Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Salvia: beneficii pentru sănătate și mod de utilizare

Salvia: beneficii pentru sănătate și mod de utilizare

beneficii salvie

„Cum să moară omul dacă are salvie în grădină?“ se spunea în Roma antică. Pentru că planta aromată era salvarea bolnavilor. De altfel, numele de salvie tocmai de la asta vine: salvare.

Frunzele şi florile de salvie sunt folosite în medicina naturistă încă din timpuri străvechi. Sunt foarte bogate în uleiuri volatile, sunt foarte aromate şi astringente. Principalale ei proprietăţi curative sunt digestive, carminative, coleretice, astringente, antiinflamatoare, antidiareice, antiseptice, bacteriostatice, aperitive şi tonic-amare. Este de asemenea calmant al sistemului nervos, iar preparatele din salvie sunt antinevralgice, uşor sedative, uşor hipoglicemiante, antifebrile, antisudorifice.

  • grecii o considerau regina plantelor tămăduitoare;
  • romanii o culegeau după anume ritual. Preotul oficiant aducea drept jertfă pâine şi vin, îmbrăcat într-o tunică albă. Folosirea obiectelor din metal era interzisă, considerându-se că devin otrăvitoare în contact cu salvia.
  • arabii o numesc, și acum, iarba beduinilor, fiind folosită de regii deşertului pentru tratarea bolilor digestive.
  • în Evul Mediu, sa fost numită, de preotul Konrad von Megenberg, hrana zeilor.

Salvia, numită Planta Fecioarei, planta femeilor

Se spune că proprietăţile vindecătoare ale salviei au fost date chiar de Fecioara Maria. Tânăra mamă încerca să-și ascundă Pruncul de soldații lui Irod. Înfricoșată, a cerut florilor din jur s-o ajute, iar salvia a fost prima care i-a sărit în ajutor, adăpostind-o printre bogăţia de frunze. Atunci Maria a spus: „De azi înainte şi până în eternitate, tu vei fi floarea preferată a oamenilor. Îţi dau puterea să vindeci pe om de toate bolile şi să-i salvezi de la moarte aşa cum ai făcut tu pentru mine“. Iar de pe urma acestui dar au de beneficiat mai ales femeile.

Ciclul menstrual neregulat, menstra abundentă sau dureroasă se reglează cu ajutorul unei jumătăţi de linguriţe de salvie luate de 4 ori pe zi, înainte de masă.  Problemele cauzate de menopauză pot fi tratate cu tinctură. Aceasta răreşte apariţia bufeurilor, opreşte transpiraţia excesivă, previne hemoragiile care apar la debutul menopauzei. Se administrează câte o linguriţă de tinctură (întotdeauna diluată în apă), de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol.

Ajută ficatul și digestia

Salvia îmbunătăţeşte activitatea ficatului, înlătură balonările şi celelalte indispoziţii legate de o proastă funcţionare a ficatului. Infuzia de salvie are acţiune depurativă, elimină mucozităţile prea abundente din aparatul respirator şi stomac, stimulează pofta de mâncare, înlătură tulburările intestinale şi diareea. Opăreşti 1 linguriţă de plante cu 250 ml de apă clocotită şi laşi câteva minute. Cura ar trebui să ţină cel puţin două săptămâni. Diferitele boli ale tubului digestiv, de la indigestie la colită şi infecţii, pot fi tratate și cu un sfert de linguriţă de pulbere de salvie luată înainte de masă.

Citește și: 5 plante pentru o digestie ușoară

Tratează bolile respiratorii

Bronşita, astmul, rinita, sinuzita, bolile respiratorii cu secreţii abundente se tratează cu pulbere de salvie, administrată constant timp de 30 de zile, câte o jumătate de linguriţă de 4 ori pe zi. Un astfel de tratament reduce cantitatea de secreţii şi are efecte antiinfecţioase puternice. Este recomandată mai ales primavara.

Înlătură efectele transpirației

Salvia este poate cea mai cunoscută plantă cu efecte antiperspirante, tratamentul cu salvie fiind folosit chiar și pentru bolnavii de hiperhidroză (transpirație excesivă). Prepari o infuzie din 2 lingurițe de plantă uscatăla o cană cu apă clocotită (lași la infuzat 15 minute), bei o cană pe zi, în cure de 3 săptămâni cu minimum 2 săptămâni pauză. Mare atenție! Salvia este un puternic anticoagulant, așa că ar fi bine, dacă știi că ai probleme, să consulți medicul înainte de a o folosi.

Preparate importante din salvie

Decoctul combinat

3-4 linguri de salvie mărunţită se pun la macerat în jumătate de litru de apă, vreme de 8-10 ore, după care se filtrează. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta rămasă după filtrare se fierbe încă cinci minte într-o jumătate de litru de apă, după care se lasă să se răcească şi se filtrează. Se amestecă cele două extracte. Preparatul obţinut, aproximativ 1 l, se foloseşte intern (1-2 căni pe zi) sau extern, sub formă de băi, cu bune efecte la femei cu tulburări abdominale, la persoane cu depresii psihice şi la copii debili.

Oţetul

Considerat de călugării benedictini elixir pentru nervi, oțetul de salvie ajută și în astenia de primăvară. Se prepară în felul următor: într-un litru de oţet natural de mere laşi să se macereze, timp de două săptămâni, 50 de grame de frunze de salvie mărunţie.

Tinctura

Echilibrează sistemul nervos şi pe cel hormonal, este un stimulent al activităţii cerebrale și se prepară din 17 linguri cu pulbere de salvie puse într-un borcan închis la culoare peste care se adaugă 400 ml de alcool alimentar de 50 de grade. Se închide ermetic borcanul şi se lasă 2 săptămâni la macerat. Se ia câte o linguriţă, dizolvată în apă, de 4 ori pe zi. Surmenajul dispare dacă iei 50 de picături de tinctură, de 3-4 ori pe zi. Efecte mai puternice obţii dacă diluezi tintura în ceai rece de roiniţă (melisa).

Gargara

… cu apă de salvie sau cu o soluţie din 200 ml infuzie de salvie, 25 ml glicerină, 10 ml tinctură de lavandă şi 30 g clorură de sodiu. Este folosită în caz de halenă (miros neplăcut al gurii) și pentru curățarea dinților.

Cataplasme

… din frunze uscate şi măcinate, amestecate cu unt şi plasate pe suprafaţa gâtului în caz de amigdalite şi alte inflamaţii.

Citește și: Fitoterapie pentru tulburări feminine

 

Articol preluat din revista Sănătatea de azi, nr. 6/2020, care poate fi citit integral în versiune electronică via Magzter.

Autor: Irina Tudor Dumitrescu

Sursă foto: iStock

Comments

comments

Lasă un răspuns