Esti aici
Femeia.ro > Relații și sex > Te-ai îndrăgostit, te-ai însănătoșit!

Te-ai îndrăgostit, te-ai însănătoșit!

Ideea că „iubirea vindecă“ nu este nici nouă, nici puţin cunoscută pe glob. Însă tot mai multe studii scot la iveală modurile tot mai specializate prin care acest fenomen se petrece. Nu însă orice fel de iubire face aceste minuni.

Cine nu-şi aminteşte de o dragoste la prima vedere? Sau de primele întâlniri romantice ale adolescenţei? De o aventură nebunească de câteva zile (şi nopţi)? De fluturii în stomac ce însoţesc orice început de relaţie amoroasă? Toate aceste situaţii de „îndrăgosteală“ sunt nişte catalizatori pentru secreţia vulcanică de dopamină în creier, acel neurotransmiţător care predispune la comportamente exuberante. Atunci simţeai „că trăieşti“? Normal, pentru că intra în acţiune şi adrenalina, care te scotea din zona ta de confort. Dar asta nu înseamnă că trăiai mai bine din punctul de vedere al stării de sănătate.

Acest val de plăcere este urmat de o scădere considerabilă a nivelului de serotonină, „hormonul fericirii“, care ajută la stabilizarea emoţiilor şi a stării de spirit. Pe scurt, acele situaţii te-au aruncat într-un carusel al plăcerii şi agoniei, al fericirii şi anxietăţii, un parcurs emoţional cu adevărat stresant pentru organism. Însă totul ia sfârşit într-un mod cum nu se poate mai benefic pentru organism atunci când relaţia se stabilizează, iar pasiunea începutului este „domesticită“ şi transformată în iubire statornică.

Iubirea te ţine în cea mai bună formă

Acesta este momentul în care începe să fie valabilă acţiunea „curativă“ a iubirii, când trăim sub semnul siguranţei pe care o relaţie stabilă o presupune. Atunci încep să apară minunile pentru starea noastră de sănătate şi chiar pentru modul în care arătăm, de pildă:

Sistemul imunitar este revigorat pentru că nivelul de stres la care organismul este supus a scăzut considerabil. Fie că este vorba de stresul nesiguranţei unei relaţii sau al gândului că nu-ţi vei găsi niciodată un partener potrivit, fie că este vorba de stresurile mici, de zi cu zi, pe care nu aveai cui să le împărtăşeşti, odată cu o relaţie stabilă, aceste stări de disconfort dispar. Iar organismul nu mai trebuie să trăiască veşnic într-o stare de agitaţie.

Sănătatea sistemului cardiovascular este îmbunătăţită tot datorită scăderii nivelului de stres, dar şi datorită creşterii celui de oxitocină, hormonul dragostei şi al ataşamentului, care are un efect benefic asupra sistemului cardiovascular prin temperarea presiunii arteriale. De asemenea, partidele de sex regulate sunt un antrenament bun pentru sănătatea inimii.

Funcţiile creierului se deteriorează mai greu în timp în cazul persoanelor care au o relaţie, a scos la iveală un studiu făcut în Suedia în 2009. Persoanele de vârstă mijlocie aflate într-un cuplu se confruntă cu un risc mai scăzut de pierderi de memorie şi deteriorare a capacităţilor mintale faţă de cele care trăiesc singure.

Iubirea ajută efectiv la vindecarea organismului! Cercetătorii de la Universitatea Ohio din SUA au folosit un dispozitiv conceput pentru a produce subiecţilor băşici pe braţe şi au monitorizat ulterior răspunsul sistemului imunitar la aceste răni. Această monitorizare s-a produs în timpul discuţiilor tensionate şi, respectiv, al dialogurilor drăgăstoase din cupluri, iar rezultatele au arătat că vorbele de iubire au impulsionat rata de vindecare a organismelor faţă de momentele de conflict. De fapt, când disputele au fost chiar aprinse, corpului i-au trebuit încă două zile pentru a vindeca rănile produse în cadrul experimentului.

Iubirea îţi dă un chip nou, mai „curat“. Stresul aduce cu el valuri de cortizol în organism, hormon al cărui surplus este responsabil de probleme ale pielii precum acneea. Iubirea calmează stresul, reduce secreţia de cortizol la parametri normali şi îţi curăţă tenul de ravagiile acestuia.

Poţi arăta mai bine la corp dacă alegi să faci sport alături de persoana iubită. Cercetările făcute în sala de fitness au scos la iveală nişte cifre interesante: aproape jumătate din cei care se antrenează singuri renunţă la abonamentul la sală după aproximativ un an; în schimb, atât femeile, cât şi bărbaţii au un randament cu 12-15% mai mare atunci când se antrenează alături de jumătatea lor.

Iubirea acţionează ca un anestezic. Sunt numeroase cercetări făcute pe subiecţi expuşi la durere pe diverse scenarii ce împlică persoana iubită: în timp ce priveau fotografia acesteia, în timp ce o ţineau de mână etc., şi toate au ajuns la aceeaşi concluzie: iubirea calmează durerea fizică. În prima situaţie, de exemplu, privitul fotografiei a redus durerea moderată cu 40% şi pe cea puternică cu 10-15%.

Şi în cele din urmă, dar nu cel mai puţin important, mai ales atunci când îţi duci viaţa alături de jumătatea ta, este un alt mare beneficiu al iubirii: longevitatea. Fie că indivizii încep să renunţe la comportamentele distructive odată ce se căsătoresc – precum consumul excesiv de alcool sau fumatul –, fie că partenerii se simt mai în siguranţă într-o relaţie stabilă, de unde niveluri mai scăzute de stres, toate studiile care au comparat vârstele de deces ale persoanelor necăsătorite cu ale celor căsătorite le-au dat câştigătoare pe ultimele. Aşa că iubeşte şi mult şi bine trăieşte!

Citește și:

Articol preluat din ediția de februarie 2018 a revistei Femeia.
Autor: Georgiana Idriceanu
Foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns