Esti aici
Femeia.ro > Relații și sex > Sex: Cine poartă vina?

Sex: Cine poartă vina?

De o vreme, parcă nu mai e cum a fost. Despre sex e vorba. Parcă nu vă mai găsiți. Și, dacă nu vă găsiți în amorul fizic, o să pierdeți și-n rest, pentru că veți începe să dați vina unul pe celălalt.

Apar reproșurile: „E vina ta, tu n-ai făcut cutare sau cutare lucru“. Dar şi autoreproşurile: „E vina mea, n-am fost în stare să fiu la înălţimea aşteptărilor lui/ei“. Ce să facem ca să ne lămurim fără consecințe grave? Pentru că, atunci când apare ideea asta cu cine-i de vină nu ne mai iese sexul de anțărț, lucrurile pot ajunge până la separarea celor doi parteneri.

  78% din femei au mimat cel puţin o dată orgasmul, 100% din bărbaţi au avut cel puţin o dată în viaţă probleme de dinamică sexuală.

Vina e la mijloc, dar…

Și asta pentru că intervin copiii, poate o carieră mai solicitantă, chiar rutina. Pe la noi, femeile au săpat în subconştient faptul că, după apariţia primului copil, principala lor menire în viață e să fie mame. Și atât. Soții, iubite? Asta poate aștepta! Încet-încet, femeia dispare şi rămâne doar mamă. Bărbatul se simte frustrat, dar şi, inconştient, vinovat de această transformare a femeii de lângă el.

mai mult la ei

Sentimentul de vinovăţie pentru nereuşita unui cuplu, pe plan sexual cel puţin, apare mai cu seamă la bărbaţi. Pentru că bărbatul este dependent sexual de femeie, pe când femeia are, dimpotrivă, un mai mare grad de independenţă sexuală. Cum aşa? Este foarte simplu. Bărbatul nu se simte bărbat adevărat dacă nu primeşte, simbolic vorbind, o notă mare din partea partenerei pentru performanţa sa sexuală. Dacă nu e validat, cum spun specialiștii. Asta, pe de o parte. Pe de altă parte, dacă simte că femeia şi-a pierdut din interesul sexual faţă de el, bărbatul va considera acest fapt un eşec şi, în consecinţă, se va simţi vinovat pentru nereuşita cuplului.

Femeia nu are nevoie de aplauze

Dacă bărbatul are nevoie de validare, femeia nu simte nevoia să fie lăudată pentru performanţa sexuală. Dacă simte că bărbatul e mai puțin interesat, scoate la iveală armele cele vechi ale seducției. Și chiar dacă și ele, femeile, poartă o parte din vină, vezi mai sus, nu se simt niciodată cu adevărat vinovate.

Culpabilitatea este un sentiment de care nu scapă nimeni pe lumea asta. Depinde însă cum gestionăm acest sentiment de vinovăţie.

Totul s-ar putea rezolva prin comunicare

Acel gen de comunicare prin care cei doi parteneri îşi povestesc sincer despre preferințe, fantezii sexuale chiar, dar și despre mângâierile care nu le fac plăcere. Decât un orgasm mimat, și dat în vileag până la urmă, mai bine spui direct: „Mi-ar plăcea mai mult aşa“. Iar dacă îl simţi că are probleme, nu îi arunci priviri pline de reproşuri, ci încerci să-l faci să treacă mai uşor peste ele.

3 lucruri pe care să nu le faci în pat

1. El a dat-o în bară. Nu dramatiza situaţia! Pentru că el nu va înțelege altceva decât că tu ai sesizat eşecul. Dacă-i mai și spui ceva de genul „lasă, dragă, vorbim mâine“, nu se va mai gândi decât la asta şi țânțarul ratării se va transforma în armăsarul frustrărilor.

Idee: Nu atrage atenţia asupra penetrării, deturneaz-o subtil în mângâieri plăcut-excitante pentru amândoi. El îşi va recăpăta încrederea în sine şi îşi va regăsi forma cea bună.

2. Prea multă sinceritate strică! Dacă, să presupunem, nu prea ai orgasm, dar te-ai obişnuit să-l mimezi, nu „da din casă“. În loc să se bucure că eşti cinstită cu el, cu voi, nu se va gândi decât că l-ai minţit tot timpul până atunci. Și, mai ales, că el nu e în stare să te satisfacă așa cum meriți.

Idee: lasă-te antrenată de senzaţiile care-ţi provoacă plăcere, chiar dacă la început acestea nu au nimic vulcanic, în aşa fel încât el să afle ce anume îţi face plăcere. Cu timpul, şi insistând asupra acestor senzaţii din ce în ce mai plăcute, se poate avansa, împreună, spre plăceri tot mai intense.

3. Comunicare, comunicare, dar să nu exagerăm. Comunicarea nu înseamnă „instrucţiuni de folosire“, rostite cu voce tare, când îi e omului lumea mai dragă. Dacă-l iei prea „inginereşte“, s-ar putea să obţii efectul contrar: să se inhibe definitiv, simţindu-se incompetent.

Idee: nimic nu te împiedică însă ca, în timpul preludiului, să-i ghidezi cât mai senzual gesturile, să subliniezi mângâierile sau poziţiile care îţi fac plăcere.

Citește și:

Articol preluat din ediția de februarie 2018 a revistei Femeia.
Autor: Irina Tudor Dumitrescu
Foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns