Antibiotice naturale

Antibiotice naturale

Ghimbirul, usturoiul şi uleiul de oregano sunt veritabile antibiotice naturale, dintr-o listă mult mai lungă ce mai cuprinde ceapa, scorţişoara şi hreanul, la care se adaugă toate sursele naturale de probiotice. Toate acestea au capacitatea de a susţine procesele biologice împotriva germenilor şi viruşilor, previn şi tratează răcelile, virozele şi unele infecţii.

Ghimbirul. Acesta este un remediu recunoscut de medicină datorită nutrienţilor cu proprietăţi antiinflamatoare şi antibacteriene. Ghimbirul conţine shogaol, zingeron şi gingerol, iar consum de ghimbir sub formă de ceai face din această plantă un bun remediu în cazul răcelilor. Ghimbirul calmează inflamaţile de la nivelul gâtului, ameliorează simptomele sinuzitei, febrei şi infecţiilor gâtului şi este extrem de util în toate suferinţele respiratorii, stimulând eliminarea mucozităţilor şi fluidizarea congestiilor respiratorii.

Usturoiul. Capacităţile binefăcătoare ale acestuia sunt ştiute, verificate şi recunoscute. Usturoiul are puternice efecte  antivirale şi este considerat un adevărat antibiotic natural. Usturoiul este o sursă bogată de antioxidanţi care protejează împotriva acţiunii bacteriilor şi a radicalilor liberi din sânge, asigurând protecţia sistemului imunitar. Proprietăţile sale se datorează în special alicinei, o substanţă antimicrobiană ce acţionează asemenea unui antibiotic natural, reuşind să distrugă virusurile şi infecţiile puternice. Usturoiul este recomandat în special în cazul infecţiilor produse de stafilococi, precum bronşita, amigdalita, abcesele buco-faringiene, dar şi în cazul paraziţilor intestinali, astmului, hipertensiunii şi infecţiilor pielii.

Probioticele sunt microorganisme vii care se găsesc în proporţie de 70-80% în propriul organism, la nivelul intestinului. Ele acţionează împotriva infecţiilor asemenea antibioticelor, însă avantajul important al acestora constă în faptul că nu afectează flora intestinală. Prin contrast, antibioticele nu fac diferenţa între bacteriile bune şi cele rele şi pot duce la distrugerea acelor bacterii care protejează organismul. Cu toate acestea, este important de reţinut că acţiunea antivirală şi antimicrobiană a probioticelor este asigurată de prezenţa a doi microbi: bifido acidophilus şi lactobacillus acidophilus. Aceştia se regăsesc în special în alimente obţinute în urma fermentării: iaurtul, caşul, castraveţii muraţi, varza murată şi mai ales kefirul.

Uleiul de oregano este relativ nou pe lista cu antibiotice naturale, iar studiile au demonstrat că acesta este cel mai puternic antibiotic natural ce aduce organismului numeroase proprietăţi curative: antibacterian, antispasmodic, anestezic, antivenin, antiparazitic, antimicrobial, antifungic. Un adevărat aliat al organismului în special în perioadele în care virozele sezoniere sunt predominante, uleiul de oregano poate acţiona pe două căi: ca modalitate de prevenţie, dar şi ca tratament pentru a grăbi vindecarea. Acesta acţionează atât ca un bun expectorant şi agent antiviral şi totodată că un antioxidant ce ajută la eliminarea toxinelor şi stimularea imunităţii.

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/

Cele mai citite
De Andreea Vasile | 08 octombrie 2025
De Andreea Vasile | 08 octombrie 2025

Așteptările nu distrug relațiile pentru că sunt prea mari, ci pentru că rămân nespuse. Iar atunci când nu sunt comunicate, se transformă în frustrări, tăceri și reproșuri. Dacă în adolescență e firesc să nu știm exact ce vrem, la maturitate ar trebui deja să avem curajul să cerem. Despre cum ne putem exprima dorințele și […]

Citeste mai mult
De Adrian Serban | 05 aprilie 2021
De Adrian Serban | 05 aprilie 2021

Servirea meselor acasă, în familie, este unul dintre momentele cele mai plăcute ale zilei, însă de multe ori timpul limitat și lipsa de inspirație pot fi adevărate provocări. Nu trebuie să fii bucătar profesionist ca să gătești mâncăruri pline de savoare, însă sunt câteva aspecte de care e bine să ții cont pentru rezultate excepționale. […]

Citeste mai mult