Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > 8 semne că ai probleme cu ficatul

8 semne că ai probleme cu ficatul

probleme ficat

Este imposibil să ai o piele frumoasă, o menopauză liniștită ori o siluetă armonioasă dacă ai probleme cu ficatul, adică acesta nu funcționează bine. Când acest organ suferă, nu te poți bucura de o stare optimă de sănătate.

Situat în partea superioară dreaptă a abdomenului, ficatul este organul cel mai important și, de asemenea, unul voluminos (cântărește în jur de 1,5 kg). Fără el, nimic nu se poate face. Este implicat în toate acțiunile și reacțiile care au loc în celule și țesuturi, astfel că buna funcționare a tuturor organelor depinde în mare măsură de modul în care își face treaba ficatul. Așadar, străduiește-te să-l menții sănătos!

Filtru antitoxine

În afară de rolul pe care îl are în digestie, ficatul acționează asemenea unui filtru: curăță sângele de substanțele toxice (inclusiv medicamente) și distruge toate moleculele care pe termen lung sau în cantitate prea mare s-ar dovedi nefaste pentru organism (poluanți, chimicale, aditivi, microbi, virusuri etc.). Acest organ vital are și alte atribuții importante: reglează metabolismul substanțelor nutritive (glucide, proteine, lipide), face rezerve din unele vitamine (A, B, D, E și K) pe care le eliberează în sânge când e nevoie, asigură producția de bilă (necesară digerării grăsimilor), produce colesterolul, contribuie la coagularea sângelui, reglează metabolismul hormonal (în special hormonii tiroidieni).
Dacă știi la ce să fii atentă, nu e greu să recunoști simptomele care anunță o disfuncționalitate hepatică.

1. Senzație de greață

Este un simptom care însoțește frecvent tulburările hepatice. De cele mai multe ori, această neplăcere apare după masă (de exemplu, dacă ai mâncat prea mult sau în grabă, dacă un aliment nu ți-a picat bine ori ai băut cafeaua pe stomacul gol) și poate fi însoțită de senzație de greutate în abdomen și vărsături. La fel de bine greața poate trăda o criză biliară sau apare în urma eforturilor ficatului de a elimina anumite substanțe dăunătoare (de exemplu, un medicament, excesul de alcool etc.).

2. Dureri în partea superioară a abdomenului

Deși ficatul nu doare, poți resimți dureri în zona superioară dreaptă a abdomenului, chiar sub coaste, durere ce iradiază spre spate. De asemenea, este posibil să ai senzație de arsură în acea zonă sau chiar febră: adresează-te imediat medicului, fiindcă poate fi vorba de o inflamație sau de o colică biliară.

3. Îngălbenirea pielii

Îngălbenirea albului ochilor și a pielii, fenomen cunoscut sub numele de icter, indică în mod clar o tulburare hepatică. Surplusul de bilirubină în sânge și în organism este motivul pentru care pielea capătă culoarea galbenă. Bilirubina este o toxină rămasă în ficat atunci când globulele roșii bătrâne din sânge sunt distruse. Ficatul este cel care trebuie să elimine această toxină din corp prin scaun. Dacă nu funcționează corect (de exemplu, în caz de hepatită), el nu reușește să îndeplinească această sarcină și astfel crește nivelul bilirubinei din sânge.

4. Oboseală și slăbiciune

Lipsa poftei de mâncare, oboseala și slăbiciunea sunt simptome întâlnite frecvent în cazul problemelor hepatice. Desigur, oricine se poate simți la un moment dat mai obosit decât de obicei sau are un apetit mai scăzut fără să fie neapărat bolnav. Totuși, dacă aceste manifestări persistă zile și săptămâni în șir fără un motiv anume (stres intens, lipsă de somn etc.), este indicat să mergi la medic.

5. Scaun deschis la culoare

Amintește-ți ca din când în când să-ți inspectezi scaunul când mergi la toaletă. Dacă devine deschis la culoare, asta înseamnă că ai o problemă cu ficatul. Materiile fecale capătă o nunață deschisă când lipsește bilirubina (bunăoară, în hepatită, deoarece ficatul nu mai reușește să elimine bilirubina prin scaun), dar și dacă suferi de sindromul colonului iritabil, o tulburare asociată cu unele probleme hepatice.

6. Mâncărimi

Pot fi cauzate de multe lucruri, inclusiv înțepături de insecte, alergii sau piele uscată. În cazul în care mâncărimile persistă pe tot corpul fără o cauză anume, te poți gândi că ai o problemă hepatică. Nu se cunoaște foarte bine motivul pentru care ficatul provoacă mâncărimi, dar unii experți cred că pruritul este rezultatul unui exces de toxine din sânge: ficatul bolnav nu-și mai poate îndeplini eficient funcția de purificare a sângelui.

7. Sângerări și vânătăi

Sângerările nazale repetate sau vânătăile ce apar fără motiv sunt simptome ce pot avea legătură cu o problemă hepatică. Aceste manifestări neplăcute trădează o deficiență de proteine cauzată de o disfuncționalitate la nivelul ficatului.

8. Scădere în greutate

Un alt semn al unei posibile tulburări hepatice este scăderea poftei de mâncare, iar asta atrage după sine scăderea în greutate. O asemenea situație este frecvent întâlnită în cazul cirozei hepatice, o afecțiune cronică în care ficatul se deteriorează treptat, nemaifiind capabil să-și îndeplinească funcțiile normale, inclusiv digestia.

Ai grijă de ficatul tău!

Cel mai important lucru pe care îl poți face pentru sănătatea ficatului este să adopți o alimentație sănătoasă. Iată câteva sfaturi:
* Mănâncă în fiecare zi fructe și legume, în special pe acelea care te ajută să-ți cureți ficatul: mere, kiwi, struguri, cireșe, spanac, anghinare, sparanghel, ridichi.
* Evită să incluzi în meniu prea multe proteine (carne, ouă, brânzeturi) și glucide (pâine, cartofi, orez, paste făinoase, dulciuri).
* Nu abuza de alcool și limitează consumul de răcoritoare și de băuturi gazoase.
* Consumă mulți antioxidanți: portocale, lămâi, afine, roșii etc.
* Nu abuza de medicamente, fiindcă ele sunt cei mai mari dușmani ai ficatului.

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.38/2014
Autor: Angelica Cîlțan
Sursa foto: © Piumadaquila – Fotolia

Comments

comments

Lasă un răspuns