
Ai grijă de familia ta și de cei apropiați, însă când vine vorba de sănătatea ta, ești tentată să tot amâni controlalele medicale și să ignori unele simptome care pot trăda afecțiuni serioase.
Fie din lipsă de timp, teamă sau oboseală, amânăm de multe ori vizitele la medic și nu avem obiceiul de a merge la controale anuale, chiar dacă ne simțim bine. Însă, aceste simptome, deși foarte comune, coincid și cu cele pe care le au unele boli mai serioase. Iată când este cazul să mergi la medic:
Sângerarea gingiilor și respirația urât mirositoare
Peste 90% din populație are sângerări gingivale periodice, mai ales atunci când se spală pe dinți. Când acestea sunt însă permanente și apar la fiecare periaj, ele pot ascunde o problemă mult mai gravă. Parodontoza este o afecțiune degenerativă, care poate duce în timp la pierderea dinților. Este suficient să citești acest articol complet despre ce înseamnă această afecțiune și cum îți poți da seama dacă o ai. După cum vei observa și în acel material, parodontoza poate fi tratată, însă cu cât amâni mersul la dentist, șansele de a rezolva această problemă cu succes scad, iar riscul de a-ți pierde dinții crește.
Oboseala acută
Femeia modernă este atât de ocupată și are atât de multe responsabilități încât este obișnuită să fie epuizată la finalul unei zile. Însă atunci când dormi puțin și prost și încerci să te achiți de toate îndatoririle tale de la locul de muncă și de acasă, oboseala cronică se poate instala pe neașteptate. Efectele sale asupra corpului pot fi devastatoare: oboseala îți slăbește inima, poate cauza dereglări hormonale și poate favoriza instalarea stărilor de anxietate și depresie. Oboseala acută poate fi și un simptom al hipertiroidismului sau al anemiei. Ambele afecțiuni pot fi tratate cu succes, mai ales dacă le descoperi la timp, așa că nu ignora semnele oboselii, mai ales dacă le resimți mai mult de două săptămâni consecutiv.
Balonarea și durerile abdominale
Orice femeie se confrunta cu stări de balonare sau dureri abdominale ocazionale, însă dacă observi că acestea se intensifică sau devin tot mai frecvente, este posibil să fie vorba despre ceva mai mult. Sindromul intestinului iritabil, cancerul de colon sau cel ovarian, precum și diverticulita au ca prime simptome balonarea și disconfortul abdominal. Este posibil ca ele să fie cauzate doar de un anumit aliment sau compus, pe care stomacul tău nu îl tolerează, însă numai un medic îți poate spune cu exactitate ce se întâmplă în organismul tău.
Durerile în piept și palpitațiile
Bolile cardiace sunt principala cauză a mortalității în rândul femeilor din SUA, arată un studiu, însă, în ciuda acestei dovezi, majoritatea femeilor sunt sceptice că ar putea să devină și ele victime ale acestor afecțiuni. Durerile în piept sau palpitațiile sunt primele simptome care ar trebui să te trimită la un cardiolog. Acesta îți va face o electrocardiogramă, pentru a evalua activitatea inimii și a valvelor, presiunea sângelui și frecvența bătăilor inimii, și îți va spune dacă mușchiul cardiac funcționează cum trebuie. De asemenea, stresul și anxietatea pot cauza dureri în piept și o senzație de sufocare. În timp, inima este suprasolicitată și muschiul se poate slăbi, ceea ce este cauza unor alte probleme grave de sănătate.
Migrenele persistente
Oricui i se poate întâmpla să aibă o durere fulgerătoare de cap, însă când acestea devin o obișnuință, îți afectează întreaga viață și pot ascunde o serie de probleme. Orice migrenă care nu este cauzată de o răceală ar trebui să te trimită la medic, dacă durează mai mult de trei zile și cedează doar temporar la antiinflamatoare sau la analgezice. Durerile de cap pot fi cauzate atât de purtarea unor ochelari cu dioptriile greșite, de statul prea mult timp cu ochii în calculator, de o sinuzită ascunsă, dar și de probleme grave, cum ar fi o tumoare sau un cancer. Cel mai bine este să alegi un medic bun, căruia să îi expui pe larg simptomele și care să îți facă o evaluare completă înainte să îți pună un diagnostic sau să îți recomande un tratament.
Tu cât de multă importanță acorzi acestor simptome? Cât de des mergi la medic?
Sursă foto: Shutterstock/Copyright:George Rudy
Foarte bun articol, multumesc pentru informatie.
Foarte bun articol, este esential sa nu ignoram semnele cand ceva nu este in regula cu noi si avem o stare persistenta de rau.