Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Alimente pentru sanatatea ochilor (II)

Alimente pentru sanatatea ochilor (II)

 

Multe studii ne arată că protejarea ochilor începe cu ceea ce punem în farfurie.  Mâncărurile bogate în luteină, acizi graşi de tip Omega-3, vitamina C şi antioxidanţi lucrează la sănătatea ochilor.

Află care sunt alimentele care păstrează sănătatea ochilor tăi şi adaugă-le pe lista cu mâncărurile tale preferate.

Uleiul de măsline

Motivul principal pentru care uleiul de măsline este benefic sănătăţii ochilor tăi este că facilitează absorţia nutrieţilor, proveniţi din alte mâncăruri. Deci, poţi pune ulei de măsline în salata ta pentru a absorbi nutrienţi din roşii şi legume verzi, şi poţi găti cartofi dulci şi carnea în ulei de măsline.

Când vrei să cumperi ulei de măsline, cumpără unul extra virgin, care îţi măresc numărul antioxidanţilor şi îţi protejează ochii. Uleiul de măsline nu conţine colesterol, carbohidraţi sau sodiu, dar e bogat în vitamina E. Vitamina K este vitală în prevenirea bolilor de inimă, în formarea unor oase puternice, şi  în păstrarea sănătăţii ochilor. Datorită concentraţiei mari de antioxidanţi, uleiul de măsline previne cancerul,  bolile arterei coronare, inflamaţiile şi diabetul.

Citeste si: Grasimi care ajuta dieta

Carnea de curcan

Una dintre cele mai bune şi gustoase mâncăruri benefice ochilor este curcanul. Este bogat în acidul nicotinic al vitaminei B şi în zinc, şi are multe întrebuinţări. Poate fi un substitut al cărnii de pui şi de vită. În plus, curcanul are un preţ rezonabil. Consumul regulat de carne de curcan păstrează sănătatea ochilor şi ajută la îndepărtatea cataractei.

Înafara faptului că este bogat în zinc, curcanul are concentraţii mici de colesterol şi de grăsimi saturate, şi poate face parte dintr-o dietă sănătoasă datorită concentraţiilor mari de proteine.

Citeste si: Ce mananci la dieta?

Roşiile

Roşiile sunt o sursă bună de carotenoide, inclusiv licopen, un compus cu proprietăţi antioxidante care oferă roşiei  perfecta culoare care se regăseşte în numele ei.  Un studiu arată că licopenul protejează retina şi alte părţi ale ochilui de deteriorarea produsă de lumină. Licopenul protejează celulele şi previne cancerul de prostată, cel de stomac, şi cel pulmonar. Roşiile conţin concentraţii mari de vitamina C care îţi protejează ochii şi vederea. Mai mult de atât, vitamina C ajută la o vindecare mai rapidă a rănilor, protejează corpul de radicali liberi, şi facilitează absorbţia  fierului.

Roşiile proaspete sau gătite, în combinaţie cu uleiul de măsline, pot grăbi absorbţia licopenului. Înafara faptului că roşiile ne protejează ochii, pot de asemenea să îmbunătăţească sănătatea pielii şi să sporească activitatea creierului şi sistemul imunitar.

Citeste si: Dieta de toamna pentru piele frumoasa

Cartofi dulci

Pe ultimul loc, cea mai bună mâncare păstrarea sănătăţii ochilor este cartoful dulce. Beta-carotena este substanţa căreia trebuie să-i mulţumeşti pentru păstrarea sănătăţii ochilor tăi, atunci când mănânci cartofi dulci.  Exact ca şi morcovii, cartofii dulci au beta-carotenă în abundenţă, vitamina A, vitamina C , fibre, mangan şi potasiu, care sunt toate bune pentru sănătatea ochilor tăi.

Cartofii dulci sunt de asemenea o sursă bună de vitamina D, care este vitală sistemului tău imunitar, nivelului de energie, sănătăţii ochilor şi dezvoltării oaselor

Aceste mâncăruri minunate şi delicioase sunt bune pentru ochii noştrii, având în vedere că toate conţin antioxidanţi, grăsimi sau minerale.

Citeste si: Alimente pentru sanatatea ochilor (I)

Consumi aceste alimente pentru a avea ochi sănătoşi?

 

Comments

comments

Lasă un răspuns