Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Alimente ideale la cina

Alimente ideale la cina

Ultima masă din zi este la fel de importantă ca și precedentele, pentru că pot face diferența între un somn odihnitor și insomnie, între acumularea de kilograme sau menținerea greutății și pot susține un tranzit intestinal sănătos, dar pot echiliba nivelul de insulină și activitatea hepatică, toate implicate în calitatea somnului.

Află care sunt alimentele ideale la cină

Un pahar cu lapte degresat (conține triptofan care, prin transformarea sa biochimică în serotonină, induce somnul și previne trezirea precoce), băut seara înainte de culcare, zarzavaturile, legumele cu frunze verzi, cerealele integrale fără zahăr (mai ales ovăz și orz), ciupercile (de tot felul), fructele (bogate în potasiu și dulci), semințele (fară sare), fructele uscate, mierea, busuiocul sunt cele mai bune soluții pentru masa de seară. Aceste alimente au capacitatea de stimula un somn sănătos și previn insomnia.

Toate alimentele care contin carbohidrați complecși au un efect ușor sedativ deoarece cresc secreția de serotonină, neurotransmiterul care induce somnul.

Insomnia reprezintă incapacitatea unei persoane de a adormi sau de a-și menține somnul pe o perioadă de câteva ore, cauzele acesteia fiind legate de prezența unei patologii, viața stresantă, consumul excesiv de cofeină sau alcool, regimul de viață dezordonat sau dependența de droguri, susțin nutriționiștii.

Există alimente care sunt adevărațe somnifere naturale. Din această categorie face parte salata verde datorită unor substanțe cu structura similară opioidelor care sunt prezente în salată. Toate aceste alimente conțin vitamina B3 sau niacin, care este implicată în sinteza serotoninei și promovează un somn sănătos. Amestecat cu zeama de lămâie, sucul de salată poate fi o băutură delicioasă, care induce în mod efectiv somnul.

Există și alimente și substanțe care trebuie evitate de către persoanele afectate de insomnie acestea fiind cafeaua, ceaiul negru, esențele de cola, alcoolul, nicotina, ciocolata, alimentele condimentate, aditivii alimentari, alimentele conservate, sarea și zahărul în exces. Șunca, mezelurile, cârnații, brânza veche, cartofii prăjiți sunt alimente care conțin fie mulți aditivi alimentari/sodiu, fie tiramină, care crește cantitatea de stimulent noradrenalină secretată de creier.

De asemenea, trebuie evitate mesele copioase, bogate în proteine, seara la ore târzii.

Carnea ușoară de pește sau brânza nesărată, lactatele fermentate, salata verde și pâinea integrală sunt variantele de ales pentru cină.

Alimentele cu un indice glicemic mic sunt mereu pe lista cu alimente recomandate pentru cină, pentru că țin sub control nivelul de insulină și glicemia. Atunci când există o scădere a nivelului glicemiei, în organism se eliberează substanțe gluco-reglatoare, care stimulează creierul, fapt ce se concretizează prin trezirea în timpul nopții și un somn fragmentat.

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Lasă un răspuns