Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > 5 motive pentru care iti intarzie ciclul

5 motive pentru care iti intarzie ciclul

Sarcina e primul lucru care-ti vine in minte cand menstruatia nu apare la timp? Ei bine, exista multi alti factori care pot deregla ciclul menstrual extrem de delicat al unei femei:

Stresul

Nu-l poti evita si probabil ca nu-i acorzi prea mare importanta, dar stresul da peste cap bunul mers al intregului organism. Ai trecut printr-o perioada dificila, plina de emotii? Serviciul, copiii sau relatia de cuplu ti-au dat mari batai de cap? Toate acestea pot cauza intarzierea ovulatiei si a ciclului menstrual.

O dieta drastica

Se stie ca nu e indicat si nici sanatos sa pierzi un numar mare de kilograme intr-un timp scurt, privand astfel organismul de energia necesara zilnic. Urmarile unui astfel de efort pot include intarzierea sau chiar lipsa ciclului menstrual pe o anumita perioada. De asemenea, femeile foarte slabe, anorexice sau, dimpotriva, cele au un risc mai mare de dereglari menstruale.

Problemele de sanatate

Cel mai adesea, menstruatia intarzie din cauza unor fluctuatii hormonale care pot fi descoperite de medic si tratate – sindromul ovarelor polichistice e o cauza frecventa, la fel deficitul de estrogen. Dar si alte afectiuni, precum problemele tiroidei sau chiar o simpla raceala, pot influenta menstruatia.

Medicamentele

Daca urmezi un trament cu antidepresive sau alte pastile, e foarte posibil ca substantele recomandate de medic sa aiba astfel de efecte secundare. Intarzierea ciclului poate sa apara si la femeile care au intrerupt recent utilizarea pilulelor contraceptive.

Premenopauza

Daca ai in jur de 45 de ani, probabil te astepti sa ai de-a face in viitorul apropiat cu simptomele specifice instalarii menopauzei. Dar premenopauza te poate afecta chiar si daca esti mai tanara. Ciclurile rare si neregulate sunt primele simptome ale menopauzei premature, ca urmare a dereglarii productiei de hormoni sexuali feminini.

  • Daca ciclul menstrual e dereglat mai multe luni consecutiv, mergi neaparat la medical ginecolog!
  • Practicat in exces, sportul suprasolicita organismul si poate cauza dereglari de tot felul, inclusiv menstruale.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns