Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > 5 reguli pentru o igienă corectă a limbii. Punctul 3 este genial

5 reguli pentru o igienă corectă a limbii. Punctul 3 este genial

 Cu toții știm cât de importantă este îngrijirea dințiilor pentru sănătatea orală, însă este aceasta suficientă pentru a ne menține sănătoși? Curățarea limbii este esențială pentru o bună igienă orală și, de asemenea este o rutină ce nu trebuie ignorată! Alimentele pe care le mâncăm în fiecare zi lasă în urmă resturi și bacterii nu doar între dinți și gingii, ci și pe suprafața limbii și în cavitățile acesteia.

La fel ca și plăcile bacteriene, care se pot forma pe suprafața dinților în urma consumului zilnic de alimente, placa se poate forma și pe suprafața limbii, adăpostind microorganisme și bacterii. De cele mai multe ori, rezultatul acestor plăci este respirația urât mirositoare, însă fără o îngrijire corespunzătoare, pentru o perioadă lungă de timp, bacteriile de pe suprafața limbii pot contribui la apariția bolilor paradontale sau la dezvoltarea altor probleme de sănătate.

Cancerul oral este una dintre cele mai grave boli care pot apărea la nivelul cavității bucale, poate fi suspectat în cazul în care apar următoarele simptome: leziuni sau pete cu culoare albă sau roșie, inflamații persistente la nivelul buzelor și gurii, senzații de amorțeală sau de durere în gură, mai ales la nivelul limbii și pierderea dințiilor fără cauze medicale. ,,Din fericire, depistarea cancerului oral nu mai este un proces anevoios. Așa se face că în zilele noastre acest test este ușor și rapid de făcut și poate depista cancerul încă din faza incipientă, potrivit Dr. Leahu

Limba poate funcționa ca un radar pentru problemele de sănătate, de aceea este indicat să acordăm o atenție sporită tuturor schimbărilor, care pot apărea pe suprafața limbii. Unele simptome pot indica atât afecțiuni ale cavității bucale, cât și alte probleme grave de sănătate cum ar fi: lipsa unor vitamine din organism ce poate fi indicată de schimbările de culoare la nivelul limbii, de exemplu, lipsa de fier sau deficitul de vitamina B12 sunt indicate de culoarea roz intens a limbii. Infecția cu Candida Albicans este caracterizată prin prezența unor pete albicioase pe limbă, însoțite de senzația de arsură, iar prezența diabetului poate fi indentificată prin apariția unor pete roșii la nivelul limbii sau prin durerea pe care o simți în timpul mestecării alimentelor.

Pentru a te asigura că ai o rutină de îngrijire orală cât mai sănătoasă, urmează acești cinci pași simpli!

  1. Folosește un produs de curățat limba

Există mai multe produse pe care le poți folosi pentru a-ți curăța limba într-un mod cât mai corect. Poți folosi periuța de dinți, însă nu va fi la fel de eficientă pentru curățarea bacteriilor și a stratului de placă bacteriană care adăpostește microorganismele așa cum este un produs destinat curățării limbii. Folosirea unui astfel de dispozitiv, creat pentru igienizarea limbii, va fi mult mai eficient și, de asemenea, mult mai igienic, împiedicând depunerea bacteriilor suplimentare în perii din periuța de dinți obișnuită. 

  1. Alege produsul potrivit pentru tine

Există numeroase produse de curățare a limbii și toate sunt concepute pentru a îndeplini aceeași sarcină, aceea de a strânge toate bacteriile acumulate pe suprafața limbii pe parcursul unei zile. Există produse din plastic sau din metal, cu peri pe capete sau fără. Produsele din plastic sunt mai ieftine și acționează mai gentil iar cele din metal pot fi utilizate de-a lungul unei perioade de timp mai îndelungate. Cel mai important este să găsești produsul perfect pentru tine, de aceea este bine să încerci mai multe produse destinate curățării și ulterior să alegi ce este mai potrivit pentru tine. 

  1. Periază-ți limba în mod regulat

Asigură-te că îți cureți limba în fiecare dimineață pentru a preveni creșterea bacteriilor, respirația urât mirositoare, pierderea gustului și chiar schimbarea culorii limbii. Dacă consumi alimente foarte pigmentate, precum ciocolata sau vinul, este indicat să îți cureți limba imediat după ce ai terminat de mâncat pentru a preveni colorarea limbii. De asemenea, este recomandat să îți cureți limba imediat după ce consumi alimente precum usturoiul sau ceapa, pentru a reduce mirosul provenit de la aceste alimente. 

  1. Concentrează-te pe centrul și spatele limbii

Dacă vârful limbii se curăță constant datorită frecării constante a acestuia cu partea superioară a gurii, partea din spate a limbii necesită o curățare în profunzime, fiind locul unde se acumulează cea mai mare parte a resturilor și a bacteriilor. În timpul procesului de curățare trebuie să te concentrezi pe partea centrală și netedă a limbii. Poți observa cu ușurință zona în care trebuie să depui mai mult efort deoarece placa bacteriană este mai proeminentă, fiind de culoare albă. 

  1. Menține o dietă sănătoasă și bea multe lichide

O dietă potrivită te poate ajuta să scapi mai repede de problemele de sănătate și să îți construiești un stil de viață cât mai sănătos. poți încerca să consumi alimente cu proprietăți antimicrobiene cunoscute, cum ar fi ceapa, usturoiul, ghimbirul și nuca de cocos. Te vor ajuta să lupți împotriva bacteriilor ce se află pe limba ta. De asemenea, poți să încerci să mănânci spanac, carne roșie și fructe de mare, pentru a spori sănătatea limbii.

Deshidratarea poate cauza probleme sănătății limbii tale. Atunci când nu consumi suficientă apă, corpul tău oprește producerea de saliva, care în mod natural elimină bacteriile din cavitatea bucală. Pentru a-ți menține limba în cea mai bună formă, trebuie să încerci să consumi aproximativ doi litri de apă pe zi.

Sursa: Carat

Foto: Pixabay

 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns