Esti aici
Femeia.ro > Relații și sex > Să faci ori nu primul pas într-o relație?

Să faci ori nu primul pas într-o relație?

Obișnuința ne face să dorim să fim curtate, să ne instalăm comod în așteptare pentru a fi zărite, admirate și „urmărite“ de sexul opus. Așteptăm să sune telefonul, să primim propuneri de ieșiri, întâlniri etc. Bărbații au inițiativa, ele îi urmează sau nu. Conform regulilor transmise de-a lungul timpului, perioada de tatonare și întâlniri e dirijată de ei: bărbatul conduce, femeia se supune. 

Sună cam demodat, nu? În era datingului online, când fiecare are drepturi egale în relație, deci și de inițiere a unei comunicări, pare destul de perimat. Dacă îți place de cineva, ai putea măcar să-i arăți asta. Mai discret sau mai direct, după cum ți-e firea. Dacă o să-i dai un telefon să-l întrebi ce face sau o să-l chemi pe colegul sau amicul verișorului la o cafea/un concert înseamnă că greșești?

Poți să mergi pe convingerile tradiționale, dar la fel de bine poți trece și la noi atitudini. Lumea a evoluat. Ce se potrivea atunci nu e musai să se potrivească în peisajul actual al întâlnirilor și relațiilor. Mai mult, tendința de a-ți căuta partenerul online deja presupune primi pași de partea ambelor părți. Există site-uri atât de bine organizate, cu reguli și algoritmi bine puși la punct, încât nimeni nu simte că greșește, scopul fiind de fapt același: să fii într-o relație. 

Ce spun specialiștii. Pro și contra

Deși cadrul de întâlniri s-a schimbat în era online, regulile fundamentale bărbați-femei în dragoste și relații rămân aceleași, sunt de părere Ellen Fein și Sherrie Schneider („Regulile“, 1995). Ele argumentează: „Femeile curtate mult timp și greu de cucerit erau cele care aveau succes, pe când cele care erau prea disponibile sau aveau inițiative pentru o relație erau cele părăsite“. După 18 ani, în cartea „Nu regulile mamei“, principiile sunt aceleași după cele două autoare: „Femeile nu ar trebui să inițieze o relație, ci să aibă un aer misterios și să «joace tare» până sunt cucerite“.

În 2011, Jennifer MacGregor și Justin Cavallo, de la Universitățile Waterloo și Columbia, au investigat cum ar putea să spargă regulile, în situația în care femeile inițiază o relație. Ei au descoperit că așteptările sociale descurajează femeile să acționeze și să facă primul pas pentru a avea un potențial partener. Conformismul față de prejudecăți duce la pasivitate, sentimente de neajutorare învățate. A face o mișcare în sensul dorit ar fi o dovadă că poți să îți controlezi propria viață și să generezi schimbarea în funcție de dorințele tale.

Ce spun bărbații

Jennifer Bawden, după discuții cu bărbați ai vremurilor noastre, a ajuns la concluzia că bărbații caută femei deștepte, independente, care nu se tem să-și urmărească propriile interese. Le plac femeile care știu să-și construiască o viață a lor.

De ce să faci primul pas

*Te vei simți puternică. Poți ieși din zona de confort și să spui: vreau să fac asta! Când ai un obiectiv, te simți bine. Indiferent de rezultat, te vei simți mândră de tine că ai încercat și, în plus, câștigi în partea de independență. 

*Încrederea în sine e sexy. Da, încrederea în tine și capacitatea de a acționa sunt calități atractive. Nu este aroganță. Este vorba doar de confirmare și siguranță a valorii personale. Femeile încrezătoare în ele nu au nevoie de aprobare din partea celor din jur, nu caută atenție cu orice preț și nu se simt respinse dacă întâmpină un refuz.

*Este măgulitor să primești atenție. Un bărbat adevărat va fi flatat când o femeie îi acordă atenție. Când îi arăți cuiva că ești interesată de el, prin flirt, o simplă invitație sau un compliment, se poate micșora distanța și crește conexiunea emoțională. Și bărbaților le place să primească complimente. Șansele ca el să te placă există, dacă nu te place deja…

*Vei depăși stereotipurile. De câte ori vei încălca regulile, vei  sparge tiparul relațiilor între sexe care spune că el face mereu primul pas. Vei avea ceva de zis, vei rescrie regulile. De câte ori vei schimba dinamica tradițională privind rolurile de gen, nu faci decât să participi la evoluție.

*E mai bine decât să aștepți ca viața să se întâmple. Poate ți s-a întâmplat să simți că te place, dar nu acționează. De ce să aștepți la infinit? Nu ne place să spunem: „Fii proactivă, cere dacă vrei ceva!“? E bine să stai așteptând să se întâmple ceva, dar, în același timp, poate fi plictisitor. Vrei ceva, acționează, asta e viața! Valabil și în cazul relațiilor. Se știe că, în multe relații, cele care dau tonul subtil sunt de fapt femeile.

*Cel mai rău lucru care se poate întâmpla este un NU. Ține minte asta! Dacă vei invita pe cineva în oraș sau vei flirta, nu va spune  nimeni că e o nebunie sau că ești de pe altă planetă.  Așa cum ai zis și tu NU în anumite situații, la fel el poate să spună NU. Cel mult, rămâi în același punct, dar nu ai nimic de pierdut!

*Și bărbații sunt oameni, nu-i așa? Așa cum o femeie are emoții când întâlnește un bărbat care-i place, așa este și pentru ei. Uneori, un prim pas al tău poate să încurajeze un alt pas al lui și, încet-încet, în ritm de dans, să se ajungă la o poveste frumoasă. Iar dacă ți s-a părut, cel puțin știi că ai încercat, așa-i?

Citește și:

Articol preluat din ediția de iulie 2016 a revistei Femeia.

Autor: Oana Pescaru

Foto: Guliver/Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns