Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > 5 malformatii ale nou-nascutului

5 malformatii ale nou-nascutului

Este una dintre cele mai frecvente malformatii congenitale, afectand 1 din 800 de nou-nascuti. Uneori se asociaza si cu alte malformatii, mai ales in cazul formelor cu despicaturi bilaterale. De aceea toti copiii cu buza de iepure trebuie sa fie atent examinati de catre un pediatru cu experienta.

Despicatura de buza poate fi uni sau bilaterala, completa sau incompleta, asociata sau nu cu despicatura palatului. Planificarea tratamentului se face incepand din prima luna de viata. Corectia chirurgicala a despicaturii de buza se poate face inca de la varsta de 2-3 luni, daca starea de nutritie a copilului este buna si nu se identifica alte probleme medicale.

De obicei sunt necesare si corectii chirurgicale ulterioare. Poate fi nevoie si de corectia unei diformitati nazale, de retusul de cicatrice etc. Corectarea chirurgicala a despicaturii de palat este menita sa asigure dezvoltarea cat mai aproape de normal a vorbirii, prezervarea auzului, inchiderea comunicarii intre cavitatea bucala si cea nazala, reducerea alterarilor de dezvoltare a maxilarului.

Hemangioamele si limfangioamele sunt cele mai frecvente tumori benigne ale pielii. Ele apar cand vasele de sange sau cele limfatice au imperfectiuni ale peretelui. Pot fi prezente de la nastere sau pot deveni vizibile in primele luni de viata. Exista forme severe, difuze, ce pun viata copilului in pericol, dar majoritatea sunt minore, fara probleme. Sa nu uitam de pata fostului lider sovietic, Gorbaciov, care nu numai ca nu l-a deranjat, dar i-a dat si un aspect „insemnat”. Hemangioamele de tip infantil regreseaza spontan spre varsta de 3-6 ani.

Este deci necesara evaluarea pediatrica amanuntita in primele luni de viata. Chirurgul plastician va stabili daca e necesara interventia sau se poate astepta sa regreseze de la sine. Tratamente „babesti” cu unguente diverse care pot duce la ulcerarea leziunii sunt contraindicate. Tratamentul cu laser este adesea cea mai buna solutie initiala pentru leziunile vasculare. Atentie la gradul de experienta al specialistului si la faptul ca acest tratament in clinici private nu este platit de Casa de Asigurari. Dupa tratamentul cu laser sau dupa regresia spontana a leziunii este uneori necesara corectarea chirurgicala a cicatricelor restante.

Nevii pigmentari de dimensiuni mari si care au uneori suprafata poroasa, prezinta un risc substantial de cancerizare si au un efect psihologic negativ asupra familiei si a copilului. In prezenta unei leziuni pigmentare mari sau situate intr-o zona a corpului expusa razelor de soare (fata, maini, picioare) este necesar un consult interdisciplinar (chirurg plastician, dermatolog, pediatru). Copilul trebuie sa evite expunerea solara prelungita a leziunii respective. Excizia chirurgicala este solutia cea mai buna in cazul nevilor pigmentari mari. Pentru acoperirea tegumentara a defectului se utilizeaza grefa de piele si, la varste mai mari, reconstructia prin tehnici speciale.

Malformatii ale urechii

Prezenta unei malformatii a pavilionului urechii, necorectata pana la varsta scolara, poate afecta imaginea de sine a copilului. De obicei aceasta malformatie este unilaterala, dar exista si forme severe, bilaterale, cu alterari semnificative ale auzului, care necesita consultarea unui audiolog. Malformatia este identificata la nastere, iar consultul de chirurgie plastica va stabili momentul optim al reconstructiei.

Reconstructia pavilionului auricular necesita, de obicei, recoltarea de cartilaj costal, care nu se poate efectua inaintea varstei de 5-6 ani. Procesul de reconstructie cuprinde 3-5 interventii chirurgicale, la intervale de 2-3 luni. Copiii de varsta mica (5-7 ani) si familiile acestora se adapteaza mai bine procesului terapeutic si integreaza mai rapid rezultatul obtinut decat adolescentii, ale caror asteptari sunt mult mai mari si care prezinta uneori o fragilitate emotionala marcata, agravata de prezenta malformatiei.

Malformatiile mainii pot fi sindactilii (degete lipite), polidactilii (degete suplimentare), absenta unor degete si altele. Toate malformatiile congenitale ale mainii trebuie sa ridice suspiciunea asocierii si a altor malformatii de organe, care vor fi excluse sau confirmate prin examen pediatric complet, in primele luni de viata. Tratamentul este in toate cazurile chirurgical. Chirurgia plastica poate corecta complet unele dintre aceste malformatii, iar in alte cazuri poate aduce un anumit grad de ameliorare functionala care sa permita copilului o dezvoltare satisfacatoare.

Familia trebuie sa inteleaga ca scopul interventiilor in chirurgia malformatiilor mainii este in principal de a restabili functia, considerentele de ordin estetic fiind secundare. Mana este un organ complex si esential in dezvoltarea umana, in special prin functia sa de apucare, ceea ce face ca reconstructia in malformatiile mainii sa fie imperioasa, cu obtinerea maximumului de functionalitate, inca de la varsta mica.

Comments

comments

Lasă un răspuns