Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > (P) Aparatul dentar – când să îl alegem și ce trebuie să știm despre el

(P) Aparatul dentar – când să îl alegem și ce trebuie să știm despre el

aparat dentar

Dinții albi și egali sunt asociați cu frumusețea și sănătatea și, de aceea, cu toții visăm la o dantură perfectă. Chiar dacă natura nu ne-a înzestrat cu cei mai frumoși dinți, în prezint există nenumărate soluții care ne pot ajuta în îndeplinirea acestui vis.

Una dintre cele mai comune metode – care vizează corectarea unei danturi imperfecte, cu dinți strâmbi, înghesuiți sau suprapuși – constă în aplicarea unui aparatul dentar, purtarea acestuia nemaifiind considerată ceva ciudat. Dimpotrivă, acum este la modă.

Astfel, tot mai multe persoane aleg aparate dentare cu brackeți colorați și se mândresc cu faptul că au grijă de sănătatea danturii lor.

Când este momentul să alegem un aparat dentar?

Necesitatea folosirii unui aparat dentar se poate constata și acasă când, în momentul examinării dinților, se observă diferențe semnificative între aceștia. Dar, pentru a nu trage concluzii pripite, este nevoie de sfatul unui medic specialist. Odată ajuns pe scaunul acestuia, el va putea detecta toate problemele și va recomanda aparatul dentar ideal.

Aparatul dentar este recomandat în următoarele situații:

  • Dinții sunt înghesuiți, fapt ce conduce la dificultăți de periere și, implicit, la probleme dentare;
  • Dinții au spații mari între ei, situație care permite acumularea de resturi alimentare ce favorizează depunerea de placă și inflamarea gingiilor;
  • Dinții sunt situați prea în spate sau prea în față, caz în care are loc o mușcătură incorectă ce poate, în timp, să conducă la boala parodontală;
  • Dinții sunt blocați în os, problemă ce poate provoca dureri gingivale.

Pentru detectarea precoce a semnelor de anomalie, este recomandat ca pacienții tineri să fie programați la un control de specialitate înainte de vârsta de 7 ani. Dacă sunt prezente probleme ale dinților ce necesită aplicarea unui aparat dentar este necesar să se înceapă cât mai repede tratamentul, nu doar pentru corectarea diferitelor neajunsuri ale dimensiunii osoase, ci și pentru prevenirea viitoarelor anomalii.

Adolescenții și adulții, pe de altă parte, trebuie să aloce mai mult timp rezolvării problemei, procesul fiind mai complex deoarece corectarea se va face mai lent.

Ce trebuie să știm despre aparatele dentare?

Menite să corecteze toate anomaliile de poziție prezentate mai sus, aparatele dentare pot fi de două feluri:

  • Mobile – pot corecta doar malpozițiile mai puțin severe și poate fi necesară purtarea sa pe o perioadă mai lungă de timp;
  • Fixe – acționează continuu asupra dinților și realizează o ghidare mai bună a forțelor, ideală pentru rezultate calitative, într-un timp mai scurt.

După ce medicul ortodont va alege cel mai potrivit aparat dentar, este important ca pacientul să se aștepte ca procesul de montare să se desfășoare pe o perioadă mai lungă de timp. De multe ori, medicul specialist poate efectua un detartraj și un periaj profesional sau un tratament al cariilor înainte de montarea propriu-zisă.

În timpul procedurii și în primele zile după montaj se poate simți o ușoară senzație de disconfort cauzată de poziționarea aparatului, însă aceasta va dispărea ulterior, în aproximativ o săptămână. Pentru a evita neplăcerile, este recomandat ca în această perioadă să se consume alimente mai moi. Ocazional, este posibil să apară dureri locale fără un motiv anume, acest lucru fiind normal și disconfortul creat putând fi eliminat cu ajutorul analgezicelor.

Clinica Trident oferă soluții stomatologice de top

Cei care doresc să își corecteze anumite probleme ale danturii cu ajutorul aparatului dentar pot apela cu încredere la Clinica Trident din București. Aceasta oferă servicii stomatologice premium și dispune de cele mai performante tehnologii, investind în mod constant în modernizare. Dotările și echipamentele de ultimă generație, alături de echipa competentă de medici specialiști cu vastă experiență în domeniu, vor asigura cele mai bune rezultate.

La Clinica Trident se găsesc mai multe tipuri de aparate dentare, iar prețul acestora poate varia în funcție de anumite caracteristici. Aparatele dentare pot fi fixe sau mobile, autoligaturante, metalice sau linguale.

Un aparat autoligaturant are avantajul de a oferi un tratament mai blând și presupune un număr mai mic de vizite la medicul ortodont, în timp ce un aparat lingual este practic invizibil – fiind aplicat pe interiorul dinților. Cel metalic este primul tip de aparat dentar apărut și încă rămâne o alegere bună datorită prețului mai mic.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns