
Există 10 reguli pentru orice dietă care au calitatea de a face demersul de a scădea în greutate şi eficient, şi sănătos. Aceste reguli realizează un echilibru în alimentaţie, în condiţiile unui aport caloric redus. Aceste 10 reguli care fac dietă eficientă pot să însoţească orice regim alimentar, fie că este sau nu vorba despre o dietă care urmăreşte scăderea în greutate.
Iată cele 10 reguli care fac o dietă eficientă, reguli care sunt tot atetea principii pentru o alimentaţie sănătoasă.
1. Micul dejun zilnic. Micul dejun este cea mai bună cale pentru a fi eficient pe parcursul zilei, iar cele mai bune alegeri pentru micul dejun sunt cerealele integrale, fructele uscate, pâinea integrală, iaurul şi sucurile naturale de fructe şi legume, stoarse pe loc, scrie yahoo.
2. 20 de alimente în fiecare zi. Studiile au dovedit că necesarul integral de nutrienţi: proteinie, lipide şi glucide, plus vitaminele şi minerale fundamental necesare zilnic nu se pot obţine decât din consumul a cel puţin 20 de alimente diferite, zilnic. O varietate mare de alimente garantează acoperirea integrală a necesităţilor. Regulă impune cel puţin două alimente să fie înlocuite cu altele „noi”, în fiecare săptămâna.
3. Apa. Oboseală, senzaţia de foame, ameţeală sunt simptome ale deshidratării. Un aport constant şi sufiecient de apa este vital pentru o bună funcţionare a organismului.
4. Planificare. Planifica meniul cu o săptămâna înainte, astfel încât să cumperi exact ceea ce îţi trebuie. În felul acesta respecţi regulă numărul 2 şi vei mânca fructe şi legume de sezon.
5. Proteine şi glucide complexe. Proteinele şi glucidele complexe sunt cea mai bună sursă de energie pentru organism. O concentraţie constanţa de glucoză în sânge menţine sub control secreţia de insulină şi împiedică formarea depozitelor adipoase.
6. Restecta regulile în proporţie de 80%! Este imposibil să respecţi toate regulile unei diete. Dar sfatul specialiştilor este să te străduieşti să respecţi cel puţin 80% din regulile unei diete. Câştigi flexibilitate în ceea ce priveşte condiţiile pe care le impune o dietă.
7. Mişcare. Exerciţiile şi o dietă sănătoasă merg mână în mână şi îţi garantează rezultate pe care le aştepţi. Minimum 30 de minute zilnic.
8. La masă, în tihnă. Nu mânca pe fugă şi în nici un caz în faţă calculatorului. Organismul are nevoie de circa 20 de minute, de la momentul în care începi să mănânci şi până la momentul în care apare senzaţia de saţietate. Dacă vei mânca încet şi în linişte, vei consumă o cantitate mai mică de mâncare.
9. Nu mânca seară. Alimente consumate după oră 21.00 se întorc împotrivă siluetei.
10. Renunţă la zahăr. Este poate cea mai dificilă recomandare. Soluţia este să reduci treptat şi calculat aportul produselor alimentare care conţin zahar rafinat şi să le înlocuieşti cu legume şi fructe dulci.
Sursa foto: pixabay.com