Esti aici
Femeia.ro > Familie > Pauza din relație. Funcționează?

Pauza din relație. Funcționează?

Te lasă ori nu nevoia de spațiu să vezi dacă potriviți? Dacă vrei să închei relația, te desparți pur și simplu, iar pauza e doar antecamera sfârșitului. Totuși, psihologii susțin că pauzele au și rol benefic, fiindcă îți dau răgazul să înțelegi cum stau lucrurile între voi.

Interpretarea greșită

A lua o pauză de persoana iubită poate trece drept o metodă lașă prin care să închei relația. Ceea ce se uită este sensul propriu, și anume nevoia de spațiu fizic pe care partenerii o resimt la un moment dat pe parcursul legăturii lor. Potrivit psihologilor, decizia n-ar trebui să mire. Poate să apară și când partenerii se iubesc nespus. Despărțirea temporară vine cu multiple avantaje de ambele părți.

Condiția este ca ambii să fie de acord, să aibă încredere unul în celălalt și să considere perioada în care nu se văd un moment de detașare și reflecție. Hotărârea de a lua o pauză se dovedește o mană de aer curat atât pentru partenerii cu câteva luni de relație, cât și, mai ales, pentru partenerii peste care au trecut anii. În primul caz, cei doi au șansa să-și dea seama dacă se potrivesc, în timp ce, în cazul al doilea, partenerii profită de rara ocazie să le fie dor, o emoție care probabil a rămas prăfuită.

Când e necesară

Dacă jumătatea te copleșește și nu ești obișnuită cu asta, s-ar putea să te irite; de aceea, o pauză e binemeritată. De asemenea, s-ar putea ca pur și simplu să simți nevoia să revii la tine după o perioadă când ai uitat cine ești și te-ai raportat la tine doar ca parte a cuplului. Când reușești să te reconectezi cu tine ca individ, dai ulterior și celuilalt partea bună din tine. Mai mult, dacă te cunoști bine, știi ce-ți place și ce dorești de la cel de lângă tine.

De asemenea, o pauză este necesară și când totul e prea intens. E adevărat, pasiunea nu poate fi controlată, dar nu de puține ori se întâmplă ca partenerii să resimtă epuizare și să continue să trăiască disensiuni repetate până la despărțirea definitivă. Astfel, doar o perioadă de liniște poate calma focul prea arzător și menține proaspătă relația.

Un pas vital

Ceva timp petrecut departe unul de celălalt se impune când cei doi vor lucruri diferite: unul vrea să-și continue studiile sau să-și schimbe cariera, altul – copii sau achiziția unei locuințe. Motivele care provoacă tensiune sunt diverse, dar o pauză lămurește lucrurile și vă determină reflectați cu seriozitate la ce își dorește cu adevărat fiecare în parte și să stabiliți niște limite sau un plan concret. Nevoia de timp pentru a stabili priorități nu trebuie neapărat să implice despărțirea; o pauză poate fi suficientă pentru a da seama.

Nu în ultimul rând, se spune că absența face ca iubirea să crească. Mai bine afli mai devreme decât niciodată dacă sunteți îndrăgostiți cu adevărat sau ceea ce trăiți este doar foc de paie. O vreme petrecută departe unul de celălalt vă calmează, dar poate avea și efectul invers, mai ales în cazul relațiilor de lungă durată: era tot ce trebuia pentru a reaprinde flacăra iubirii și a readuce buna înțelegere în casă. Decizia pauzei trebuie luată de comun acord, la fel – durata acesteia: nici prea puține, dar nici prea multe zile, ca să nu vă înstrăinați.

Când pauza nu are efect

Timpul petrecut separat poate să aibă efect pozitiv, dar și să dăuneze. Pauza funcționează dacă vreți să consolidați relația sau să scăpați de confuzia care planează asupra voastră. Dacă, în schimb, iei pauză fiindcă nu-l mai suporți, ești mai fericită singură sau simți că relația e pe ducă și folosești pauza drept scuză, atunci nu te aștepta la sorți de izbândă. Iată câteva situații când nevoia de spațiu nu acoperă alte lipsuri ale cuplului:

Dacă relația e cu suișuri și coborâșuri, pauza nu face decât să mărească distanța emoțională dintre voi, în loc de a ajuta să înțelegeți mai bine.

Dacă vrei pauză doar ca să scapi de discuții, nu-i o idee prea bună, fiindcă, până la urmă, pentru a rezolva problemele, trebuie să le discutați.

Nu luați pauze oricând! Dacă le vedeți ca pe o joacă, vă aduc mai multe deservicii decât vă imaginați.

Pauza le-a priit

Despărțirea temporară dintre Kate Middleton și prințul William a surprins pe toată lumea. S-a produs în urmă cu nouă ani, prin 2007, când nu erau încă soț și soție. Cei doi au decis să ia o pauză după ce, vreme de cinci ani, au fost împreună zi de zi în perioada colegiului. După doar câteva luni, s-au împăcat, iar în 2010 s-au logodit.

Uneori, când despărțirea pare unica soluție, o pauză în relație este un prilej bun să-ți iei timp de gândire fără a-ți pierde definitiv partenerul.

Cifră

Două săptămâni este perioada ideală pentru o pauză în relație, timp suficient să puneți gândurile în ordine și să aveți apoi o discuție care să limpezească lucrurile.

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr29/21.07.2016
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: 123rf

Comments

comments

Lasă un răspuns