Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > 5 intrebari despre sanatatea dintilor

5 intrebari despre sanatatea dintilor

E indicat să te speli pe dinți înainte sau după micul dejun? O periuță dură curăță dinții mai bine decât una cu peri moi? Află răspunsul la câteva dintre cele mai frecvente întrebări legate de igiena dentară!

Toată lumea știe că a avea dinți sănătoși înseamnă, înainte de toate, să-ți îngrijești dantura cu atenție și să mergi la stomatolog cel puțin o dată pe an. Dar chiar dacă ai citit și ai auzit multe despre igiena dentară, poate că ai încă unele nelămuriri.

Să mă spăl pe dinți înainte sau după micul dejun?

Unii stomatologi afirmă că ar fi bine să ne spălăm pe dinți înainte de micul dejun, fiindcă în acest fel eliminăm o cantitate mai mare de bacterii din cavitatea bucală. Totuși, cei mai mulți dentiști nu sunt de acord cu această teorie: dacă te speli pe dinți înainte de micul dejun, ce te faci cu resturile alimentare rămase între dinți după ce ai mâncat? Așadar, sfatul lor este să ne spălăm pe dinți după micul dejun. Sau, dacă ții neapărat, te poți spăla și înainte, și după ce mănânci.

Care este cea mai eficientă periuță de dinți?

Forma și mărimea periuței nu au importanță. Mulți sunt convinși că perii duri curăță dinții mai bine, dar nu este adevărat. Aceștia doar îți sensibilizează dinții și îți pot răni gingiile, făcându-le să sângereze. Așadar, indiferent de marcă, alege o periuță cu peri moi sau de duritate medie, scurți și sintetici.

Te întrebi dacă este mai eficientă periuța electrică? Se pare că da. Cu o periuță clasică nu cureți la fel de bine ambele părți ale danturii. Stomatologii au constatat că la dreptaci este mai bine întreținută partea stângă a danturii, iar la stângaci – cea dreaptă. Periuța electrică produce mișcări pe care nu le putem face cu periuța manuală.

Nu uita: schimbă periuța cel puțin o dată la trei luni!

Trebuie să folosesc ață dentară?

Dacă te speli pe dinți de două ori pe zi și periezi cu grijă fiecare dinte, pe toate fețele lui, riscul să faci carii scade cu 80%. Totuși, ața dentară este necesară, pentru că ajută la eliminarea resturilor alimentare dintre dinți, care sunt greu de îndepărtat cu periuța. Stomatologii recomandă să folosim ața dentară cel puțin de două ori pe săptămână. Învață să folosești corect ața dentară, ca să nu-ți rănești gingiile!

Nu am probleme cu dinții. E nevoie să mă duc la dentist?

Dacă ai sub 65 de ani și nu ai probleme deosebite cu dantura, este suficient să mergi la dentist o dată pe an, pentru consult și detartraj. Cu ocazia unui asemenea consult de rutină, medicul poate depista la timp eventualele probleme dentare ce evoluează fără simptome.

Dacă nu am dureri de dinți înseamnă că dantura e sănătoasă?

Dacă nu te dor dinții sau măselele nu înseamnă că n-ai nicio problemă cu dantura. Există și alte semnale de alarmă ce trădează suferința dinților sau a gingiilor și care te anunță că trebuie să mergi la dentist:

Ai respirație urât mirositoare chiar și după ce te-ai spălat pe dinți.

Gingiile sunt roșii, umflate sau sângerează în timpul periajului. Cele sănătoase nu sângerează niciodată, nici chiar după o periere viguroasă. Dacă sângerările persistă, se poate ajunge la parodontoză.

Ți se retrag gingiile de pe dinți (astfel, apare sensibilitatea la cald sau rece).

Unul sau mai mulți dinți/măsele se mișcă.

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.24/19.06.2014.

Autor: Angelica Cîlțan

Sursa foto: Fotolia

Comments

comments

Lasă un răspuns