Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > 3 semne care prevestesc Alzheimer și ce putem face când le observăm

3 semne care prevestesc Alzheimer și ce putem face când le observăm

Alzheimer

Boala uitării, așa cum mai este numită maladia Alzheimer, afectează în mod special femeile, iar în stadiile incipiente poate fi foarte ușor de trecut cu vederea.

În România există peste 500.000 de pacienți care suferă de Alzheimer, însă numărul ar putea fi și mai mare, deoarece o mulțime de vârstnici nu au fost diagnosticați oficial. Boala debutează timid, iar simptomele ei pot fi ușor explicate prin stres sau oboseală, dar adevărul este că ele prevestesc o maladie gravă, ce nu are tratament. Iată care sunt semnele care prevestesc Alzheimer, dar și ce putem face pentru ca boala să avanseze mai lent:

  1. Mici tulburări de memorie, asemănătoare cu momentele în care suntem obosiți

Tuturor ni s-a întâmplat măcar o dată să fim atât de obosite încât să nu ne putem aminti lucruri cât se poate de comune. De altfel, probabil ți s-a întâmplat și să lucrezi la ceva anume, apoi să fii întrerupta și să ai nevoie de câteva secunde pentru a-ți da seama ce făceai înainte. Tocmai de aceea micile pierderi de memorie care apar la Alzheimerul incipient nu ne dau de gândit. Este un simptom ce merită investigat, mai ales dacă nu există o altă cauză pentru apariția lui.

  1. Tulburările de dispoziție sunt un simptom întâlnit în multe maladii

Tulburările de dispoziție și trecerea de la o stare la alta nu sunt caracteristice Alzheimerului, însă ele se numără printre semnele care prevestesc aceasta maladie. În cazul femeilor, aceste tulburări de dispoziție pot fi puse și pe seama menopauzei, însă este recomandat să investigăm orice tulburare de acest tip.

  1. Izolarea, caracteristică persoanelor cu Alzheimer

Un alt simptom ce nu ar trebui trecut cu vederea este izolarea de familie și prieteni. Persoanele care suferă de Alzheimer, chiar și la debutul bolii, se izolează, dorm mult, prefera privitul la televizor pentru ore în șir în locul activităților cu prietenii și familia. Frecvent se întâmplă ca acestea să refuze să-și desfășoare activitățile zilnice.

Cum Alzheimer este o afecțiune a persoanelor vârstnice, aceste semnale pot fi interpretate drept simple schimbări firești care intervin atunci când o persoană ajunge la o anumită vârstă, însă merită investigate cu atenție. Dacă privim și celelalte simptome ale Alzheimer vom descoperi că și alte semnale ale acestei boli pot fi foarte ușor trecute cu vederea, motiv pentru care pacienții ajung la medic atunci când nu mai sunt prea multe soluții.

Ce e de făcut atunci când observăm prezența acestor semne?

Desigur, primul lucru pe care trebuie să-l facem atunci când observăm aceste simptome este vizita la medic. Deși Alzheimer nu este o afecțiune care să se vindece, în stadii incipiente se începe un tratament de întreținere cu inhibitori de colinesteraza, care acționează prin îmbunătățirea nivelurilor de neurotransmițători în creier. Se impun, desigur, vizite regulate la medic.

Pentru pacienții care suferă de această maladie, este foarte important să aibă în jur persoane care să îi sprijine din punct de vedere emoțional și nu numai. Adoptarea unui stil de viața sănătos, cu suportul familiei, poate ajuta la temporizarea evoluției Alzheimerului.

Se pot încerca tratamente naturiste, însă ele nu duc în niciun caz la vindecarea bolii. Uleiul de cocos, extractul din frunze de Ginkgo-biloba sau rodia sunt câteva remedii naturiste ce pot fi considerate adjuvante în tratamentul Alzheimerului.

O afecțiune cu un impact puternic atât asupra pacientului, cât și a persoanelor apropiate lui, Alzheimer este, fără doar și poate, unul dintre cele mai crude diagnostice. Totuși, depistată din timp și cu sprijinul apropiaților, efectele ei pot fi ținute sub control într-o oarecare măsură.

 

Sursa foto: Shuttertsock

Comments

comments

Lasă un răspuns