Esti aici
Femeia.ro > Sanatate > Dieta si fitness > 7 alimente pentru digestie

7 alimente pentru digestie

alimente pentru digestie

Multe alimente grase, prea dulci sau sărate îngreunează tranzitul intestinal şi favorizează depunerea kilogramelor. Altele însă au efectul opus şi un gust foarte bun.

O digestie bună e secretul siluetei suple. Dacă nu scapi de balonare şi constipaţie, degeaba reduci porţiile de mâncare sau urmezi vreo dietă aleasă la întâmplare pentru că, înainte de orice, ai nevoie de 7 alimente pentru digestie pline de fibre, care să-ţi grăbească metabolismul. E bine să le incluzi zilnic în meniu, iar efectele nu vor întârzia să apară.

1. Prune uscate

Se găsesc tot timpul anului, iar dacă ai digestia lentă, numai câteva fructe pe zi funcţionează ca un laxativ eficient. Când se întâmplă să nu stai prea bine cu timpul, le consumă-le pur şi simplu pe stomacul gol, cu condiţia să bei măcar un pahar cu apă imediat ce le-ai înghiţit. Dacă vrei să procedezi ca la carte, iată cum să faci: seara, înainte de culcare, pui într-un pahar cu apă 7-8 prune uscate, iar dimineaţa le mănânci şi bei lichidul în care au stat. Micul dejun îl completezi cu un iaurt sau altă gustare uşoară, prunele fiind destul de consistente – au 240 de calorii la 100 g. Şi magiunul de prune uscate fără zahăr este un desert sănătos, delicios şi un ajutor important în accelerarea tranzitului intestinal, bun chiar şi pentru copii. Consumă-l ca atare (2-3 linguriţe) sau cu cu o felie de pâine/un biscuit din făină integrală.

2. Salată de fructe

Bine ar fi să nu o mănânci imediat după o masă principală fiindcă e mai greu de digerat, ci cu 1-2 ore înainte sau după masă şi să consumi maximum o cană. Dacă mănânci salata în loc de mic dejun sau cină, atunci poate fi mai mare. Cele mai indicate pentru digestie sunt fructele de pădure (zmeură, mure, afine, coacăze, toate sunt pline de fibre), perele şi merele.

Dacă presari puţină scorţişoară şi seminţe de chia sau de in, cu atât mai intens este efectul benefic asupra colonului şi stomacului.

3. Baton cu nuci

Batoanele de cereale pe care le găseşti la supermarket nu sunt de cele mai multe ori aşa de sănătoase precum ţi-ai dori, pentru că mai toate conţin zahăr. Fie optezi pentru un sortiment care are în compoziţie numai ingrediente naturale (cereale integrale, prune, alune-de-pădure, nuci), fără adaos de zahăr, fie îl prepari chiar tu.

►Ai nevoie de 100 g de migdale/nuci/alune-de-pădure/seminţe de floarea-soarelui măcinate, 50 g de seminţe de in măcinate, 100 g de stafide date prin râşniţă, 50 g fulgi de ovăz, trei linguri cu miere, 100 g unt de arahide. Le amesteci bine, le pui într-o tavă şi le dai o oră la frigider. Taie apoi în formă de baton, înveleşte-l în folie de plastic şi ia-l cu tine unde vrei.

4. Iaurt cu miere şi ovăz

Un iaurt cu 1,5% grăsime nu este tocmai cremos, foarte gustos sau săţios, însă este benefic pentru digestie. Dacă îi adaugi câteva ingrediente, ai de două ori de câştigat: devine mai apetisant şi eficient împotriva toxinelor. E vorba de miere (o linguriţă la o porţie de 150 g) şi de fulgi de ovăz (2-3 linguriţe).

5. Biscuiţi integrali

Când ţi-e tare foame şi ai nevoie de o gustare săţioasă, 3-4 biscuiţi din făină integrală au un conţinut generos de fibre şi sunt cu atât mai gustoşi dacă au în compoziţie fructe uscate, de exemplu. Acumulezi cam 200 de calorii, dar vreme de două ore nu-ţi mai dă bătăi de cap senzaţia de foame.

6. Fistic

Dintre toate soiurile de nuci, fisticul are cele mai multe fibre şi cea mai puţină grăsime. Pe lângă fibrele şi mineralele pe care le conţine, studii recente arată că este un foarte bun prebiotic, de folos bacteriilor benefice din intestine. Ca să nu depăşeşti 200 de calorii, limitează-te la cât cuprinzi într-o mână (cam 40 de bobiţe verzi). Fisticul crud are numai 444 de calorii la 100 g, mai puţin decât nucile sau alunele.

7. Hummus

Nu te-ai fi gândit că o să-l găseşti pe lista alimentelor bune pentru digestie, poate nici n-ai avut curiozitatea să guşti un astfel de preparat vreodată. Ei bine, e timpul să-l încerci! Se face din năut fiert şi dat prin blender, ulei de măsline extravirgin, usturoi, suc de lămâie, pastă de susan, un pic de sare şi piper şi-l găseşti mai ales în restaurantele cu specific arăbesc, fără să fie deloc scump (îl poţi prepara foate simplu şi acasă). Dacă-ţi place fasolea bătută, sigur o să te împrieteneşti repede cu acest preparat care nici nu balonează, nici nu e indigest asemenea celei dintâi. Secretul lui este un conţinut generos de fibre şi proteine, care te ajută să lupţi cu foamea şi cu poftele, îţi oferă energie din plin, reglează nivelul glicemiei şi chiar scade colesterolul. Se pare că este una dintre cele mai sănătoase umpluturi pentru un sendviş delicios din pâine integrală.

 Ce să eviţi

Degeaba consumi unul sau toate alimentele sănătoase despre care ţi-am vorbit dacă nu renunţi în acelaşi timp la cele care îngraşă şi constipă, cum sunt pâinea albă şi produsele de patiserie, prăjelile și carnea grasă.

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.34/21.08.2014
Autor: Andreea Cohuț
Sursa foto: © saschanti/Fotolia


Lasă un răspuns

Sus