Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > 10 rețete cu oțet de mere

10 rețete cu oțet de mere

Dacă un măr pe zi ține doctorul departe, putem spune același lucru despre oțetul de mere, un „concentrat“ aromat al multor calități ale fructului din care e preparat.

Strămoșii noștri îl considerau o licoare prețioasă pentru inimă, ficat, stomac și rinichi și îl credeau capabil să dizolve calculii renali și cheagurile de sânge, să combată lepra și să aline durerile. Astăzi, chiar dacă oamenii de știință îl laudă cu moderație, nimeni nu are cum să nege nenumăratele virtuți ale acestui minunat condiment. Descoperă zece dintre ele!

1. Fortifiant miraculos

Stimulează metabolismul, ajută la eliminarea toxinelor, este o sursă excelentă de enzime, pectine, vitamine (B1, B2, B6, C, E), minerale (calciu, magneziu, fosfor, fier, fluor, siliciu), antioxidanți și aminoacizi esențiali. Grație acidității, îmbunătățește absorbția fierului și a calciului, două minerale de care multe femei duc lipsă. Când te simți obosită ori ai o perioadă în care cazi prea ușor țintă microbilor, fă o cură de patru săptămâni cu cocktailul doctorului Jarvis: două lingurițe de oțet din cidru de mere, o linguriță de miere și 100 ml de apă. Bea zilnic cel puțin ½ pahar (maximum trei pahare), pe toată durata curei.

2. Excelent dezinfectant

Pe vremuri, era folosit ca dezinfectant pentru arsuri, răni și mușcături de câine. Astăzi însă, când găsim în farmacii diferite antiseptice care nu pișcă, oțetul a cam fost dat deoparte. Totuși, grație efectelor antibacteriene, el rămâne un aliat prețios în combaterea micilor probleme ORL. De exemplu, dacă te supără durerile de gât, aftele sau gingivita, diluează o lingură de oțet într-un pahar mare cu apă călduță și fă gargară ori clătește-ți gura cu acest amestec de câteva ori pe zi.

3. Reglează glicemia

Ca să gestioneze nivelul zahărului din sânge, corpul produce insulină. Unii oameni însă, în special dintre cei care se confruntă cu surplus de greutate, diabet, sindrom metabolic ori care consumă multe zaharuri rafinate sau nu fac deloc mișcare, pot dezvolta rezistență la insulină. Consecința? Celulele lor nu mai răspund la insulină, iar nivelul zahărului din sânge crește prea mult. O doză de oțet de mere (o lingură la un pahar cu apă) băută la fiecare masă păstrează stabil nivelul glicemiei, în primul rând fiindcă oțetul scade indicele glicemic al alimentelor, iar în al doilea, pentru că blochează activitatea amilazei în intestinul subțire, enzimă care transformă amidonul în glucoză.


4. Tulburări intestinale

În caz de diaree, fie ea provocată de bacterii sau de medicamente, corpul pierde multe lichide și minerale vitale. Oțetul de mere, un bactericid blând, are efecte remineralizante, favorizează dezvoltarea florei intestinale și reglează tranzitul. Diluează două lingurițe de oțet într-un pahar cu apă și bea licoarea înainte de masă, cu înghițituri mici. Urmează tratamentul până la vindecare! Aceeași rețetă e eficientă și dacă ai un tranzit leneș.

5. De ajutor în slăbit

Oțetul din cidru de mere pur, nefiltrat te ajută să slăbești grație acidului acetic din compoziție. În ce constă cura? În prima săptămână, bea înainte de micul dejun un pahar cu apă călduță în care ai dizolvat o lingură de oțet din cidru de mere. Dintr-a doua săptămână, bea câte un pahar înaintea fiecărei mese, timp de trei săptămâni, fă pauză o săptămână, apoi repetă tratamentul. Desigur, va trebui să mănânci mai puține dulciuri și pâine, dar, cu regim și ajutată de oțet, vei reuși să slăbești 1 kg pe săptămână.

6. Artrită

Ca să alini rapid crampele musculare, durerile cauzate de artrită sau tendinită, încălzește zona respectivă cu o compresă îmbibată în apă caldă cu sare, apoi fricționează cu oțet de mere. Ca să previi crizele reumatice, bea zilnic, înainte de micul dejun, cocktailul doctorului Jarvis.

7. Infecție urinară

Excelent antiseptic și antimicrobian, oțetul poate învinge neplăcuta cistită, acea mică infecție urinară de care mai toate femeile suferă măcar o dată în viață. Imediat ce apar simptomele (usturimi, urinări frecvente), bea în fiecare seară un pahar cu apă în care ai adăugat două lingurițe de oțet de mere. Urmează tratamentul până când simptomele dispar.

8. Dinți și gingii în formă

Ca să-ți păstrezi gingiile sănătoase, clătește-ți gura dimineața și seara, după ce te-ai spălat pe dinți, cu oțet de mere diluat în apă (o linguriță la un pahar cu apă). S-a dovedit că oțetul din cidru de mere stimulează irigarea gingiilor cu sânge și stopează inflamația de origine bacteriană.

9. Înțepături de insecte

Dacă, atunci când te înțeapă o meduză sau vreo insectă (viespe, albină, furnică, păianjen) ai la îndemână puțin oțet de mere, pune imediat pe locul cu pricina o compresă umezită în lichidul tămăduitor: senzația de usturime și durerea vor fi mult diminuate.

10. Păr sănătos și mătăsos

Aplicat pe pielea capului înainte să te șamponezi, intensifică microcirculația locală, curăță scalpul, combate căderea părului și împiedică apariția mătreții. Adăugat în apa de clătire, lasă părul moale și strălucitor.

„Supă de microbi“

Oțetul de mere este, de fapt, un cidru de mere care a fermentat. Expunerea lichidului la aer favorizează producerea, sub acțiunea unor bacterii și levuri, a acidului acetic și a altor substanțe. Alimentele fermentate au fost utilizate în toate timpurile pentru îmbunătățirea stării de sănătate. Oțetul de mere nu face excepție, ba, dimpotrivă, e un leac care uneori dă rezultate spectaculoase în tratarea bolilor. E la îndemână, ușor de folosit și ieftin. Ai însă grijă să folosești numai oțet din cidru de mere natural, nepasteurizat!   

Citește și:

Beneficiile legumelor tratate termic

4 beneficii ale tenului gras

Beneficiile ceaiului de rozmarin

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.13/02.04.2015

Autor: Angelica Cîlțan

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns