Esti aici
Femeia.ro > Relații și sex > Obiceiuri de-ale bărbaţilor. Ce (nu) poţi schimba

Obiceiuri de-ale bărbaţilor. Ce (nu) poţi schimba

Te-ai tot implicat în relaţii ce s-au dovedit a fi sortite eşecului? Oricât de greu este să-ţi găseşti perechea potrivită, poate că e momentul să te întrebi dacă a fost şi vina ta. Nu cumva ai făcut alegeri nepotrivite?

Nimeni nu este perfect, desăvârşit, fără cusur. Fiecare cu părţile lui bune şi mai puţin bune. Într-o relaţie de cuplu, nu este important câte sau ce neajunsuri are celălalt, ci contează dacă poţi trece ori nu peste ele.

L-ai cunoscut, consideri că vă înţelegeţi, vă iubiţi şi puteţi fi împreună pentru mult timp. Ca să fie într-adevăr aşa, n-ar fi rău să cunoşti particularităţile celui de lângă tine – şi obiceiurile pe care ar fi indicat să le ignori, şi deprinderile pe care i le-ai putea schimba, şi gesturile ce ar trebui să te pună pe fugă.

Ce merită să ignori

Unele dintre obiceiurile bărbaţilor sunt mai degrabă rezultatul gustului personal sau al propriilor trăsături de caracter decât lipsă de maniere. Dacă eşti atentă, vei observa că unele dintre ele îi trădează caracterul, iar prin gesturile şi cuvintele pe care ţi le adresează le poate ascunde cu multă uşurinţă. Ce i s-a întipărit în minte încă din fragedă copilărie e dificil, dacă nu chiar imposibil de corijat. La urma urmei, dacă pentru cei din jur aceste obiceiuri nu sunt deranjante, cum se întâmplă în majoritatea cazurilor, la ce bun să te lupţi cu ele? Aşadar, e indicat să nu le dai importanţă, să te obişnuieşti pur şi simplu cu ele decât să încerci să le mulezi pe gustul tău. Mai ales dacă aceste obiceiuri nu-ţi afectează stima de sine, convieţuirea confortabilă cu el sau relaţiile cu ceilalţi. Aşadar, care sunt obiceiurile partenerului tău pe care cel mai nimerit ar fi să le ignori?

# Nu-ţi place cum se îmbracă.

# Când ascultă muzică, nu se mai aude nimic în jur.

# Mănâncă prea repede sau foarte încet ori cam zgomotos, are preferinţe culinare ciudate.

# Aveţi păreri diferite în unele domenii (politică, de exemplu).

# Dedică prea mult timp propriilor pasiuni.

# E dezordonat, îşi împrăştie lucrurile peste tot sau, dimpotrivă, e prea ordonat, chiar meticulos.

Sigur, pe cine n-ar irita să tot fie întrebat „unde îmi sunt şosetele“? Mai ales în situaţia în care în magazia sau boxa unde îşi ţine uneltele de meşterit, dintr-o învălmăşeală de nedescris de instrumente şi tot felul de mărunţişuri (şuruburi, cuie, bucăţi de cablu şi sârmă, cutiuţe şi flacoane) de care n-are voie să se atingă nimeni, găseşte imediat exact ce-i trebuie în momentul respectiv. Ai putea încerca să-l determini să renunţe la asemenea obiceiuri, dar oare merită efortul? Schimbându-l prea mult pe cel care te-a atras şi prin felul de a fi, ai putea transforma atitudinea lui faţă de tine. Dacă insişti, fă-o cu delicateţe, cu mult tact, fără pisălogeală.

Ce poți să îndrepți

Fără îndoială, unele obiceiuri trădează lipsa de respect faţă de tine sau de alţii, carenţe de educaţie:

# Recurge frecvent la cuvinte şi expresii obscene.

# Nu ştie să se poarte la masă, cu atât mai puţin la ocazii festive, când eticheta contează.

# Comentează în prezenţa ta nurii altor femei.

# E leneş (nu face nimic în casă, stă mai tot timpul tolănit pe canapea sau în fotoliul din faţa televizorului).

# Fiecare sfârşit de săptămână şi-l petrece cu prietenii.

# E neîngrijit şi nepoliticos.

De regulă, asemenea obiceiuri nu se manifestă din dorinţa de a-i şoca pe cei din jur, ci pentru că pur şi simplu nu ştie să se poarte altfel. În asemenea situaţii, important nu e ce-i spui, ci cum o faci. În niciun caz nu-l umili, făcându-i observaţii în prezenţa altora. Aşteaptă până când veţi fi doar voi doi sau ia-l deoparte, undeva unde nu vă aude nimeni. Vorbeşte-i cu blândeţe, nu te răţoi la el. I-ai putea spune: „Dragule, cu siguranţă nu-ţi dai seama, dar e posibil ca din această cauză cei de faţă să-şi facă o părere greşită despre tine“.

Dacă te iubeşte cu adevărat, va ţine seama de părerea ta şi se va strădui să evite greşelile.

Şi cu absenţa dorinţei de a contribui la treburile casnice ai putea lupta, dar cu mult tact şi delicateţe. Dacă încerci să-l obligi, şansele de izbândă sunt inexistente.

Observă şi fugi!

Uneori, comportamentul partenerului de cuplu are la bază serioase probleme psihologice pe care nu le schimbi printr-o simplă discuţie.

# E aspru şi rece cu cei pe care nu-i cunoaşte.

# Ţine să aibă întotdeauna dreptate.

# Nu e suficient de matur pentru vârsta lui.

# Te umileşte în prezenţa altora.

# Mănâncă tot ce ai gătit, fără a se gândi că ar trebui să-ţi lase şi ţie.

# E avar sau, dimpotrivă, foarte risipitor.

Probabilitatea ca o femeie să cadă în mrejele unui băiat rău e mai mare în cazul celor al căror tată s-a străduit din răsputeri să-şi controleze fiica ajunsă la vârsta adolescenţei. Dacă te afli într-o asemenea situaţie şi iubitului tău i se potrivesc „calităţile“ înşirate mai sus, se poate spune că eşti prea bună pentru el. Un asemenea bărbat n-are nicio şansă să fie vreodată catalogat drept gentleman, indiferent câtă bunăvoinţă sau altruism vei investi în reeducarea lui.

Şi nu doar atât, lipsa de respect şi responsabilitate trece adesea în presiune emoţională şi violenţă fizică. Nu contează cât de frumos sau generos este, fugi de el cât te ţin picioarele! Cât nu e prea târziu.

Citește și:

12 semne că te înşală

E dovedit, barbatii sunt speriati de femeile destepte

Trei compatibilitati care arata o relatie de succes

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.19/14.05.2015

Autor: Olga Sveduneac

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns