, mai puține divorțuri!

Cele mai invocate motive

spun studiile că internetul ar fi de vină este adevărat. Cum motivează însă cei implicați că nu le prea mai place sexul:

* Sunt prea ocupat(ă);

* Am de învățat, trebuie să pun bazele unei cariere, nu?

* Cariera (din nou!) e mai importantă deocamdată;

* Prefer o relație serioasă, până atunci…

* Pot rezolva problemele cu filme de gen, videochat etc.

Una peste alta, sexul nu mai e ce-a fost! Dar nici dracul nu e chiar atât de negru, spun antropologii mai optimiști. Nevoia de a face sex este la fel de importantă ca foamea sau setea. Până la urmă, într-un fel sau altul, programarea genetică va învinge și internetul, și neajunsurile lui.

Citește și:

Articol preluat din ediția de noiembrie 2017 a revistei Femeia.
Autor: Irina Tudor Dumitrescu
Foto: 123RF

Comments

comments

Lasă un răspuns