Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Berea, sanatate curata

Berea, sanatate curata

Sa stabilim de la inceput: promovam consumul moderat de bere, ceea ce inseamna, in cazul doamnelor, 330 ml pe zi. Daca, dimpotriva, te delectezi foarte rar cu aceasta bautura, sa stii ca nicio sticla de 500 ml la ocazii nu ti-ar fi interzisa de medici. Iar asta, pentru ca ridica cu 4% nivelul HDL (colesterolul bun).

Bine, asta nu inseamna ca, daca n-ai baut de luni pana vineri, trebuie sa recuperezi peste weekend toata cantitatea. Invinuiesti berea pentru burtica dezvoltata de sotul tau si nu gresesti, pentru ca functioneaza si aici regula “ce-i mult strica”.

Imagineaza-ti insa ce s-ar intampla daca, in loc de trei beri pe zi, el ar bea aceeasi cantitate (cam 1,5 litri) de vin. Dimensiunile sale ar fi mai impresionante, pentru ca 100 ml de bere contin 45 de calorii, pe cand aceeasi cantitate de vin (12% alcool) are 80-85 de calorii. Asadar, ai si tu liber la un pahar de bere pe zi, fara frica de ingrasare.

Un pic de bere – multe beneficii

Totul pleaca de la compozitia atat de bogata a berii: complexul de vitamine B (B2, B6, B9, B12), calciu, magneziu, potasiu, antioxidanti (de doua ori mai mult decat vinul alb), fibre solubile (din cereale). Avantajul cel mai de pret este ca vitaminele din bere se pastreaza dupa fermentatie, iar pe locul doi poate sta cu succes cantitatea scazuta de sodiu pe care aceasta bautura o contine, ceea ce inseamna ca nu ne da batai de cap cu retetia de apa in organism si nici tensiunea arteriala n-o ia la goana.

Iata ce face efectiv berea, consumata cu moderatie, pentru sanatatea ta:

  • Stimuleaza digestia. Un litru de bere iti ofera 20% din necesarul zilnic de fibre (acestea iti asigura o digestie normala prin combaterea constipatiei si diareei).
  • Scade riscul de osteoporoza. Prin faptul ca previne demineralizarea sistemului osos, berea amana tot mai mult momentul instalarii acestei afectiuni.
  • Previne formarea gusii, precum si afectiunile declansate de dereglarile tiroidei pentru ca are efect asupra secretiilor hormonale.
  • Tine la distanta afectiunile coronariene. Riscul de atac de cord, ischemie cardiaca sau tahicardie este redus cu 24,7% in urma consumului a trei pahare de bere, dar nu iti recomandam acest “tratament” decat la ocazii.
  • Impiedica formarea pietrelor la rinichi datorita continutului de magneziu. Un pahar cu bere pe zi scade cu 40% riscul aparitiei acestor formatiuni. Asadar, nu te feri sa consumi o bere mica la terasa, daca ti-e pofta. Daca insa vrei ceva care sa-ti potoleasca setea intr-o zi caniculara, comanda-ti o apa plata.

Comments

comments

Lasă un răspuns