Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > 3 afecțiuni care se agravează când se răcește vremea

3 afecțiuni care se agravează când se răcește vremea

afectiuni

Nu intrăm doar în sezonul răcelilor, ci și a altor afecțiuni accentuate de frig și umezeală.

Vremea în lunile de toamnă este foarte înșelătoare și se întâmplă adesea să trecem de la o zi cu temperaturi ridicate la una în care jacheta de iarna pare cea mai potrivită haină. Frigul și vremea ploioasă sunt factori în măsură să agraveze unele afecțiuni și să provoace o mulțime de neplăceri. Iată care sunt acestea și cum le poți ameliora:

  • Afecțiunea cu o incidență mai mare la femei și care duce la dureri greu de suportat

Artroza este o afecțiune cu care o mulțime de femei se confruntă, în diverse forme, și în special după 45 de ani. Există mai multe stadii și mai multe tipuri, însă toate au în comun durerea. Artroza la nivelul șoldului, de pildă, se accentuează de la frig și poate da dureri greu de suportat. Dacă ai peste 45 de ani, este imperativ să verifici dacă vreunul dintre aceste simptome ale coxartrozei și, desigur, să consulți un medic.

De altfel, cu orice formă de artroză te-ai confrunta, fie că este coxartroză sau gonartroză, toamna și iarna ele dau cele mai mari dureri. Le poți ameliora evitând sedentarismul – cu exerciții fizice ușoare sau plimbări, cât și prin masaj. Este important și să ai o greutate în limite normale, deoarece kilogramele în plus reprezintă o presiune adiacentă asupra articulațiilor.

  • Reumatismul, una dintre bolile care se agravează de la temperaturi scăzute

Reumatismul nu se referă la o singură afecțiune, ci la o serie de afecțiuni care se regăsesc sub termenul de reumatism. Bursita sau fibromialgia sunt doua exemple de boli reumatice și ambele sunt agravate de frig. Temperaturile scăzute și umezeala sunt, totodată, și cauzele acestei afecțiuni, însa cel mai des ele sunt moștenite genetic.

Este dificil de indicat o metodă exactă care ține departe reumatismul, însă este de ajutor protejarea de frig – ai grijă să te îmbraci adecvat pentru temperaturile de afară, uneori chiar și la început de septembrie dimineața se înregistrează numai 15 grade – dar și evitarea sedentarismului, fără însă să faci un efort prea mare.

  • Dermatita, o afecțiune dermatologică ce provoacă o mulțime de neplăceri toamna și iarna

Vântul și frigul nu sunt deloc condiții prielnice pentru piele și oricare dintre noi trebuie să acorde o îngrijire deosebită pielii în timpul sezonului rece. Dermatita atopică este una dintre cele mai frecvente și neplăcute afecțiuni provocate și agravate de frig. Pielea se usucă și apar zone înroșite ce provoacă mâncărimi. Dermatita atopică apare la nivelul tenului, al coatelor și genunchilor, cât și în zona lombară și este extrem de neplăcută.

Pentru a o evita, este indicat să ne protejăm piele cu creme blânde, preferabil din ingrediente naturale, poate chiar uleiuri precum cel de cocos. În același timp, este important ca în locuință să menținem un nivel optim de umiditate, deoarece aerul uscat favorizează apariția dermatitei. Este recomandat ca iarna în mod special să evităm soluțiile de curățare pe bază de alcool sau săpunurile foarte parfumate. Un săpun natural și o cremă hidratantă sunt suficiente pentru igienizare și hidratare.

În final, nu trebuie să uităm că trecerea bruscă de la o zi călduroasă la una ploioasă și mohorâtă ne afectează și din punct de vedere psihologic, așa că este posibil să te simți abătută și să-ți lipsească puterea de concentrare.

 

Sursa foto: Shuttertsock

Comments

comments

Lasă un răspuns