Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Alimentația bio, pro și contra. Ce trebuie să știi

Alimentația bio, pro și contra. Ce trebuie să știi

Alimentația bio, pro și contra. Ce trebuie sa stii

Alimentația bio, pro și contra – Mai mult decât o alegere, încercarea de a te hrăni cât mai natural devine un mod real de viață, întrucât cei care se întorc la acest tip de alimentație caută o viață mai sănătoasă.

Termenii „bio“ sau „eco“ definesc practic același lucru: produse realizate fără substanțe chimice, fără intervenții genetice și în armonie cu natura și mediul înconjurător. Produsele astfel etichetate trebuie certificate de un organism autorizat. Dar, atenție, termenul „natural“ înscris pe o etichetă nu oferă garanția unui produs ecologic, ci poate fi doar o strategie de marketing. În țara noastră, produsele ecologice poartă sigla „ae“ cu scopul de a putea fi identificate ca fiind obținute în conformitate cu normele de producție ecologică.

Alimentele provenite din agricultura „bio“ nu trebuie să rezulte din organisme modificate genetic și nici să conțină pesticide și fertilizatori de sinteză, hormoni de creștere și antibiotice, iar în procesul de industrializare nu trebuie să se folosească aditivi (coloranți, conservanți, antioxidanți de sinteză, emulgatori, îndulcitori, potențatori de aromă). Astfel, alegerea de a mânca organic are scopul de a limita ingestia de substanțe chimice dăunătoare organismului și sănătății în general.

Hrană, nu doar mâncare

Încet-încet, în ultimii ani, oamenii – mai ales locuitorii marilor aglomerări urbane – au reușit să schimbe relația cu hrana. Alimentele nu mai au același impact asupra noastră. Este dificil să ne bucurăm de mâncare când încercăm deseori să economisim timp. Și, nu de puține ori, ne oprim într-un fast-food sau alegem alimente preparate industrial, deoarece, epuizați după o zi de muncă încărcată, nu găsim energia și timpul să gătim.

Din fericire, mulți oameni au început să-și dorească să reînvețe să mănânce. Multe scandaluri alimentare, dorința de a reveni la ceva mai natural, cu mai puține toxine, poate chiar o modă au făcut ca alimentele ecologice să-și atragă tot mai mulți adepți. În mod concret, vrem să înțelegem care sunt beneficiile reale ale alimentelor ecologice.

Cele mai multe pesticide, susțin studiile, se găsesc în fructe și legume. Și, cum nutriționiștii ne sfătuiesc să consumăm preponderent tocmai aceste categorii de alimente, e bine să decojești fructele și legumele înainte să le consumi. După cum ți-a tot repetat bunica, vitaminele și mineralele se află în mare parte în coajă, însă tot acolo se concentrează substanțe chimice care îți pot afecta sănătatea.

Ce sunt pesticidele

În supermarketuri, tot mai multe departamente promovează produsele ecologice. Desigur, te poți întreba de ce să le alegi. Pur și simplu pentru că toate produsele provenite din agricultura ecologică au mult mai puține pesticide și metale grele. Spre comparație, în produsele din agricultura convențională există de 20 ori mai multe pesticide decât în cele provenite din agricultura ecologică. Pesticidele sunt produse chimice folosite pentru combaterea dăunătorilor. Pesticidele ingerate sunt stocate în ficat și țesutul adipos.

Și, cu cât concentrația acestora este mai mare, cu atât pot apărea mai multe boli, dintre care unele cu adevărat grave: perturbări ale sistemului imunitar, dezechilibre hormonale, modificări ale sistemului reproductiv, cu consecințe nefaste asupra fertilității. În plus, pesticidele modifică secvențele de ADN, predispunând la dezvoltarea cancerului.  Astfel, prin consumul produselor de origine animală și vegetală, ingerăm cantități mici de pesticide, dar care în timp produc efecte ireversibile.

Produsele organice au mai mult gust

E imposibil să nu-ți aduci aminte ce gust avea o roșie proaspăt ruptă de pe vrej din grădina bunicilor. Este dovedit științific, alimentele organice sunt mult mai gustoase. Te întrebi de ce? Motivul este simplu: fructele și legumele organice sunt recoltate când sunt definitiv coapte și, ca atare, au timp să se îmbogățească în arome, ceea ce le accentuează savoarea, spre deosebire de produsele convenționale, care, de regulă, se coc pe vapoare.

În plus, deoarece alimentele organice se dezvoltă în lumina directă a soarelui, ele pot extrage nutrienți din sol, în timp ce în agricultura convențională acest lucru nu este neapărat posibil, deoarece majoritatea solurilor sunt extenuate de  fertilizarea minerală, cu doze mari şi foarte mari, dar și de tratamentele chimice intensive de combatere a buruienilor, bolilor şi dăunătorilor. Ca rezultat, produsele ecologice au mai mult gust, mai multe vitamine și minerale și mai mulți antioxidanți.

♥  Una dintre garanțiile faptului că un fruct sau o legumă este bio presupune ca piața agroalimentară de unde cumperi să fie adaptată la sezon și certificată ecologic.

Alimentația bio e numai pentru bogați?

Mulți ocolesc produsele ecologice întrucât sunt mai scumpe. Astfel, prețul poate fi unul dintre dezavantajele achiziționării unui aliment bio. Desigur, agricultura ecologică necesită mai mult efort, mai mult timp și mai multă forță de muncă, dar asta nu înseamnă că produsele ecologice sunt cu mult mai scumpe.

E adevărat, prețurile rămân mai mari decât ale produselor din agricultura convențională, dar alimentele ecologice devin din ce în ce mai accesibile de-a lungul anilor. De fapt, în prezent, agricultura ecologică beneficiază de anumite subvenții, ceea ce face posibilă scăderea prețurilor produselor din magazine. Dacă unele magazine de specialitate au profitat de moda bio pentru a vinde produsele foarte scump, poți găsi produse de o calitate la fel de bună, la prețuri mult mai accesibile, în fermele mici.

Calculează bugetul

Pentru a nu depăși un anumit buget alocat hranei, fă-ți cumpărăturile o dată pe săptămână, chiar dacă piața se află la o distanță apreciabilă de casă, sau comandă produsele online. Pentru a ieși cât mai ieftin, orientează-te spre alimente de sezon. E foarte posibil ca, asaltați de producția mare, fermierii să scadă considerabil prețurile, astfel încât și familiile cu venituri modeste să aibă în continuare o dietă sănătoasă.

100% organic =  utopie

E absolut necesar să înțelegi că nu este posibil ca reziduurile chimice să fie eliminate 100% din alimentele ecologice. Ar fi un proiect imaginar, fantezist, irealizabil. Mediul înconjurător poate fi ușor contaminat (chiar și din cauza unui drum îndepărtat, dar intens circulat, a poluării aerului și a ploii, a contaminării solurilor învecinate).

5% din ingredientele neecologice care alcătuiesc alimentele prelucrate ecologic pot fi, de asemenea, contaminate. Spre exemplu, sarea de mare, care, chiar dacă nu a fost tratată, a fost deja poluată, în mare, de materiale plastice, uleiuri sau alte deșeuri. În produsele ecologice, încărcarea cu pesticide este mai mică.

Utilizarea produselor chimice sintetice de protejare a plantelor este interzisă în agricultura biologică. De aici rezultă diferența semnificativă de conținut între alimentele din agricultura biologică și cele din agricultura convențională.

Surprize… neplăcute

După cum știi, vara e sezonul insectelor. Muștele, țânțarii nu sunt o surpriză. Dar e posibil ca unele insecte, care preferă căldura și umiditatea, să nu fie observate cu ochiul liber (acarienii alimentari). Aceste insecte preferă alimentele ecologice pentru că nu conțin pesticide care să le combată. Iar deșeurile metabolice ale insectelor (fecale, celule rezultate în urma năpârlirii, reziduuri) le fac responsabile de declanșarea alergiilor respiratorii, alimentare și dermatologice.

Ca urmare a termenului de valabilitate limitat al produselor alimentare ecologice și a lipsei de conservanți, e necesar să cumperi mai des, ceea ce poate fi o piedică în gestionarea bugetului. Alimentele ecologice se alterează repede; de aceea, aruncă orice produs care are urme, chiar li infime, de degradare.

♥ Acarienii alimentari nu suportă temperaturile scăzute; de aceea, păstrează la frigider, la temperaturi scăzute, toate alimentele perisabile, dar și produsele din cereale − făină, griș, mălai.

Citeste si:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.07/2018
Text: Grigoriana Brujan
Sursa foto: pexels.com

 

Comments

comments

Lasă un răspuns