Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Academician dr. farm. Ovidiu Bojor: Medicina viitorului va ține seama de om în integritatea lui: mental, spiritual, fizic și energetic!

Academician dr. farm. Ovidiu Bojor: Medicina viitorului va ține seama de om în integritatea lui: mental, spiritual, fizic și energetic!

Am stat de vorbă cu academicienii doctori Ovidiu Bojor și Adrian Restian în avanpremiera lansării cărții „Afecțiunile aparatului respirator. Medicină integrativă și terapii holistice”, prima carte de medicină integrativă în limba română, coordonată de fondatorul fitoterapiei moderne în România, renumitul acad. dr. farm. Ovidiu Bojor, și apărută la Editura Medicinas.

 

Rep.: Cum ați scris această carte și cui se adresează?

Academician dr. farm. Ovidiu Bojor: Această lucrare este reeditarea unei lucrări mai vechi scrise în urmă cu 8 ani, tot cu un colectiv de specialiști. Se caracterizează prin termenul simplu de holistic, terapii integrative. În afară de medicina alopată, cuprinde toate celelalte concepte terapeutice. La această lucrare, redactată într-o manieră accesibilă publicului larg, participă 25 de medici, terapeuți, chimiști, specialiști în alimentație, reiki, toate metodele și tratamentele existente: astfel, se deschide posibilitatea ca individul să aleagă ce crede că îi va face bine. Este un prim pas, nu forțăm o anumită schemă de tratament convențional și punem accentul pe om în integritatea lui, mental, spiritual, fizic și energetic. Această concepție va fi medicina viitorului. Se practică și azi pe alocuri, dar nu cât ar trebui. Totul pornește de la învățământul medical: în afară de câteva facultăți din străinătate, nu se predau niciun curs, nicio oră de terapii complementare și integrative, ceea ce e o mare lipsă în învățământul medical.

Afecțiunile aparatului respirator. Medicină integrativă și terapii holistice

Nicio boală nu aparține unei singure specialități medicale.
(Acad. dr. Adrian Restian)

Rep.: Greșesc atunci când spun că, printre toate specializările medicale, prima care se pierde este integralitatea pacientului? Pacientul are multiple suferințe în același timp, dar neurologul lui nu vorbește cu pneumologul, cardiologul cu niciunul dintre ei și puțini medici respectabili alopați îl iau în considerare pe specialistul în medicina naturală. Fiecare vorbește limba proprie și face recomandările proprii, ca urmare pe noptiera pacientului se adună mormane de pastile care se întâmplă să se bată cap în cap. Unde și cum ar trebui să învețe medicii să se asculte unii pe alții și să respecte integralitatea corpului pacientului și integralitatea metodelor de tratament?

Academician dr. farm. Ovidiu Bojor: Fiecare este pacient la persoana întâi singular. Nu există boli, există bolnavi.

Academician prof. dr Adrian Restian: Oftalmologul este făcut să trateze ochii, pneumologul să trateze plămânii; însă altcineva, alt specialist trebuie să facă această integrare. Prima specialitate medicală a apărut în America, în 1917, și a fost oftalmologia – s-a considerat că ochiul poate fi mai ușor izolat de restul corpului. A doua a fost ORL, a treia ginecologia. Eu am scris o carte numită “Integronica”, apărută în 1989, în care vorbesc despre importanța integrării. Aceasta trebuie făcută de un alt medic, nu de specialiști. Ideal, cel care ar trebui să facă asta ar trebui să fie medicul de familie. Nu o face însă. Totuși realitatea este că toate organele sunt legate între ele, de exemplu intestinul cu creierul, avem chiar un creier digestiv. Pe de altă parte, nicio boală nu afectează un singur organ. Diabetul afectează inima, ochii urechile, articulațiile, rinichii. Nicio boală nu aparține unei singure specialități medicale. Cardiologii tratează cardiopatia mea, dar despre ea se știa acum deja vreo 10 ani că o boală de metabolism, iar acum știm că este o boală inflamatorie. Și în aceste condiții, deși cunoaștem complexitatea situației, noi scoatem apă cu ciurul și tratăm bolile parțial. Dar e drept că nu putem cere unui ORL-ist să îl asculte pe bolnav; acesta ar trebui să scrie o trimitere la cineva care ar trebui să facă această investigație integrală. Dacă mergeți la medic și spuneți că aveți amețeli vă trimite la neurolog, la hematolog, la cardiolog, dar trimiterea asta e doar o loterie, nu este ceva făcut în cunoștință de cauză, iar oscilând între aceste specialități se pierd bani, bolnavul pierde timp, își pierde viața. Casa de asigurări îl obligă acum pe medicul de familie să îl trimită pe bolnav la cardiolog pentru că el însuși nu poate prescrie anumite tipuri de medicamente. Ceea ce Ovidiu (Bojor) aduce nou este faptul că în această întreprindere care a stat la baza cărții el însuși este integralistul, mintea limpede: el este cel care a ales din mulțimea de tratamente pe cele mai bune și asta nu e lucru ușor, cere o experiență foarte mare. Noi ne-am împotmolit acum de boli sistemice cronice, care afectează 60% din omenire. Tratamentele naturale citate ar fi o soluție. De exemplu, în cardiologie un bolnav are de încercat și meditația, rugăciunea. S-a demonstrat că meditația scade presiunea arterială, deci ar trebui practicată. Însă dacă alege să facă orice terapie naturală, pacientul ar trebui să plătească pentru ea separat, casa de asigurări nu decontează decât chimicalele.

 

Se apropie fundul sacului și atunci va trebui să înlocuim toate energiile latente în pământ cu soarele, cu vântul, cu energia eoliană, cu energia valurilor. Încet-încet, se va reface planeta pe care omul
a distrus-o până acum sistematic.
(Academician dr. farm. Ovidiu Bojor)

 

Rep.: Ați văzut multe, ați trecut prin ecosisteme variate în expedițiile dvs., le-ați văzut transformările, de aceea cred că sunteți poate cel mai în măsură să apreciați: cât din dezordinea climatică și ecologică mondială de acum este rezultatul direct al acțiunilor umane? Credeți că omul mai poate face ceva în acest moment pentru a stopa procesele periculoase care au loc? Și dacă da, de unde ar trebui să înceapă? Sunt suficiente acțiunile ecologice personale și inițiativele grupurilor mici sau pentru a acționa eficient acum este nevoie de decizii la nivelul statelor sau continentelor?

Academician dr. farm. Ovidiu Bojor: Toată  civilizația actuală se bazează pe un sac cu fund, pe resursele fosile ale planetei: petrol, gaze, cărbune, energie atomică, minerale pe care în loc să le lăsăm să doarmă și să le folosim treptat ne-am năpustit asupra lor. Sunt însă foarte optimist: se apropie fundul sacului și atunci va trebui să înlocuim toate energiile latente în pământ cu soarele, cu vântul, cu energia eoliană, cu energia valurilor. Încet-încet, se va reface planeta pe care omul a distrus-o până acum sistematic.

Academician prof. dr. Adrian Restian: În 1948, un grup de savanți americani, fizicieni, chimiști, biologi au lansat un calendar al apocalipsei. Acum ei au anunțat să mai avem 100 de secunde până la apocalipsă.

 

Rep.: Cum vă mențineți tinerețea corpului și spiritului?

Academician dr. farm. Ovidiu Bojor: Cheia e crezul meu de viață: eu am plecat la drum cu simpla întrebare: de unde vii și încotro pleci? Răspunsul a venit imediat: vin de la minus infinit, am un stagiu pe pământ și plec la plus infinit. Dacă ai această credință, că sfârșitul vieții aici este începutul vieții adevărate, atunci te eliberezi de toate temerile pentru ziua de mâine. Eu am plecat în viață cu iubirea: din cele trei virturi teologice: credința, speranța și iubirea eu am ales iubirea, am pus-o pe primul plan. Deviza mea este iubirea față de Creator și față de creație, începând de la prima celulă vie din oceanul planetar până la furnică, la albină, la girafă, la hipopotam – oricât de dizgrațios ar părea – și până la homo sapiens – dacă merită acest nume de „înțelept“. Leoaica ucide ca să-și hrănească bărbatul și copiii, iar omul ucide de plăcere: ce diferență! Datoria noastră este ca din homo sapiens, din oameni naturali, să devenim homo religiosus, apoi să mai facem un pas înainte către homo sanctus – de altfel asta este și originea noastră. Suntem fii lui Dumnezeu.

 

Rep.: Să dea Domnul să gândească toți oamenii așa!

Academician dr farm. Ovidiu Bojor: Asta depinde de noi!

 

Pentru orice maladie există leac în natură, dar nu sunt descoperite nici 20% din leacuri. (Academician dr. farm. Ovidiu Bojor)

 

Rep.: Un prieten mi-a povestit că în copilăria lui petrecută într-un sat relativ izolat din Brăila, acum vreo 40 de ani, încă erau active tratamentele vrăciței locale, care era foarte respectată și ascultată, inclusiv de medicul local, care adesea îi trimitea pacienți. Am întrebat imediat dacă în prezent aceasta mai are discipoli, dacă mai știe cineva în sat aceste lucruri. Răspunsul a fost că știința s-a pierdut pentru că nu a mai fost nimeni dispus să învețe. Dvs. aveți cunoștință de situații de azi în care să se fi păstrat astfel de științe medicale naturale transmise direct și respectate de alopați?

Academician dr farm. Ovidiu Bojor: În zona noastră geografică mai puțin, dar le-am întâlnit în Extremul Orient, în Tibet, India, într-o anumită parte a Chinei, unde oamenii își păstrează metodele terapeutice tradiționale de mii de ani – o continuitate extraordinară. Am trecut prin astfel de experiențe pe pielea mea. Doi ani am locuit la Kathmandu; acolo am contactat o eczemă destul de gravă. Eram expert la Națiunile Unite, iar în sistemul ONU aveam medicii și medicamentele cele mai bune. Cu toate astea, nimeni nu a reușit să-mi vindece eczema. Și atunci, un prieten, coleg de breaslă din Nepal, m-a îndemnat să merg la doctorița tibetană. Am fost, i-am povestit necazul meu și ea avea un singur aparat de testat: mi-a luat pulsul și a început treptat să pulseze ea în ritmul meu și eu am intrat în pulsul ei. Am început să-i spun că sunt turist și-mi place muntele. Iar ea mi-a zis: nu ești turist, dumneata ai mai fost pe aici! Ești la a 6-a reîncarnare. Apoi avea alături farmacia tibetană și a însemnat pe o hârtie câte pilule să iau și de care culoare și în două săptămâni am fost pe deplin vindecat. La noi, astfel de tratamente s-au cam pierdut. Știam de câțiva oameni care te fac bine după fracturi sau la fracturi, care știu să tragă; în Ardeal erau mulți, chiar lângă Reghin era unul. Dar aceștia dispar, nu mai învață nimeni și nimeni nu le mai moștenește secretele. Se pierd.

 

Rep.: De multe ori pacienții, speriați fie de prețul medicamentelor de sinteză, fie de multitudinea de efecte secundare semnalate pe ambalaj sau în fluxul vast al internetului, ar vrea să recurgă la remediile naturale, dar o fac după ureche, fără să consulte un terapeut specializat în medicină naturală. Ar trebui oare medicii alopați să capete și ei câteva noțiuni de bază de medicină naturală?

Academician dr. farm. Ovidiu Bojor: Neapărat. Medicamentele naturale, mai blânde, ar trebui administrate în special bolnavilor cronici, care le iau toată viața. Dacă vor lua medicamente de sinteză toxice, la ei toxinele se vor acumula. E nevoie de medicina dulce, cum spun francezii.

 

Rep: E adevărat că pentru orice maladie există leac în natură?

Academician dr. farm. Ovidiu Bojor: Există, dar nu sunt descoperite nici 20% din leacuri. Din fericire cercetările s-au axat în ultimii 20 de ani asupra unui grup de specii de plante inferioare, ciupercile. Sunt peste 20.000 de specii de ciuperci și au fost studiate sub aspect terapeutic doar 1% din ele. Institutele de cercetare – care în România nu mai există – sunt de aceea de o importanță crucială. Când făceam cercetare din plin în România, până în 1985, lucrările noastre erau citite și recenzate în toată lumea. Apo, totul s-a prăbușit, așa cum s-a prăbușit industria și totul la noi, căzând sub războiul mediatic.

 

Rep: Dar mai avem oare vreo șansă?

Academician dr. farm. Ovidiu Bojor: Avem, avem șansă să spunem stop, să ne unim și să schimbăm mentalități, să creștem copiii în spiritul adevărului. Până la urmă, avem o generație tânără care păstrează echilibrul cu viitorul. Cred că vor birui inteligența, rațiunea, credința.

 

Rep: Care vi s-a părut cel mai straniu loc în care ați fost?

Academician dr. Adrian Restian: Vă spun eu: România!

Academician dr. farm. Ovidiu Bojor: Are dreptate Adrian, România!

 

Rep: Și cel mai surprinzător remediu din câte ați aflat?

Amândoi: Credința!

 

Rep: Ați vorbit în mai multe rânduri despre medicina dacilor. Cum și de unde avem cunoștințe despre aceasta?

Academician dr, farm. Ovidiu Bojor: S-au scris multe lucruri în ultimii 30 de ani. Dacă ne gândim la sistemul medicinei, e foarte importat ce susțineau dacii: dacă sufletul este bolnav, nici trupul nu poate fi sănătos. Iar dacă nu ții seama de suflet, nicio boală nu va fi vindecată.

Academician dr. Adrian Restian: Platon a scris, în dialogul său, „Charmides“,  că există un zeu, Zamolxes, care spune că nu poți să vindeci trupul fără suflet.

Academician dr. farm. Ovidiu Bojor: Medicii greci și romani nu pot vindeca omul deoarece nu îl văd în ansamblul lui, cu trup și suflet.

 

Poți afla mai multe despre conceptul de medicină integrativă și despre cum poți rămâne sănătos miercuri, 26 februarie, de la ora 18.30, la CINEMA PRO (str. Ion Ghica nr. 3, zona Universitate), la conferința-eveniment „Respiră pentru viață, respiră pentru sănătate” unde se va lansa și cartea „Afecțiunile aparatului respirator. Medicină integrativă și terapii holistice”

INTRAREA ESTE LIBERĂ!

La eveniment vor participa, în calitate de speakeri, la invitația organizatorului – Editura Medicinas – nume cu rezonanță pentru medicina românească: acad. dr. farm. Ovidiu Bojor , gen. prof. dr. Dumitru Constantin Dulcan, acad. prof. dr. Adrian Restian, prof. dr. H. C. Gheorghe Mencinicopschi, dr. Corneliu Moldovan și dr. biochimist Cristina Mateescu.

 

Text: Roxana Melnicu

Foto: PR

Comments

comments

Lasă un răspuns