Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Beneficiile nămolului

Beneficiile nămolului

Proprietăţile terapeutice ale nămolului vindecător sunt cunoscute din Antichitate, însă studiile le-au certificat mult mai târziu.

Format din particule fine de substanţe mine­rale şi vegetale care se depun pe fundul unui lac într-un timp îndelungat, nămolul are numeroase proprietăţi terapeutice. Din acest punct de vedere, țara noastră este o adevărată valoare, fiind împânzită cu ape minerale, lacuri şi nămoluri binefăcătoare. Lacul şi nămolul de la Techirghiol sunt renu­mite în întreaga lume, dar există şi alte staţiuni balneare unde acesta este printre principalele tratamente pentru numeroase afecţiuni: Sovata, Mangalia, Amara, Lacu Sărat, Vatra Dornei, Turda, Govora, Geoagiu-Băi.

Legenda spune că romanii au descoperit proprietăţile terapeutice ale nămolului din lacul Techirghiol. Mult mai târziu, pe la 1800, comandanţii turci obişnuiau să facă împachetări cu nămol când datoria îi aducea pe aceste meleaguri. Numele i-a rămas de la bătrânul Techir, orb şi olog, care a nimerit în acest lac împreună cu măgarul său. După ore de chin în care a încercat să iasă din mâlul cu miros înţepător, a observat că întrezărea o rază de lumină, nu mai mergea la fel de greu, iar picioarele îl dureau mai puţin. Azi, statuile celor doi sunt simbolul localităţii.

Mulţi folosesc nămolul pentru afecţiuni reumatice, însă el e bun pentru oricine, acoperind o plajă mare de boli, ba chiar e un excelent mod de prevenţie şi echilibrare a organismului. Dacă îţi petreci vacanţa într-una dintre staţiunile în care nămolul este la îndemână, profită de proprietăţile lui şi fă o cură de sănătate!

Elimină toxinele

Împachetarea cu nămol poate fi folosită preventiv: absoarbe toxinele din corp şi astfel se preîntâmpină multe afecţiuni cauzate de acestea. Nămolul echilibrează pH-ul corpului, ajută la răcorirea lui şi relaxarea muşchilor. Este un excelent mod de detoxificare naturală. Împachetarea cu nămol are efecte benefice, care persistă luni întregi după tratament.

Stimulează digestia

Îmbunătăţeşte circulaţia şi metabolismul, având un impact pozitiv asupra digestiei. Nămolul aplicat pe abdomen pentru 20-30 de minute este un remediu bun pentru toate tipurile de indigestie. Reduce căldura la nivel intestinal şi stimulează peristaltismul. Tocmai de aceea este indicat persoanelor care suferă de constipaţie.

Atenuează durerile

Muşchii se relaxează, inflamaţia se reduce şi durerea scade. Fie că e vorba de afecţiuni reumatice, artrite, entorse, dureri abdominale sau de cap, nămolul acționează ca un veritabil antiinflamator. Bunăoară, cataplasma este remediul potrivit pentru durerile de cap – se pun comprese pe frunte sau pe tot capul. Face minuni şi în cazul recuperării după accidente sportive.

Ideal în boli oculare

Aplicat pe pleoape cu ajutorul unui tifon, nămolul relaxează ochii, mai ales în cazul persoanelor care lucrează mult la computer, și contribuie la reducerea cearcănelor, iritaţiilor, mâncărimilor, conjunctivitei alergice. Există studii care susțin că nămolul este eficient în cazul glaucomului.

Menţine frumuseţea

Este un excelent balsam pentru piele şi păr. Are multe minerale, vitamine şi grăsimi ce calmează și catifelează pielea și dau suplețe părului. Tratează acneea, reduce petele şi alergiile cutanate, ajută la vindecarea rănilor şi cicatricelor. Nămolul are proprietăţi antiîmbătrânire datorită efectului său extraordinar de regenerare. În timp ce masca din nămol acoperă tenul, pielea se exfoliază şi ţesuturile se tonifică. Împachetarea cu nămol creşte energia în ţesuturi şi astfel pielea arată mai bine.

Te scapă de stres

Nămolul este un remediu excelent pentru cei care suferă de stres, anxietate, insomnie şi boli asociate. De fapt, tot sistemul nervos şi periferic beneficiază de pe urma acestui tratament. Se folosește în hemipareze, scleroză multiplă şi Parkinson.

Rezolvă probleme genitale

Fiecare femeie ar trebui să facă o cură de nămol atunci când are ocazia, pentru că el ajută în tratarea anexitei, cervicitei, metritei şi sterilităţii.

Tratează afecţiuni ale pielii

Un alt efect miraculos al nămolului este tratarea psoriazisului, efectele fiind comparabile cu cele obţinute la Marea Moartă. Este la fel de spectaculos în sindromul seboreic sau în alergiile pielii.

Ajută rinichii

Să mergi prin nămol ori să-l aplici pe picioare şi spate ajută la funcţionarea optimă a rinichilor prin stimularea centrilor nervoşi, a circulaţiei şi eliminării toxinelor.

Ciudățenii

Produs din reziduuri organice depuse în urma unui proces extrem de îndelungat, nămolul are o compoziţie chimică complexă: acizi, vitamine, aminoacizi, hormoni din plante, care pot fi lesne absorbite de organismul uman.

Mirosul uneori neplăcut provine în general de la hidrogenul sulfurat, care aduce numeroase beneficii organismului. Dilată vasele de sânge, contribuind la normalizarea tensiunii arteriale şi tratarea disfuncţiilor erectile.

Având o termoconductibilitate redusă, absoarbe uşor căldura, care trece greu în corp. Tocmai de aceea în timpul împachetărilor cu nămol simţim mai puţin intens căldura soarelui.

Citește și:

Articol preluat din ediția de august 2015 a revistei Femeia.

Autor: Luminița Tăbăran

Foto: Guliver/Thinkstock

Comments

comments

2 thoughts on “Beneficiile nămolului

  1. Este adevarat ce s-a scris mai sus despre namol. De cate ori mergeam la Lacul Sarat faceam impachetari cu namol si de fiecare data simteam binefacerile lui.

Lasă un răspuns