Esti aici
Femeia.ro > Familie > Știința din spatele fericirii în doi

Știința din spatele fericirii în doi

Chiar dacă nu există o reţetă a armoniei şi fericirii în cuplu, există câteva ingrediente care fac viaţa în doi şi mai plăcută, şi mai durabilă.

Ce face un cuplu fericit şi cum de reuşesc unii parteneri să se înţeleagă, iar alţii nu? Din dorinţa de a afla răspunsul, oameni de ştiinţă de pretutindeni au dedicat decenii studierii modului cum evoluează o relaţie de cuplu. În urma rezultatelor obţinute, se pot trage câteva concluzii referitoare la ce anume face ca viaţa în doi să fie una armonioasă pe termen lung.

Dificil, doar în primii zece ani

Jumătate din relaţiile de cuplu se destramă în primii zece ani de căsnicie, susţin oamenii de ştiinţă de la Brigham Young University (SUA). Au ajuns la această concluzie în urma studierii evoluţiei relaţiilor conjugale a două mii de femei născute între 1957 și 1964. Din mărturiile acestora, a reieșit că, într-o primă etapă, 60% din cupluri erau mulţumite de mariaj. În timp însă, relaţia dintre soţi s-a răcit şi au apărut conflictele. Nu rareori cauza nemulţumirilor a constituit-o suprasolicitarea, asociată cu necesitatea de a te ocupa şi de carieră, şi de treburile casnice, şi de copii, cărora li se adăugau problemele financiare, dar mai ales lipsa de înţelegere şi susţinere între parteneri. În cazurile în care problemele nu şi-au găsit rezolvarea, cuplurile s-au destrămat până să împlinească zece ani de mariaj. Cele care au reuşit să surmonteze împreună greutăţile întâmpinate şi-au continuat mariajul în medie încă vreo cinci ani, iar viaţa lor conjugală a devenit mai solidă, mulţumirea de a fi împreună – mai mare, situaţiile conflictuale (acolo unde au existat) – tot mai rare.

Comunicarea, faţă în faţă

Aceiaşi oameni de ştiinţă de la Universitatea Brigham Young au constatat că foarte importantă în menţinerea unei relaţii bune între partenerii este şi comunicarea verbală. Partenerii care recurg frecvent la mesaje scrise pentru a comunica între ei, inclusiv pentru a-şi rezolva problemele, a cere scuze sau a lua decizii, au tendinţa de a fi mai puţin fericiţi în comparaţie cu cei care preferă dialogul deschis şi sincer, fie la telefon, fie faţă în faţă.

Prietenia, esenţială

Fericirea în cuplu nu este asigurată nici de iubire, nici de atracţia sexuală, ci de relația de prietenie dintre parteneri, susţin oamenii de ştiinţă canadieni. De aceeaşi părere sunt psihologii: şi iubirea, şi atracţia sexuală, şi interesul ce a stat la baza întemeierii cuplului pălesc odată cu anii, lăsând loc unei relaţii de prietenie.

Tot ei sunt de părere că partenerii căsătoriţi sau aflați în cuplu sunt mult mai fericiţi decât cei care trăiesc singuri, indiferent dacă au ales voluntar singurătatea ori aşa s-a întâmplat să fie. Este concluzia la care au ajuns în urma unui studiu de amploare. Pe durata desfăşurării lui, i-a interesat cât de fericiţi s-au simţit participanţii la studiu înaintea căsătoriei, pe durata ei, precum şi după divorţ sau decesul unuia din soţi. S-a constatat că aceia căsătoriţi sau în concubinaj erau mai fericiţi decât cei care au ales singurătatea ori au rămas singuri de la un moment dat.

Sprijin la greu

Chiar dacă nu mai eşti îndrăgostită nebuneşte de cel cu care ai alcătuit un cuplu, nu mai eşti la fel de emoţionată ca odinioară de fiecare dată când îl vezi, te simţi bine când ştii că ţi-e mereu alături, mai ales în situaţii stresante. De fapt, cu el poţi vorbi despre tot ce te preocupă, despre copii, carieră, planuri de viitor.

Cine nu are un partener de viaţă este nevoit să se descurce de unul singur în toate situaţiile. Deloc uşor, deloc plăcut. Sigur, deseori se poate beneficia de ajutorul oricui oferă serviciile de care ai nevoie contra cost. Nu e acelaşi lucru însă! Nu e vorba de efortul în sine sau de valoarea lui bănească, ci de faptul de a fi sprijinit de cineva apropiat în toate problemele cu care te confrunţi. De nepreţuit, nu-i aşa?

Dormitul împreună

În urma studiului efectuat, cercetătorii de la Universitatea din Arizona sugerează că atât bărbaţii, cât şi femeile care dorm bine sunt mulţumiţi de viaţa în doi, în timp ce restul au tendinţa de a acuza neînţelegeri şi dizarmonie în cuplu.

Şi oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Pittsburg (SUA) au ajuns la concluzia că relaţia dintre parteneri depinde de modul cum se raportează aceştia la somn şi de felul cum dorm. De exemplu, în cazul în care amândoi se culcă la aceeaşi oră, sunt mult mai mulţumiţi de relaţia lor.

Dacă obişnuiţi să vă culcaţi la ore diferite, asta înseamnă că fiecare are propriul ritm de viaţă. Să presupunem că, înainte de a te duce la culcare, tu vrei să citeşti, să te uiţi la televizor sau să navighezi pe internet, pe când partenerul se pregăteşte să pună capul pe pernă. Eşti dispusă să renunţi la  planurile tale şi să te culci odată cu el? Ți se pare un fleac? Poate! Dar atârnă greu în balanţă, înclinând-o în direcţia unei relaţii reuşite.

Un dialog sincer, de preferinţă faţă în faţă, între parteneri face ca greutăţile să fie mai uşor de depăşit, iar problemele – mai simplu de rezolvat.

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr33/18.08.2016
Autor: Olga Sveduneac
Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns