Esti aici
Femeia.ro > Relații și sex > Sex la orice vârstă

Sex la orice vârstă

Da, viața, nici măcar cea sexuală, nu se termină la 40 de ani, nici la 50. Continuă, poate mai puțin efervescentă, dar cu atât mai interesantă.

Pentru un tânăr de 30 de ani, pare ciudat ca o persoană de 50-60 de ani să se mai gândească la sex. Natura nu ține cont însă de păreri preconcepute. Chiar dacă, din punct de vedere hormonal, se cam schimbă situația când pășești în a doua jumătate de secol a vieții.

Bărbații, mai dornici

Din păcate, conform studiilor făcute în ultimele decenii, cu bărbații se întâmplă un fenomen neplăcut. Din punctul lor de vedere. Activitatea sexuală descreşte mult mai repede decât interesul sexual. Sau, cum ar spune o vorbă, nu e putirință cât dorință. Asta nu înseamnă însă după 60 de ani bărbații trăiesc precum călugării. Nici vorbă! Scade doar frecvenţa raporturilor sexuale, dar nu atât de dramatic. Iar dacă bărbatul în discuție are o parteneră deschisă, se rezolvă și problema activității care nu se mai ridică la nivelul interesului.

Femeile, mai așezate

În sensul că, odată cu instalarea menopauzei, estrogenul scade semnificativ și, prin urmare, apetitul sexual nu mai e aşa de mare. Vestea bună este că, îndeobște, chiar dacă mai rar, sexul e mai bun la vârsta a treia. Multe femei sunt mai interesate de propria sexualitate abia după 40 de ani, descoperind astfel noi metode de a cunoaște plăcerea. Dispare capacitatea reproductivă, scade un pic libidoul, dar sexul poate fi cu adevărat spectaculos dacă femeia are o relație bazată pe dragoste și prietenie.

Idei preconcepute

Încă există percepția că o femeie intrată la menopauză, cu atât mai mult trecută de 60 de ani, este postsexuală, cum se spune. Nu mai are adică nimic de-a face, nici în suflet, nici în simțiri, cu sexul. Pe de altă parte, un bărbat trecut chiar de 70-80 de ani este privit cu mult mai mare condescendență când spune are relații sexuale cu femei uneori mult mai tinere decât el. Vorbim aici despre bărbații și femeile fără parteneri constanți. De multe ori, încă, sexualitatea femeii la vârsta a treia este considerată ridicolă, ceea ce face ca multe dintre acestea să și-o ascundă. Ba, nu o dată, să recurgă la alte moduri de satisfacere a nevoilor sexuale: masturbarea și chiar lesbianismul. Una peste alta, e bine să fii sinceră cu tine și cu corpul tău și nevoile lui și la 30 de ani, și la 40, dar și după 60 de ani!

Totuși se întâmplă!

Este adevărat că nu încheiem viața sexuală la 50-60 de ani. Dar la fel de adevărat este și că organismul nu mai e așa „săritor“ ca-n tinerețe. Schimbările produse în corpul omenesc odată cu îmbătrânirea atrag după sine şi modificări în activitatea sexuală. Scade nivelul hormonilor, apar bolile cronice, care de multe ori afectează capacitatea de excitare. Se produc schimbări la nivelul sistemului nervos şi al sistemului vascular, ceea ce poate duce la lipsa erecţiei sau erecţii mai slabe, perioade mari între erecţii, lubrifiere vaginală mai lentă, o reducere a platoului orgasmic.

70% din persoanele căsătorite trecute de 60 de ani au o viaţă sexuală ordonată, cu o medie de un contact pe săptămână.

Un cuplu împotriva tabuurilor

Este vorba despre noul președinte al Franței; Emmanuel Macron, și soția lui, Brigitte. Ea este mai în vârstă decât el cu 25 de ani. Nici mai mult, nici mai puțin. Brigitte i-a fost profesoară în liceu. Actualul președinte avea pe vremea aceea 17 ani și s-a îndrăgostit nebunește de ea. I-a promis și și-a promis că o va lua de soție. S-au căsătorit acum zece ani. Astăzi, ea are 64.

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr. 27/13.07.2017
Autor: Irina Tudor Dumitrescu
Sursa foto: 123RF

Comments

comments

One thought on “Sex la orice vârstă

  1. Este normal ca un barbat la varsta de 72 de ani sa aiba un interes sexual crescut si sa-si doreasca un contact la 2-3 saptamani??

Lasă un răspuns