Esti aici
Femeia.ro > Familie > Sex fără prejudecăți. Te-ai rușinat că dorința nu ține cont de prejudecăți

Sex fără prejudecăți. Te-ai rușinat că dorința nu ține cont de prejudecăți

Mai cu seamă în materie de educație sexuală, suntem campioane la prejudecăți. Le las deoparte pe cele legate de sexul mai fără tabuuri… dar actul sexual în timpul menstrei? Oroare, în timpul sarcinii? Scârbos! Și nici măcar imediat după naștere nu e tocmai „recomandabil“, nu?

Sunt momente în viața femeii în care numai la sex nu i-e gândul. Cam ăsta e argumentul puritanelor, dar și marii majorități a celorlalte. Serios? Ia gândește-te mai bine, chiar nu te-ai gândit deloc, deloc la așa ceva în momentele alea? Sau dimpotrivă te-ai rușinat că dorința trupească nu prea ține cont de prejudecățile, de pudibonderiile tale. Pentru că (deh, așa-i natura asta, face cam ce-o taie capul!) în astfel perioade libidoul, spre necazul tău, crește.

Menstrele sunt ceva firesc

Actul sexual în timpul menstruației este privit cu indignare, în primul rând din motive… estetice și igienice. Care pot fi combătute cât ai zice sex? Dacă partenerul n-are nimic împotrivă, dacă ai grijă faci duș înainte și imediat după și, mai ales, dacă nu ai menstre foarte abundente, neplăcerile sunt minime în comparație cu beneficiile actului sexual în această perioadă. Beneficii? Ei bine, da! Pe lângă faptul că hormonii pe care corpul îi eliberează în timpul actului sexual (mai cu seamă oxitocina) atenuează depresia și stările irascibile specifice acestei perioade, actul în sine este mai eficient, mai ales că libidoul femeii este crescut în perioada menstruației.

Sex pe post de medicament

Sexul în timpul menstrelor este și un eficient tratament împotriva durerilor specifice, de la crampe abdominale și migrene până la dureri de spate. Crampele care caracterizează orgasmul facilitează eliberarea fluxului menstrual în cantitate mai mare și, implicit, scurtează perioada de menstruație. Atenție îns, este demonstrat că schimbările fiziologice suferite de femei în timpul menstruației pot crește susceptibilitatea la infecții, iar bacteriile din sângele menstrual s-ar putea multiplica masiv. Igiena rezolvă totul!

S-a stabilit științific că sexul este un medicament eficient împotriva durerilor premenstruale.

Nu, nu deranjează copilul!

Asta e una dintre fricile declarate chiar și la femeile însărcinate cu acces la informații, care știu despre ce e vorba și n-au lipsit de la lecțiile de anatomie. Este probabil ceva mai presus de logică, manifestare destul de frecventă în timpul sarcinii. Dar, da, libidoul crește ceva de speriat, mai ales din trimestrul al doilea, și ar fi păcat să nu-l iei în seamă. Și asta pentru că, datorită sarcinii, fluxul de sânge este mai intens în vulvă, ceea ce uşurează excitarea, iar tu poți avea orgasme cu mai mare uşurinţă şi mai frecvent. Plăcerea este prin urmare greu de egalat în afara celor 5-6 luni de sarcină despre care vorbeam. Ai grijă să-i atragi atenția partenerului la cel mai mic inconvenient. În rest, nu e nici rușinos, nici periculos, ci, cum spuneam, extrem de plăcut. Ar mai fi și partea cu aspectul, dar ăsta e mai mult răsfăț, recunoaște.

La orice vârstă

Trecem de la una la alta, dar asta e situația. Sexul începe să fie proscris odată ce intri la menopauză. Am mai scris despre asta, dar nu e niciodată prea mult: viața sexuală a femeii nu se termină la 45-50 de ani. Nu ești niciodată prea bătrână pentru a te simți bine, pentru a simți și oferi plăcere! Iar corpul tău, dorințele tale n-au nici pe departe aceleași criterii de frumusețe ca tine. Cât despre parteneri… Ei bine, da, mulți bărbați trecuți de 60 de ani încep să se intereseze de femei mai tinere, dar și mai mulți se simt minunat în prezența partenerelor de vârsta lor. Chiar și micile eșecuri sunt trecute cu vederea cu umor, iar preludiul, mai lung, e de folos amândurora.

Contactul intim în duș este foarte senzual, dar poate fi și cea mai comodă cale de a face dragoste în acea perioadă delicată a lunii.

Nou-născutul, duşmanul sexului?

Se pare că da. Foarte rar se întâmplă ca proaspătul tătic să nu se simtă neglijat din cauza noului membru al familiei. Mulţi trec peste asta în mod raţional. Mulţi însă o iau ca pe un afront personal, ca pe o desconsiderare din partea „jumătăţii“. Iar sentimentul este şi mai acut când copilul a venit foarte repede după căsătorie. Când, cu alte cuvinte, n-a avut prea mult timp să fie el pe locul I. Poate ar fi bine ca îndată ce te-ai refăcut să-i acorzi și lui mai multă atenţie. Ba chiar să inițiezi o partidă de sex, doar nu stai 24 din 24 lângă copil. Unde mai pui că va fi și mai interesant, pentru că va trebui să redescoperiți: se întâmplă adesea ca, după naștere, zonele erogene să-și mai schimbe locul!

Citește și:

 

Articol preluat din ediția de noiembrie 2019 a revistei Femeia.
Autor: Irina Tudor Dumitrescu
Foto: pexels

Comments

comments

Lasă un răspuns