Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Arome care-ți schimbă starea de spirit

Arome care-ți schimbă starea de spirit

aromaterapie

Este indicat ca peste zi să apelezi la ajutorul plantelor, pentru relaxare, sau măcar seara, înainte de culcare, să bei câte un ceai calmant, pentru destindere şi somn odihnitor. Iată câteva arome care te pot ajuta!

Ulei de lavandă: numită „mireasa care vindecă“, lavanda este un excelent sedativ. Parfumul ei înlătură stresul și relaxează. Uleiul poate fi folosit intern (conform instrucţiunilor) sau extern, ca aromaterapie.

Passiflora (floarea patimilor): se poate lua sub formă de pulbere, 0,5-1 g/zi, sau infuzie. Infuzia se prepară din o linguriţă cu plantă mărunţită la o cană cu apă clocotită. Se lasă zece minute acoperită și se beau două sau cel mult trei căni/zi.

Tinctură de valeriană: 30 de picături de trei ori pe zi.

Ceai combinat: talpa-gâștei, conuri de hamei, flori de tei, rădăcină de valeriană (câte două părţi), sovârf, roiniţă (câte o parte). Se prepară o infuzie din două linguriţe cu amestec de plante la o cană cu apă clocotită. Se bea o cană seara, înainte de culcare.

Ulei de muşeţel: câteva picături puse în apa de baie te eliberează de stresul zilnic. Iar dacă le adaugi în baia de dimineaţă, te energizează şi te binedispun pentru toată ziua.

Infuzie de tei: două linguriţe cu flori la o cană de apă clocotită (200 ml), lăsate la infuzat 15 minute, apoi băute seara, cu o oră şi jumătate înainte de culcare. Stările de nelinişte, anxietate, chiar şi atacurile de panică pot fi tratate cu infuzie de tei.

Infuzie de conuri de hamei: torni o cană cu apă clocotită peste o lingură cu plantă. Nu infuza mai mult de un minut sau două, pentru că au potenţial halucinogen! Același efect calmant l-ar putea avea un pahar cu bere, la temperatura camerei, băut în 10-15 minute.

Aromele care te revigorează

Aromaterapia este cât se poate de eficientă împotriva stresului şi a celorlalţi „tovarăşi“ ai lui: anemia, astenia, depresia uşoară.

Schimbările meteorologice, atât de frecvente toamna, aduc cu ele dureri de cap, ameţeli, dureri moderate de încheieturi, oboseală nejustificată. Bine dozate, aromele rezolvă problema, de cele mai multe ori singure, fără alt ajutor.

♣ baie cu ulei de busuioc: pui zece picături în apa de baie caldă şi stai în ea 30 de minute (ar fi bine să-ţi acoperi ochii); remediul este antidepresiv şi antiastenic;
♣ vaporizare în vase speciale cu ulei de rozmarin: limpezeşte mintea, stimulează, energizează;
♣ baie cu ulei de salvie: o aromă antistres şi antidepresivă; alungă melancolia şi starea de oboseală;
♣ masaj cu ulei de cimbrişor: câteva picături de esenţă cu care se face un masaj complet; revigorează şi purifică;
♣ vaporizare cu ulei de lămâie: este antiseptic şi energizant, îţi dă o stare bună şi… poftă de mâncare.
♣ vaporizare cu ulei de lemongrass: combate oboseala fizică şi psihică, este un calmant puternic la nivelul sistemului nervos, fiind socotit unul din cele zece cele mai întrebuinţate uleiuri estenţiale.

Uleiul regilor te transformă în regină

Este o combinaţie de uleiuri esenţiale, de efecte ale acestora: mentă (energie şi stimulare), pin (sentiment de eliberare), tămâie (echilibru) şi cajeput (alinare). Zece picături puse în apa de baie te vor face mai uşoară şi lipsită de griji, ca o pasăre în zbor. Sau ca o regină.

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.39/2014
Autor: Irina Tudor Dumitrescu
Sursa foto: Thinkstock by getty Images

Comments

comments

Lasă un răspuns