Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > Scapă de obsesii!

Scapă de obsesii!

obsesii

Te-ai întors din drum (nu ştii a câta oară) ca să verifici dacă ai închis uşa. De la un timp, fredonezi în gând aceeaşi melodie plictisitoare. E enervant, nu-i aşa? Cu un pic de efort, scapi de asemenea obsesii. Altfel, ele ţin la distanţă buna dispoziţie și afectează starea de spirit.

Vorbim despre obsesie, un gând iraţional care îşi face apariţia în mod repetat atunci când ceva ne acaparează mintea atât de tare, încât celelalte lucruri devin lipsite de importanţă. De obicei, după părerea psihologilor, obsesiile apar ca o consecinţă a oboselii şi epuizării nervoase, manifestându-se prin comportamente repetitive foarte greu de controlat, nedorite şi dificil de înlăturat.
Există mai multe tipuri de obsesii: intelectuale (ideile fixe, cum obişnuim să le spunem), impulsive (când comitem acte contrar propriei voinţe) şi inhibitive (precum frica iraţională de un anume lucru ori de a întreprinde ceva).

Travaliu mental

O idee, un gând, o imagine sau o stare afectivă pune stăpânire pe tine împotriva propriei voinţei. Ţi-e teamă că-ţi va sparge cineva casa în absenţa ta, te cuprinde frica atunci când auzi telefonul sunând, fiindcă te gândești ca nu cumva să fie cineva din familie care îţi spune că i s-a întâmplat o nenorocire, te impacientează discuţiile în contradictoriu cu şefii şi colegii, pentru că nu ştii ce urmări ar putea avea și tot despici firu-n patru, zile şi nopţi în şir, chiar dacă îţi dai seama că e un lucru fără rost, ţi-e teamă că nu vei reuşi să atingi perfecţiunea în domeniul de activitate pe care l-ai ales.
Deseori, o asemenea înrobire, chiar dacă e de scurtă durată, este cât se poate de sâcâitoare, chinuitoare, ca un travaliu mental. Iar când se permanentizează, ea poate fi un indiciu de nevroză. Îţi dai seama că e ceva în neregulă cu tine, aşa că încerci să ascunzi asta de ceilalţi, pentru a nu fi ridiculizată, desconsiderată şi astfel, încet-încet, lăsându-te cuprinsă de anxietate, ajungi să ai un comportament nefiresc și nesănătos.

Ce-i de făcut

Înainte de toate, trebuie să conştientizezi neplăcerea cu care te confrunţi şi să afli sursa care a generat-o. Să recunoşti că e posibil să te fi blocat mental într-o situaţie care nu-ţi convine din cauza orgoliului ori a vanităţii. E important să accepţi că ai greşit, să recunoşti că ești într-o situaţie care te depăşeşte. Abia după aceea este posibil să iei măsuri. Iată ce ai putea să faci:
# Încerci să ignori gândurile obsesive şi să-ţi vezi de treburi, doar că e posibil ca vocea din mintea ta să se încăpăţâneze să nu-ţi dea pace. Şi vei suferi în continuare, chinuită de aceleaşi gânduri. Aşadar, nu e o soluţie.
# Încerci să le alungi din minte, lucru deloc simplu, iar neputinţa de a o face va deveni ea însăşi supărătoare, împiedicându-te să te concentrezi la ce ai de îndeplinit în viaţa de zi cu zi. Nici aşa nu merge.
# Încerci să convieţuieşti cu aceste gânduri obsesive. Le laşi să-ţi dea târcoale, apoi le analizezi, vorbindu-le celorlalți despre ele, însă ei sunt sătui să tot audă aceeaşi poveste, redată iar şi iar în aceleaşi cuvinte. Nici aşa nu-i bine.
# Lași gândurile obsesive să te domine. Doar că nu-ţi prea place ce se întâmplă și parcă ai fi pe altă lume.
# Înlocuieşti chinuitoarele gânduri cu altele. Dar oare nu cumva tot cu unele obsesive? Iar nu-i bine.

Rezolvă-ţi problemele!

Toți ne confruntăm uneori cu situaţii la care nu vrem să ne gândim, întrucât ştim că ne indispun. Însă nu ieșim întotdeauna învingători. Mulți psihologii consideră că obsesiile sunt de fapt o fugă de realitate, transpunerea conflictului interior într-un plan ireal.
Care ar fi soluţia în plan real? Rezolvarea conflictului doar gândindu-te la el fără a întreprinde nimic nu este nicidecum o soluţie. În plus, te împiedică să te gândeşti la alt lucru, să faci ceva cu mintea limpede. În cazul în care conştientizezi ciudăţenia (sunt persoane care nu-şi dau seama că ea există), consideri că este peste puterile tale s-o biruiești, s-o înlături? Încearcă! Altfel, va trebui să ceri ajutor psihiatrului. Iar drept „bonus“, te-ai putea pricopsi cu încă o obsesie: nu cumva să uiţi să iei antidepresivele!

În general, cu orice neplăcere te-ai confrunta, nu aştepta ca lucrurile să se rezolve de la sine, nu lăsa problemele nesoluţionate. Se întâmplă adesea ca o problemă nerezolvată să atragă după sine alta, aceasta la rândul ei încă una şi tot aşa, până ce ajungi să te afunzi într-un hău din care nu mai vezi ieşirea.
Dacă te vei obişnui să-ţi rezolvi la timp problemele cu care eşti nevoită te confrunţi, în lumea reală, nu în imaginaţie, dacă te vei încăpăţâna să găseşti soluţii pentru a ieşi din situaţiile în care vrând-nevrând ai fost implicată, nu vei mai fi nevoită să te lupţi cu gândurile obsesive. Iar asta, pentru simplul motiv că nu vor exista.

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.40/2014
Autor: Olga Sveduneac
Sursa foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns