Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > 7 cauze ale transpiratiei

7 cauze ale transpiratiei

Transpiratia este o reactie normala a organismului si apare in urma expunerii la temperaturi ridicate, cand treci prin situatii stresante ori dupa efort fizic. Unele persoane transpira mai mult decat e normal, iar acest fapt nu doar ca le da peste cap viata sociala, dar poate semnala o problema de sanatate. Primul pe care trebuie sa-l vizitezi este medicul de familie.

Hipertiroidia

Cand glanda tiroida produce mai multi hormoni decat in mod normal, transpiratia si sensibilitatea crescuta la caldura fac parte din simptomele comune.

O simpla analiza de sange recomandata de endocrinolog poate confirma diagnosticul, iar tratamentul adecvat diminueaza neplacerile.

Menopauza

Bufeurile, resimtite de femei in special dupa varsta de 45 de ani, au legatura cu instalarea menopauzei.

Practic, 80% din doamne sunt deranjate zi si noapte de valurile de caldura insotite de transpiratie. Totul, din cauza schimbarilor hormonale aduse de incetarea activitatii ovarelor.

Infectiile diverse

Bacteriile si virusurile care cauzeaza afectiuni grave precum tuberculoza, osteomielita sau HIV au drept simptom comun al imbolnavirii aparitia transpiratiilor abundente, in special nocturne.

De cele mai multe ori, acestea sunt insotite si de alte simptome specifice, pe care n-ai cum sa le treci cu vederea.

 

Tratamentele medicamentoase

Persoanele care iau medicamente pentru depresie ori urmeaza un tratament pentru reglarea tensiunii arteriale pot experimenta (ca efect secundar) un volum mai mare de transpiratie.

Majoritatea antidepresivelor au acest efect, la fel ca si alte medicamente recomandate in tulburarile sistemului nervos. Pastilele contra febrei pot favoriza, la randul lor, transpiratia.

Hipoglicemia

Scaderea nivelului de zahar din sange este o cauza comuna a transpiratiilor cu care se confrunta in special diabeticii insulinodependenti, dar se poate instala si din motive ereditare sau in urma unei diete drastice, daca te abtii de la mancare mai multe ore. In acest caz, transpira in special extremitatile.

Cancerul

Rareori, transpiratia excesiva poate ascunde diverse tipuri de cancer, precum leucemia. Dar febra, durerile si alte simptome specifice trimit de obicei bolnavul la medic in aceste cazuri grave.

Obisnuintele alimentare

Poti fi perfect sanatos si totusi sa transpiri mult din cauza obiceiurilor alimentare. Consumul de cafea si alcool, dar si mancarurile condimentate contribuie la accentuarea transpiratiei, asa ca trebuie sa-ti schimbi preferintele daca vrei sa scapi de aceasta problema suparatoare.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns