Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > 5 remedii pentru reducerea problemelor sinusurilor

5 remedii pentru reducerea problemelor sinusurilor

sinusuri

Afecțiunile nasului și ale sinusurilor provoacă numeroase probleme. De la durerea de cap la pierderea mirosului și probleme respiratorii, toate acestea pot afecta negativ viața.

De obicei, simptomele prezentate de o infecție a sinusurilor sunt similare cu cele ale unei simple răceli, însă acestea durează mai mult de 10 zile, iar în cazul sinuzitei cronice pot fi prezente chiar și 12 săptămâni sau mai mult.

Ce nu știai poate despre sinuzită este că aceasta reprezintă o inflamare a unor cavități din oasele craniului, numite sinusuri. Acestea se inflamează ca urmare a unei infecții sau a altor probleme și pot provoca durere.

De cele mai multe ori infecțiile sinusale dispar de la sine. Antibioticele nu vor ajuta anumite infecții cauzate de virusuri sau de fumul de țigară, dar există diferite remedii simple, care pot ajuta procesul de recuperare.

Consumă multă apă și alimente care stimulează sistemul imunitar

Pentru a ajuta la eliminarea virusului din sistem trebuie să te asiguri că bei o cantitate adecvată de apă.

Adițional, poți consuma alimente care contribuie la întărirea sistemului imunitar, cum ar fi usturoiul, ghimbirul și ceapa. Ceaiul de ghimbir îndulcit cu miere poate avea și el un efect benefic, deoarece mierea are proprietăți antibacteriene și este o sursă bună de antioxidanți.

Inhalează aburi

Chiar dacă nu există încă destule dovezi clare care să evidențieze eficiența tratamentului, multe persoane spun că această metodă le-a ameliorat simptomele.

Inhalarea aburilor se poate face prin mai multe metode. Optează pentru dușuri fierbinți, pune un prosop ud și cald pe față sau poți alege metoda cea mai des folosită, adică aplecarea peste un bol plin cu apă caldă având pe cap un prosop pentru a evita răspândirea aburilor.

Indiferent de calea aleasă, aburul inspirat ar putea ajuta la decongestionarea nazală și la ameliorarea durerii.

Irigarea nazală

De cele mai multe ori procesul de irigare nazală este folosit pentru a ameliora simptomele sinuzitei.

Irigarea nazală se referă la desfundarea căilor nazale cu ajutorul unei soluții saline. Acest proces se poate efectua acasă folosind un recipient simplu sau prin achiziționarea unor dispozitive speciale.

Indiferent de alegere, procedeul este același: Te apleci peste chiuvetă cu capul lăsat într-o parte și introduci soluția salină în nara mai ridicată astfel încât soluția să iasă pe cealaltă nară, apoi se repetă procesul prin înclinarea capului în partea opusă.

Dacă te gândești să folosești o soluție salină creată la tine acasă, trebuie să ai grijă să n-o faci prea concentrată. Mai mult decât atât, această metodă nu trebuie aplicată frecvent.

Medicamente

Dacă remediile menționate până acum n-au ajutat la ameliorarea simptomelor, poți apela la diferite medicamente.

Trebuie menționat însă că medicul tău de familie cel mai probabil nu-ți va prescrie un antibiotic decât dacă suferi de sinuzită cronică sau dacă sinuzita este de natură bacteriană.

Cu toate acestea însă, poți opta pentru medicamente care nu necesită prescripție medicală, fie pentru a reduce inflamarea, fie pentru a înlătura durerea.

Este indicat să-i spui medicului de familie sau farmacistului despre cazul tău de sinuzită și să le respecți recomandările. Aceștia îți pot prescrie decongestionante, antihistaminice dacă există indicații de alergii sau antiinflamatoare cum ar fi ibuprofenul.

Odihnește-te

Dacă ai o infecție sinusală, atunci ar trebui să te odihnești cât mai mult posibil. Odihna va ajuta corpul să se refacă mai rapid și să folosească mai multă energie pentru combaterea infecției.

Mai mult decât atât, statul în casă și odihna vor preveni răspandirea infecției și către alte persoane.

Atunci când dormi poți pune mai multe perne sub tine pentru a respira mai confortabil datorită poziției elevate.

O altă idee bună ar fi folosirea unui umidificator în camera în care dormi. Aerul uscat sau fumul de țigară irită mucoasa nazală și pot crea un mediu favorizant pentru apariția infecțiilor.

 

Sursă: Digital Workforce

Sursă foto: Pexels.com

Comments

comments

Lasă un răspuns