Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Ai ochi uscati? Avem solutia!

Ai ochi uscati? Avem solutia!

ochi uscati

Usturime, senzaţie de nisip în ochi, roşeaţă, mâncărime sunt simptomele greu de suportat ale uscăciunii oculare. Să scapi de disconfortul creat când îți simți ochii uscati nu e imposibil şi nici foarte complicat.

Petreci multe ore zilnic în faţa calculatorului, televizorului, citind sau făcând alte lucruri solicitante pentru ochi. Urmarea? Uscăciunea şi oboseala oculară. De vină pot fi şi aerul condiţionat, vântul, alergiile, lentilele de contact, fumul de ţigară, schimbările hormonale din perioada menopauzei sau unele medicamente (contraceptive, antidepresive, antihistaminice, diuretice sau pastile pentru reglarea tensiunii arteriale), care afectează îndeosebi persoanele cu ochi sensibili. Cei mai afectaţi sunt vârstnicii şi femeile, însă problema apare din ce în ce mai de timpuriu.

Calmante rapide

Te ajută lacrimile artificiale pe care le cumperi de la orice farmacie. Sunt diverse tipuri disponibile pe piaţă, se folosesc de maximum 5-6 ori pe zi, nu provoacă dependenţă şi nici nu au efecte adverse, lăsând ochiul limpede şi atenuând disconfortul. Compresele cu apă caldă sau cu infuzie din ceai de albăstrele (preparată din două linguriţe cu plantă la o cană cu apă opărită, apoi răcită) alină la rândul lor iritaţia – le poţi ține pe ochi numai câteva minute dacă te grăbeşti sau chiar o jumătate de oră când îţi permite timpul.

Cum previi

Încearcă să elimini alergenii din gospodărie (praf, mucegai, substanţe de curăţare care provoacă alergii) şi foloseşte un umidificator sau filtre pentru aer! În maşină sau acasă, nu sta cu faţa înspre aparatul de aer condiţionat. Poartă ochelari de protecţie când mergi cu bicicleta, evită locurile unde se fumează mult şi păstrează o distanţă suficientă faţă de monitor (50 cm). Dacă ai copii sau nepoţi, nu le da voie să stea ore în şir cu ochii aţintiţi la calculator, televizor sau tabletă.

Și alimentația contează!

Suplimentele de omega 3 din ulei de peşte sau seminţe de in, precum şi consumul frecvent de peşte gras (sardine, macrou) sunt de ajutor în atenuarea sindromului de ochi uscați.

Ştiai?

Lacrimile sunt extrem de benefice pentru ochi. Ele au rol protector: ţin departe praful, elimină impurităţile şi hrănesc corneea.

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.36/2014
Autor: Andreea Cohuţ
Foto: © Syda Productions – Fotolia

Comments

comments

Lasă un răspuns