Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > As fi fericita sa ma stiu sanatoasa

As fi fericita sa ma stiu sanatoasa

 

Stomatologul, un „rău“ necesar

Ştiai că fricoşii campioni când vine vorba de dentist sunt bărbaţii? De data asta, nu e cazul să fii „bărbată“, pentru că problemele dentare netratate la timp pot duce chiar la declanşarea unui atac de cord. O fi scaunul ăla nesuferit, dar, cu cât te verifici mai des, cu atât mai rar vei auzi sunetul frezei. Fă-ţi controlul de rutină o dată pe an, repară ce s-a stricat şi, la doi ani, mergi la un detartraj profesional care să-ţi lumineze zâmbetul!

Cu sufletul la doctor

Dacă simţi că te copleşesc tristeţi şi îngrijorări ce par fără leac, nu te sfii să treci pragul unui cabinet psihologic. Mărturiseşte terapeutului tot ce te doare, pentru că sănătatea minţii şi a sufletului e la fel de importantă precum cea a trupului!

Ştii să-ţi palpezi sânii?

Fă-ţi un obicei din a sta singură în faţa oglinzii o dată pe lună, cu zece zile înainte de menstruaţie. Iată cum procedezi: pentru a explora sânul drept, ridică mâna dreaptă deasupra capului şi, cu buricele degetelor de la mâna stângă (în afară de degetul mare), fă mişcări în sensul acelor de ceasornic, apăsând uşor, apoi mergi dinspre sfârcuri către exterior şi presează axila de sus în jos. Nu te speria dacă dai peste umflături sau porţiuni mai tari. Ginecologul îţi va recomanda analize ţintite: dacă ai peste 35 de ani, ecografia de sân devine o obligaţie an de an, iar dacă ai depăşit 40, se impune mamografia. 

Ai grijă de femeia din tine!

Ştiai că suntem pe primele locuri în Europa la cazurile de cancer de col şi de ovare? Dar că şansele de vindecare sunt maxime când sunt depistate la timp? Ca să te fereşti de probleme, mergi la ginecolog şi bifează testul Babeş-Papanicolau. Dacă n-ai auzit până acum de el, de azi va trebui să-l consideri un control de rutină. În fiecare an! Este cea mai simplă şi eficientă metodă de depistare a oricărei modificări apărute pe col. Durează puţin, nu doare şi te scuteşte de griji nefondate. Ovarele au şi ele nevoie de aten]ie, dar pentru ele e indicată ecografia transvaginală. De inclus, de asemenea, în lista de investigaţii anuale! Seamănă cu ecografia clasică, doar că e pe interior: o sondă introdusă în vagin permite vizualizarea organelor genitale şi detectarea cu precizie a cheagurilor sau tumorilor. Vei simţi un uşor disconfort, însă nu e dureroasă şi nici iradiantă. 

Cu aluniţele nu-i de glumit

Din când în când, studiază-ţi trupul şi fii pe fază la orice mici nereguli apărute peste noapte, chiar dacă nu-ţi pun mari probleme. Urmăreşte dacă şi cum evoluează! Şi nu ignora o alună oricât de mică – unele sunt chiar periculoase, pentru că se pot transforma în melanom, cea mai gravă formă de cancer de piele. Numai vizita la dermatolog te lămureşte dacă trebuie să te îngrijorezi sau nu. 

 

Dragă jurnalule,

Citesc prospecte medicale şi mi se pare că pe toate simptomele şi efectele adverse stă scris numele meu. La primul strănut, mă îndop după ureche cu un pumn de pastile. Iar după ce văd un documentar despre microbi, întorc casa cu susu-n jos şi fac lună în fiecare colţişor. Dar la doctor nu mă duc, mi-e frică să nu care cumva să atrag răul şi să mă trezesc că sufăr de vreo boală incurabilă. Aşa sunt eu – mă cuprinde panica şi ajung să ţes scenarii apocaliptice care nu mă lasă să trăiesc, dar nici nu mă fac mai sănătoasă. Aş vrea din suflet să fiu mai liniştită şi să nu mă mai neglijez…

Scoate-ţi din vorbe bolnăviciosul mâine şi mergi la doctor chiar azi, fără teamă. În timp, îţi va intra în reflex să verifici doar din surse sigure cât de sănătoasă eşti. 

Între panică şi neglijenţă, cam pe acolo se balansează multe dintre noi, nu eşti singura. Dar soluţia nu e să stai (mai mult decât e necesar) cu ochii în prospectele medicamentelor ori să aduni informaţii medicale din Dr. House sau Anatomia lui Grey, că nu scapi de griji astfel. Paşii pe care e bine să-i faci regulat pentru sănătatea ta sunt simpli de tot:

Analize o dată pe an

Nu trebuie să ajungi într-o situaţie critică pentru a-ţi evalua starea de sănătate, dar nici să te culci pe-o ureche, „clocind“ la gânduri negre. Hemoleucograma, VSH-ul, colesterolul, creatinina, sideremia, calciul sunt cele mai importante analize de sânge: ele vin cu primele indicii despre ce suferi. Nu e o dramă dacă ţi se descoperă valori crescute ale colesterolului rău. Primul pas e să obţii aceste rezultate, apoi să le ţii în frâu. Şi, pentru că trăieşti într-o lume alertă, plină de virusuri care atacă deşi nu le-ai deranjat cu nimic, nu-i suficient să te speli temeinic pe mâini. Ca să nu te ia panica de la primul semn de lipsă de vlagă, testează-te o dată pe an şi de markerii hepatici, nişte analize specifice pentru ficat, care se fac tot din sânge. 

Nu uita de ecografia de abdomen!

De două ori pe an, spun medicii. Este o investigaţie de rutină pe care o poţi repeta oricând, neavând contraindicaţii. Îţi sunt luate în vizor, fără să te doară, organele interne (ficat, rinichi, colecist, splină). Şi posibile anomalii ale ovarelor tot aici pot fi depistate, însă pentru ele vei face o ecografie specifică.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns