3 rețete cu mei, linte și quinoa pentru copii cu intoleranță la gluten

3 rețete cu mei, linte și quinoa pentru copii cu intoleranță la gluten

Intoleranța la gluten a devenit un diagnostic des întâlnit la copii și la adulți. Glutenul este o proteină care se găsește în principal în grâu, orz și secară. Dacă o persoană cu intoleranță la gluten consumă alimente care conțin gluten, aceasta va resimți probleme digestive, precum: balonare, durere abdominala sau diaree. 

De aceea, iată 3 rețete cu 3 înlocuitori ai cerealelor pomenite, rețete ce pot fi consumate atât de copii, cât și de adulți.

Pilaf de mei

retete fara gluten
Pilaf de mei

Meiul este o pseudocereală cu conținut mare de calciu, bună chiar și pentru micuții care au alergie la lapte sau intoleranță la lactoză.

  • 150 grame de mei
  • 1 dovlecel
  • 1 morcov
  • 1 ceapă
  • 1 ardei gras
  • ulei de măsline

Curăță legumele și pune-le la fiert. Când sunt gata, scoate-le din apă, înlătură ceapa, iar pe restul taie-le foarte mărunt. Pune-le într-un vas de Jena împreună cu meiul spălat bine, puțin ulei de măsline și zeama în care au fiert, atât cât să acopere totul cu încă două degete. Lasă la cuptor 25-30 de minute.

Citește și: Semințele de chia, mici, dar pline de nutrienți

Supă de linte

retete fara gluten
Supă de linte

Lintea este o leguminoasă plină de proprietăți nutritive, o alternativă sănătoasă la carne, deoarece conține proteine din belșug. În plus, nu are gluten!

  • 1 morcov
  • 1 ceapă
  • 1 țelină mică
  • 1 cană de linte roșie
  • 2 linguri de ulei de măsline

Pune totul la fiert în trei căni de apă (în afară de linte). Când sunt gata, adaugă lintea spălată bine și mai lasă la fiert 10 minute, apoi pasează bine cu un blender de mână. Adaugă uleiul de măsline și puțină mentă uscată pentru aromă.

Citește și: Tot ce trebuie să știi despre alimentația vegană la copii

Budincă de quinoa

retete fara gluten
Budincă de quinoa

Quinoa nu conține gluten și poate fi consumat de bebeluși încă de la vârsta de șapte-opt luni.

  • 100 grame quinoa
  • 2 căni de lapte de orez
  • 1 păstaie de vanilie
  • 1 măr

Spală quinoa în multe ape. Pune mărul la copt și, când e gata, decojește-l și pasează-l. Separat, pune la fiert laptele cu miezul păstăii de vanilie. După ce laptele a dat în clocot, adaugă bobițele de quinoa. Amestecă încontinuu la foc mic, vreme de o jumătate de oră, până când scade. Adaugă mărul pasat și amestecă în continuare, apoi stinge focul. Las-o la răcit.

Ctește și:

Text: Echipa Femeia.

Foto: 123rf.com

 

Cele mai citite
De Andreea Vasile | 08 octombrie 2025
De Andreea Vasile | 08 octombrie 2025

Așteptările nu distrug relațiile pentru că sunt prea mari, ci pentru că rămân nespuse. Iar atunci când nu sunt comunicate, se transformă în frustrări, tăceri și reproșuri. Dacă în adolescență e firesc să nu știm exact ce vrem, la maturitate ar trebui deja să avem curajul să cerem. Despre cum ne putem exprima dorințele și […]

Citeste mai mult