Esti aici
Femeia.ro > Familie > Te-am iubit și-mi pare rău

Te-am iubit și-mi pare rău

O poveste de dragoste care începe frumos și pătimaș și se sfârșește urât, cu suferințe, lacrimi și vorbe grele. Care se transformă într-un munte de ură.

Cum se poate așa ceva? vei întreba. Dacă doi oameni se iubesc cu adevărat, chiar dacă dragostea se sfârșește mai iute, tot rămâne ceva bun pentru celălalt! Există însă (sper că n-ai trecut prin asta) iubiri care se transformă în războaie pe viață și pe moarte. De ce? Cine-i de vină? Cum începe? Cum s-ar putea opri?

Iubirea trebuie păzită

Sunt versurile unui cântec de demult care mai departe zice așa: „Păzită cu zel, cu săbii de oțel, și de ea, și de el. La fel“. Mi-au plăcut întotdeauna versurile, habar n-am ale cui sunt, și, ori de câte ori îmi povestea câte un prieten ce și cum cu amorul, odată începeam să lălăi cu iubirea și paza. În fine, ideea este că, oricât ar fi dragostea de mare și fulgerătoare, odată ce sunteți împreună în ea, aveți… aceleași drepturi și obligații. Da, știu, teoria este că, într-o iubire (mare sau mai așa ș-așa), unul iubește și celălalt este iubit. Cu alte cuvinte, unul ar fi mai implicat emoțional decât celălalt. Eu una nu prea sunt de acord cu teoria asta. Poate cei doi iubesc diferit, au feluri diferite de a-și arăta dragostea. Dar, dacă e dragoste, atunci, amândoi iubesc și amândoi sunt iubiți. Și amândoi trebuie so păzească. Altfel, se transformă în ură și chin.

Știi că trebuie să te păzești de ea…

și, cu toate astea, n-o faci. E vorba despre gelozie. Care, dacă nu-i boală, e dovada că tu n-ai încredere nici în tine, nici în el, nici în iubirea voastră. Și e urâtă rău gelozia! Începe cu întrebări și îndoieli și sfârșește cu lacrimi și căutat prin buzunare, urmărit, chestionat prieteni. Pornește de la un „mă iubești?“ repetat de prea multe ori (ce-ai vrea să-ți răspundă, din moment ce s-a însurat cu tine din dragoste?!) și sfârșește cu lacrimi și suferință. Deoarece, cu cât îl vei urmări şi descoase mai mult, cu atât el se va simţi mai frustrat şi determinat să-ţi dea un motiv de gelozie.

Știa că nu ești tu aceea…

și totuși ți-a făcut jurămintele cu „până când moartea ne va despărți“. Se întâmplă destul de des. Bărbați care se îndrăgostesc mai degrabă de o imagine, o dorință decât de femeia căreia îi declară dragoste veșnică. Asta funcționează o vreme (imaginația în combinație cu realitatea), dar, după o vreme, realitatea se alege ca uleiul, la suprafață. Și dragostea se duce la fund. Pentru că el vede numai defectele, pentru că ea încearcă (evident, fără reușească) să-i intre în voie. Și totul se transformă într-o butaforie. Jalnică. Până când unul din parteneri fuge. Sau își ia inima în dinți să dea totul pe față. Sau se îndrăgostește cu adevărat de altcineva. Pe scurt, divorț.

Știți că e o măsură în toate…

dar nu vă puteți împiedica să exagerați. În a cere dovezi de dragoste sau, la fel de neplăcut, în a oferi astfel de dovezi. Sufocant.  Când nu ai un timp al tău, ajungi să nu mai știi care sunt gândurile tale, dorințele proprii, ajungi să nu mai știi cine ești și, prin urmare, nu mai știi pe cine iubești. Luați-o din pripă și încercați să puneți stavilă dorinței nestăvilite de a-l vedea/simți/atinge pe celălalt cât e ziulica de lungă! Dacă tu ești cea care nu se poate stăpâni, știi ce ai de făcut. Dacă el este acela, încearcă să-l conduci cu diplomație spre nevoia de a fi, măcar câteva ore, independent: găsește-i un hobby, îndeamnă-l să se vadă cu prietenii, ceva… Altfel, veți ajunge să fiți prea mult unul pentru celălalt și iubirea să se transforme, cum spuneam, în chin.

  • Când plecam unul de lângă celălalt, nu ni se părea că ne despărţim, ci că mergem să ne aşteptăm altundeva. Cesare Pavese
  • Reuşita în dragoste înseamnă mai mult decât a găsi omul potrivit. Înseamnă a fi omul potrivit. Robert Browning

Celebritatea lovește!

Una dintre cele mai mediatizate căsnicii a fost cea dintre Tina și Ike Turner. Dragoste nebună la început, bătăi și suferință pentru Tina imediat după ce perechea a dat cu nasul de celebritate. Pentru că Ike era convins că el „a creat-o“ pe Tina, o trata ca pe o proprietate. Și o bătea ca pe un covor prea prăfuit, ori de câte ori avea impresia că soția îi iese din cuvânt! Cântăreața a suportat cât a suportat, cu gândul la dragostea de la început, poate și cu un soi de recunoștință. Până la urmă, și-a luat inima în dinți și l-a părăsit.

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr47/24.11.2016
Autor: Irina Tudor Dumitrescu
Sursa foto: 123RF

Comments

comments

Lasă un răspuns