Esti aici
Femeia.ro > Relații și sex > Știința din spatele iubirii. 4 motive care te fac să te îndrăgostești la prima vedere

Știința din spatele iubirii. 4 motive care te fac să te îndrăgostești la prima vedere

Nu ne putem controla sentimentele și nu putem alege de cine să ne îndrăgostim, iar acest lucru se datorează în mare parte felului în care suntem construiți.

Ne place să credem că luăm decizii raționale în viață, legate de partenerul de cuplu și de direcția în care merge relația noastră. Însă adevărul este că multe dintre procesele care ne influențează în relații au loc în cele mai adânci colțuri ale subconștientului. Iată câteva dintre cele mai importante 4 motive științifice pentru care ne simțim atrase de anumiți bărbați și îi ocolim pe alții:

Atracția fizică este bazată pe instictul primei impresii

Majoritatea persoanelor pot spune dacă sunt atrase de o persoană în primele 90 de secunde de interacțiune. April Masini, un psiholog american, susține că femeile sunt atrase de bărbații care debordează de încredere și de pasiune și care par să trăiască o viață plină de aventură. În ceea ce privește trăsăturile fizice, femeile sunt atrase de bărbații cu trăsături masculine precum un corp atletic și musculos, o bărbie bine definită, nas mai mare și ochi mici. Aceste trăsături semnifică adeseori un nivel crescut de testosteron și sunt mai întâlnite la așa-numiții „masculi alfa”, adică acei bărbați care trăiesc intens, sunt deciși și au o abordare directă.

Pe lângă asta, și ținuta este importantă. Femeile sunt de acord că un bărbat îmbrăcat la costum arată mai bine, însă pare mai dificil de abordat. În schimb, cei îmbrăcați mult prea casual, în trening sau hanorace largi, sunt văzuți drept persoane de neîncredere și iresponsabile. De aceea, suntem cel mai atrase de acei bărbați cu un stil masculin, elegant și echilibrat. Trebuie să recunoști că ți-ar atrage imediat atenția un bărbat care poartă unul dintre aceste sacouri barbatesti, care să îi vină ca turnat, o pereche de pantaloni casual sau blugi și niște pantofi smart-casual. Bineînțeles, o astfel de ținută nu va face niciun bărbat să treacă neobservat, ceea ce ne arată cât de mult contează felul în care ei se prezintă, pentru că poate fi mai important decât trăsăturile fizice cu care i-a înzestrat natura.

Atracția fizică nu conduce întotdeauna la relații de lungă durată

Oricât de intensă ar fi atracția fizică pe care o simți față de un bărbat, aceasta nu este niciodată o garanție că veți avea o relație de succes pe termen lung. Psihologul și expertul în relații Margaret Paul spune că atracția fizică inițială nu este un bun indicator pentru a determina succesul în cuplu. Asta pentru că femeile care sunt atrase de „masculii alfa” nu iau în calcul faptul că aceștia sunt mai predispuși să înșele, din cauza nivelului înalt de testosteron. În schimb, femeile care caută o relație pe termen lung caută un bărbat cu trăsături mai feminine: ochi mari, buze mai pline și sprâncene subțiri, care zâmbește mai des și pare mai cooperant.

Suntem atrași de persoanele cu un trecut asemănător

Persoanele care au fost crescute similar, în familii asemănătoare și cu un background asemănător simt o atracție unul față de celălalt pentru că între ele există un grad mai mare de înțelegere. Printre ceilalți factori care influențează atracția se mai numără și proximitatea spațială, cât de des ne întâlnim cu persoana respectivă, precum și cum decurge conversația.

Există persoane cu care avem chimie, iar interacțiunea cu ele, indiferent de cât de emoționate am fi, decurge natural. Ai observat probabil că te poți înțelege și din priviri cu unii oameni, în mod inexplicabil. Când acest lucru ți se întâmplă și cu o persoană de care ești atrasă, vei simți o apropiere și mai mare față de respectivul.

Pasiunile și hobby-urile pe care le avem în comun cu o persoană sunt și ele decisive, când vine vorba despre atracție. De exemplu, persoanele care fac sport împreună se îndrăgostesc mai repede, pentru că asociază pulsul crescut și euforia activității fizice cu cealaltă persoană. Când faci sport, creierul secretă aceiași homoni și ne dă aceeași senzație pe care o avem când suntem îndrăgostite, astfel încât nu poți face diferența între motivele pentru care te simți atât de euforică.

Conversația este calea spre intimitate

Un studiu al psihologului Arthur Aron a descoperit că nivelul de intimitate și atracția dintre două persoane crește dacă aceștia își pun reciproc 36 de întrebări. Aceste întrebări sunt grupate în trei seturi și au ca scop să scoată la iveală acele subiecte, trăsături sau comportamente despre care oamenii nu vorbesc deschis întotdeauna.

Astfel, două persoane care își răspund sincer la aceste întrebări ajung să se cunoască la un nivel intim, de relație. Printre aceste întrebări se numără cele legate despre însemnătatea prieteniei, rolul și importanța iubirii într-o relație, cele mai frumoase și urâte amintiri, dar și detalii legate despre ce își dorește fiecare de la partenerul de viață.

 

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: goodluz

 

Comments

comments

Lasă un răspuns