Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > 10 beneficii ale mersului pe jos

10 beneficii ale mersului pe jos

Te-ai gândit vreodată că fie şi doar 30 de minute de mers pe jos zilnic pot face adevărate minuni în privința stării de sănătate şi a vitalității organismului? E un îndemn pe care ni-l tot repetă medicii, necontestat încă de nimeni. Ba, dimpotrivă, el se dovedeşte a fi mai actual ca oricând.

De ce-ai face la fel cum obişnuiau străbunii, de vreme ce ai atâtea mijloace moderne de transport la dispoziţie? Un răspuns general ar suna cam aşa: pentru că este singura activitate care te ajută să-ţi menţii sănătatea fizică şi mentală la orice vârstă. Mai convingătoare ar fi câteva argumente în favoarea acestui tip de activitate, 30 de minute de mers pe jos, care să-ţi intre în obişnuinţa zilnică.

1 Siluetă de invidiat

Da, nu prin a te lupta cu „fiarele“ sau alergând cu năduf pe bandă într-o sală de fitness, nici prin înfometare, ci pur şi simplu prin deprinderea obiceiului de a merge pe jos. Te-ar putea convinge plimbăreţii, pe care mersul pe jos îi ajută să-şi menţină o greutate corporală constantă. În funcţie de durata şi ritmul paşilor în timpul plimbărilor în aer liber, se elimină în special surplusul de grăsime din zona coapselor şi a abdomenului. Ţi se pare tentant? Mergi pe jos o jumătate de oră pe zi, timp de cinci zile pe săptămână. Cercetătorii americani te asigură că într-o oră arzi circa 65 kcal, iar la 5 km astfel parcurşi, te debarasezi de 300 cal.

2 Întăreşte inima

Mersul pe jos creşte tonusul şi forţa de contracţie a muşchiului cardiac, bătăile inimii devin viguroase, sângele circulă mai activ. Aşa se face că o jumătate de oră de mers pe jos în fiecare zi reduce riscul de atac de cord în aceeaşi măsură în care te poate ajuta un program intens de exerciţii fizice.

3 Previne diabetul zaharat

Exerciţiile fizice regulate, cum este considerat şi mersul zilnic pe jos, contribuie la echilibrarea nivelului de zahăr din sânge. Diabetologii americani sunt de părere că o persoană care merge pe jos măcar două ore şi jumătate într-o săptămână poate pierde cam 7% din greutatea corporală. Iar o asemenea pierdere, nu prin diete drastice şi rapide, ci prin exerciţii fizice moderate şi o alimentaţie sănătoasă, constituie cea mai bună modalitate de a preveni diabetul şi de a trata prediabetul.

4 Stimulează sistemul nervos

Şi, implicit, procesele psihice. Asta, întrucât mişcarea nu este în exclusivitate opera muşchilor, ci şi a numeroaselor fibre nervoase senzitive şi motorii ce-i inervează. Aşa se face că mersul pe jos reprezintă muzica mută nu doar a trupului, ci şi a spiritului; în timpul plimbărilor, gândurile ne devin mai clare, ritmul paşilor ne dă senzaţia de calm, de linişte. Ca atare, intrat în obişnuinţă, mersul pe jos îmbunătăţeşte funcţia cognitivă. Potrivit studiilor, s-a constatat că, în cazul femeilor de vârstă înaintată care obişnuiau să meargă pe jos cel puţin o oră şi jumătate pe săptămână, declinul cognitiv era mult mai scăzut decât al celor care parcurgeau mai puţin de 40 de minute pe săptămână, acest tip de activitate prevenind tulburările de memorie.

5 Întăreşte oasele şi previne osteoporoza

Potrivit studiilor, femeile la menopauză care obişnuiesc să parcurgă pe jos măcar un kilometru şi jumătate în fiecare zi se bucură de o densitate osoasă mai mare, fiind mult mai puţin expuse riscului osteoporozei decât cele care duc o viaţă sedentară.

6 Te umple de energie

În general, mişcarea îmbunătăţeşte circulaţia venoasă, asigură o bună oxigenare a creierului, de fapt a tuturor celulelor din organism, crescându-i considerabil nivelul energetic. Aşadar, mersul pe jos, fie şi în pas de voie, are influenţă pozitivă asupra energeticii corpului. În timpul plimbărilor, acesta se eliberează de energia negativă strânsă, încărcându-se cu energie benefică.

7 Te fereşte de cancerul de colon/mamar

Potrivit unui studiu din 2008, în cazul femeilor care obişnuiau să facă zilnic mişcare, chiar şi de intensitate redusă, cum este mersul pe jos, riscul confruntării cu cancerul de colon este mult mai mic decât la cele cu o viaţă sedentară. Un alt studiu arată că femeile care merg pe jos în medie trei ore pe săptămână prezintă un risc mult mai mic de cancer mamar decât cele inactive.

8 Întăreşte imunitatea

Obişnuinţa de a face zilnic mişcare poate fi considerată cea mai bună vitamină şi poate contribui la întărirea sistemului de protecţie al organismului, numeroase boli fiind ţinute astfel la distanţă.

9 Stimulează buna dispoziţie

Mişcarea are darul de a alunga gândurile negre, chiar şi depresia. O simplă plimbare, în ritm alert sau domol, te eliberează de preaplinul de gânduri şi sentimente, făcând loc uşor-uşor bunei dispoziţii.

10 Creşte libidoul

Potrivit unor studii, mersul pe jos e direct răspunzător de îmbunătăţirea relaţiilor intime. Greu de crezut? Cercetătorii susțin că femeile cu vârste cuprinse între 45 şi 55 de ani care au mărit frecvenţa plimbărilor şi a exerciţiilor fizice s-au bucurat creşterea libidoului.

Ştiai? Peste două treimi din corp le reprezintă muşchii, numărul lor fiind de peste 400. Iar asta, deoarece printre necesităţile menţinerii în viaţă se află şi mişcarea permanentă. Dar ne mișcăm? Cu fiecare an ce trece, tot mai puţin. De unde şi calitatea vieţii, una care lasă mult de dorit. Cum faci să nu intri în rândul sumbrelor statistici? Chiar dacă n-ai timp de plimbări în decursul săptămânii, poţi parcurge pe jos zilnic cel puțin două staţii de autobuz sau tramvai, spre serviciu sau la întoarcerea acasă. Nu te costă nimic, nici foarte mult timp nu pierzi, iar beneficiile imediate, dar şi pe termen lung vor fi numeroase. Încearcă şi convinge-te!

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.21/26.05.2016
Autor: Olga Sveduneac
Sursa foto: 123RF

Comments

comments

Lasă un răspuns