Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Cinci beneficii ale consumului de măsline

Cinci beneficii ale consumului de măsline

Studiile au confirmat: uleiul de măsline are numeroase beneficii pentru sănătate. Reduce riscul de cancer, apără inima, reglează nivelul de zahăr în sânge, te menține tânără și te ajută să slăbești.

Temperaturile ridicate pun inima la grele încercări, dar o dietă mediteraneeană ține situația sub control, ba chiar vine la pachet cu câteva bonusuri pentru buna funcționare a organismului. Totul se datorează uleiului de măsline, vedeta acestui regim și unul dintre alimentele-medicament. Cu o aromă minunată, uleiul de măsline dă savoare mân-cării, îi îmbogățește gustul și aduce organismu-lui cantitatea ideală de acizi grași omega 3.

Ține inima sănătoasă

Pare ceva banal, însă simpla înlocuire a grăsimii saturate cu cea mononesaturate (uleiul de măsline) la prepararea mâncării aduce mari beneficii sănătății. Cercetătorii au pus în evidență că fitochimicalele din uleiul de măsline luptă eficient împotriva colesterolului și previn afecțiunile inimii. Se recomandă consumul a două linguri cu ulei de măsline pe zi. Această cantitate trebuie să înlocuiască untul și alte alimente bogate în grăsimi.

Reduce inflamația

Inflamația este primul semn pe care sistemul imunitar îl dă atunci când apar leziuni sau infecții în organism. Este un proces dureros și nociv, care afectează organele și articulațiile ori duce la instalarea diabetului. Uleiul de măsline conține un compus care controlează și diminuează acest proces inflamator. Nu trebuie decât să-l folosești zilnic, pentru că beneficiile sunt la cote mari când este consumat crud.

Previne cancerul

Cantitatea mare de antioxidanți din ulei joacă un rol important în diminuarea riscului de apariție a cancerului, în special de colon, prostată și sân, dar și în procesul de îmbătrânire, reușind chiar să-l domolească.

Scade nivelul de zahăr din sânge

Cei care suferă de diabet pot să-și mențină un nivel echilibrat al zahărului din sânge printr-o dietă săracă în carbohidrați, însă cercetătorii susțin că alimentația bogată în grăsimi mono-nesaturate, cum este uleiul de măsline, e chiar mai eficientă.

Ajută la pierderea kilogramelor

Kilogramele în plus merg mână-n mână cu nivelul ridicat de colesterol și trigliceride. Consumul grăsimilor mononesaturate diminuează nivelul acestor tipuri de grăsimi și favorizează diminuarea stratului adipos. În plus, uleiul de măsline dă mai repede senzația de sațietate.

Articol preluat din ediția de iulie 2014 a revistei Femeia.

Autor: Luminița Tăbăran

Sursa foto: Fotolia

Comments

comments

Lasă un răspuns