Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > 10 plante care purifică aerul din casă

10 plante care purifică aerul din casă

Plantele generează energii vibrante și sunt parte integrantă din feng-shuiul locuinței. Dincolo de acest aspect și de cel de ordin estetic, plantele ajută la purificarea aerului din încăperi.

Potrivit mai multor cercetări, unele desfășurate chiar la NASA, majoritatea plantelor elimină până la 87% din toxinele din aer, filtrează poluanții și dioxidul de carbon, eliberează oxigen și cresc nivelul umidității aerului. Iată un top zece al plantelor de casă utile la purificarea aerului, mai ales în anotimpul rece.

Aloe vera. E iubitoare de soare, filtrează aerul de benzen și formaldehide, substanțe emanate de chimicalele utilizate la curățat sau de vopseluri și elimină secreții benefice pentru cicatrizare sau arsuri. Aloea e potrivită pentru ferestrele bine luminate de la bucătărie.

Planta păianjen. Elimină formaldehida din aer în proporție de 85%, benzenul, xilenul, stirenii și monoxidul de carbon în proporție de 95%. Aceste plante sunt adevărate „filtre verzi”
în casele cu fumători întrucât elimină inclusiv nicotina.

Limba-soacrei. Filtrează chimicalele din produsele de curățat, șerve­țelele igienice. Este potrivită în baie fiindcă aici există un mediu umed optim creșterii ei.

Crizantemă. Trebuie așezată cât mai aproape de lumina solară și ajută la eliminarea chimicalelor din aer și a prafului. Este potrivită pentru sufragerii și birouri, fiind foarte decorativă.

Dracaena cu margini roșii. Purifică aerul de xilen, tricloretilenă sau formaldehide. Are un aspect frumos și poate fi ținută pe balcon sau în dormitor.

Azalee. Este o floare care te scapă de formaldehide și este recomandată pentru încăperi închise, inclusiv cele fără ferestre (pivniță, garaje, balcon), însă are nevoie de lumină.

Crinul-păcii. Este o plantă ce are nevoie de umbră și umiditate. Curăță aerul de substanțe chimice volatile, de diverși compuși toxici din vopseluri.

Areca (palmier). E supranumit „cel mai eficient umidificator de aer” și elimină toate toxinele din aer. Este ideal iarna, mai ales în dormitoare și sufragerii.

Iederă englezească.  Este un remediu excelent în alergii pentru că 60% din mucegaiul din aerul încăperii dispare la numai șase ore după ce a fost adusă în încăpere. Este ideală pentru persoanele cu afecțiuni astmatice și alergice.

10 Ferigă Boston. La fel ca iedera englezească, are capacitate crescută de a elimina mucegaiul și toxinele din aerul incintei. În plus, are aspect de tufă și este ușor de îngrijit. Este ideală în dormitor.

Citește și:

Crizantema, perla toamnei

Levantica, craiasa parfumurilor

Bucurie de mai

Articol preluat din ediția de martie 2016 a revistei Femeia.

Autor: Nicoleta M Dumitrașcu

Foto: Guliver/Thinkstock

Comments

comments

3 thoughts on “10 plante care purifică aerul din casă

  1. FFF ADEVARAT ! Desi stau la bloc,eu am pe balcon 59 de ghivece cu flori – le iubesc fff mult si le ingrijesc ,iar ele ma rasplatesc …infloresc si sunt deosebit de frumoase .

Lasă un răspuns