Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Beneficiile mamografiilor, mai mari decat se credea

Beneficiile mamografiilor, mai mari decat se credea

Mamografiile efectuate in mod regulat previn decesele provocate de cancerul mamar, iar numarul vietilor salvate creste in timp, potrivit rezultatelor celui mai lung studiu realizat pana in prezent.

Studiul, care s-a desfasurat pe o perioada de 29 de ani si la care au participat 130.000 de femei din doua comunitati din Suedia, a stabilit ca in grupul voluntarelor care au efectuat mamografii in mod regulat s-au inregistrat cu 30% mai putine decese provocate de cancerul mamar, iar efectul s-a mentinut de-a lungul timpului.

La 29 de ani de la debutul studiului, echipa de cercetatori, coordonata de profesorul Stephen Duffy, de la University of London, a descoperit ca numarul femeilor salvate de un cancer la san creste odata cu fiecare an, in conditiile efectuarii regulate de mamografii.

Stamatia Destounis, specialist in radiologie la Elizabeth Wende Breast Care din Rochester, New York, care nu a fost implicata in acest studiu, spune ca radiologii citeaza de mai multi ani rezultate partiale ale acestui studiu si aceasta cercetare indica faptul ca mamografia are „chiar mai multe beneficii decat inteleg oamenii” in prezent. Totodata, aceasta spune ca atat pacientii, cat si medicii trebuie sa primeasca o educatie in acest sens.

In cadrul acestui studiu, femeile au fost impartite in doua grupuri, unul care a efectuat regulat mamografii si unul care a primit ingrijirea obisnuita. In primii sapte ani, femeile cu varste intre 40 si 49 de ani au facut mamografii o data la doi ani, iar cele cu varste intre 50 si 74 de ani – o data la trei ani.

„Rezultatele noastre indica faptul ca la fiecare 1.000 de femei care au beneficiat de mamografii pe o perioada de 10 ani au fost prevenite trei cazuri de cancer mamar”, a spus Duffy, adaugand ca majoritatea deceselor prevenite s-au produs la mai mult de 10 ani de la inceperea mamografiilor.


Mamografiile constituie un subiect controversat

Astfel, in SUA, autoritatile recomanda, incepand din 2009, ca femeile de 40 de ani sa nu faca mamografii, in timp ce femeile de 50 de ani sa faca una la doi ani, in loc de una anuala asa cum era recomandat anterior. Multi specialisti spun insa ca aceste recomandari privind rarirea mamografiilor le-ar aduce pe femei intr-o stare de confuzie si ar avea ca rezultat mai multe decese provocate de cancerul mamr.

Schimbarile au avut ca scop sa le scuteasca pe femei de griji si de costurile unor teste suplimentare care ar fi fost necesare pentru a face diferenta dintre cancer si noduli inofensivi. Insa rezultatele studiului suedez arata ca rata rezultatelor fals pozitive (supradiagnosticate) este mica, de mai putin de 5%. Multe grupuri de medici, inclusiv American Cancer Society, si-au mentinut recomandarile privind efectuarea de mamografii incepand cu varsta de 40 de ani, subliniind ca acest tip de analiza medicala poate salva vieti prin detectarea precoce a tumorilor, in faza in care acestea pot fi cu usurinta tratate.

Duffy este de parere ca femeile cu varsta intre 40 si 54 de ani ar trebui sa faca o mamografie la fiecare 18 luni, iar cele cu varsta peste 55 de ani – una la fiecare doi ani. Cancerul mamar se situeaza pe locul al doilea in topul cancerelor cauzatoare de moarte in randul femeilor din SUA, dupa cancerul pulmonar.

Anual, circa 500.000 pacienti mor din cauza acestui cancer la nivel global. Totodata, anual, in lume, sunt diagnosticate 1,3 milioane de noi cazuri.

Comments

comments

Lasă un răspuns