Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Abuzul de antibiotice, un pericol dovedit

Abuzul de antibiotice, un pericol dovedit

În 1942, marile companii farmaceutice americane începeau să producă pe scară largă penicilină, primul antibiotic sintetizat vreodată, de biologul scoţian Alexander Fleming, estimându-se că speranţa de viaţă a omenirii a crescut cu 15%.

O descoperire absolut senzaţională, mai ales dacă ne gândim că, în urmă cu nici o sută de ani, dacă te îmbolnăveai de sifilis, să zicem, nu mai era nimic de făcut și erai considerat condamnat la moarte. Din păcate, în ultimii zeci de ani, salvarea din antibiotice s-a transformat, pe nesimţite, în condamnare. Pentru că, aşa cum antibioticul omoară bacteriile periculoase, la fel acestea din urmă învaţă să se ferească de el.

Părinți prost informați

Mai întâi, să stabilim când ar trebui să (nu) iei antibiotice. După cum le spune numele, aceste medicamente sunt menite să distrugă bacteriile responsabile de infecții, care fără un tratament adecvat ar putea deveni fatale. Exagerările încep în momentul în care părinții, prost informați sau poate prea îngrijorați pentru copiii lor, apelează la antibiotice pentru răceli banale, viroze sau cine știe ce alte boli care n-au legătură cu bacteriile sau care ar trece doar cu odihnă și atenție la alimentație. Părinții solicită antibioticul, iar medicul pediatru, din păcate, îl prescrie. Iar când este vorba de viroză, de exemplu, nu numai că virusul nu este doborât de antibiotic, dar tratamentul prost ales va face ca bolnavul să se imunizeze la medicament.

Medici înspăimântați

De ce acceptă medicii să prescrie antibiotice și medicamente puternice când nu este necesar? Unii poate că o fac din comoditate, ca să nu le explice părinților unui copil cu viroză și febră mare că trebuie doar să aibă grijă să țină febra sub control – în paranteză fie spus, febra însăși e un simptom bun, care arată că organismul luptă cu boala –, să hidrateze copilul și să-l hrănească așa cum se cuvine. O viroză trece de la sine în câteva zile. Mai mult, medicii prescriu asemenea tratamente ca să fie „acoperiți“, condamnând practic copilul.

Adulți lipsiți de apărare

Asta, pentru că abuzul de antibiotice în copilărie – pe lângă predispoziția la obezitate – lasă organismul fără apărare. Anticorpii, armata de temut împotriva bolilor, nu se mai formează, iar organismul ajunge să nu răspundă, în situațiile în care este realmente nevoie de antibiotice, la nici un fel de tratament, oricât de puternic ar fi. În plus, se îmbolnăvește chiar de la medicamentele care ar trebui să-l facă mai puternic.

Afecţiuni cauzate de antibiotice

Evident, este vorba despre antibioticele luate în exces, fără o recomandare medicală serioasă, dar și de alte necazuri pe care ţi le aduce acest abuz, în afară de faptul că bacteriile periculoase deja sunt imune la cele mai multe dintre medicamentele pomenite.

* Candidoză. E cea mai frecventă consecinţă a tratamentelor cu antibiotic, mai ales în cazul femeilor, întrucât medicamentul acţionează asupra florei vaginale, omorând deopotrivă, fără să aleagă, bacterii prietenoase şi periculoase. Rezultatul e dezvoltarea micozei (candida, existentă în stare latentă în organism, are drum liber).

* Afecţiuni pulmonare. Administrarea constantă a antibioticelor face ca plămânii să nu mai transmită semnalele specifice unei boli reale, întrucât pereţii sunt acoperiţi cu o peliculă „protectoare“, care dă senzaţia că totul este în regulă până în fazele acute ale bolii. Mai mult, copiii trataţi cu antibiotice în exces sunt mai expuși riscului de a deveni astmatici sau alergici.

* Boli digestive. De data asta, este vorba despre flora intestinală care este serios afectată de tratamentul cu antibiotice. Bacteriile bune sunt omorâte şi ele, iar asta duce deseori la inflamaţii ale intestinului şi dezechilibre la nivelul bacteriilor saprofite responsabile cu reţinerea apei necesare şi a nutrienţilor. Apar o stare de deshidratare cronică, dezechilibre digestive, greaţă. În plus, flora intestinală, fiind sărăcită, nu mai poate sintetiza imunoglobulinele, cu rol esenţial în combaterea agenţilor patogeni, slăbind sistemul imunitar.

Citește și:

Fibromialgia – când te doare peste tot

Ochii, oglinda sănătății

Ce spune grupa de sange despre sanatatea ta

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.39/01.10.2015

Autor: Irina Tudor Dumitrescu

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns