Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > (P) Boli și afecțiuni care coexistă: ce semne trebuie să-ți atragă atenția

(P) Boli și afecțiuni care coexistă: ce semne trebuie să-ți atragă atenția

simptome boli

Corpul uman funcționează în mod integrat și interconectat, iar atunci când unul dintre sisteme întâmpină probleme, apar disfuncții și ale altor organe. Iată doar câteva exemple: din cauza diabetului există un risc crescut de a dezvolta boli de inimă, depresia atrage după sine slăbirea sistemului imunitar și predispoziția la infecții, psoriazisul se complică adesea cu inflamații și dureri articulare.

Află în continuare ce boli si afectiuni se pot asocia si ce trebuie să faci pentru a ține sub control ambele suferințe.

Boli tiroidiene și intoleranța la gluten

Intoleranța la gluten este o afecțiune mult subdiagnosticată la nivel mondial. Se estimează că milioane de persoane suferă din cauza imposibilității de a digera glutenul (o proteină din cerealele cu spic: grâu, orz, ovăz, secară), însă doar de curând sensibilitatea non-celiacă la gluten a fost recunoscută ca afecțiune de sine-stătătoare. Mai multe studii au demonstrat că persoanele cu intoleranță la gluten suferă și de tulburări tiroidiene (hipertiroidism, hipotiroidism). Dacă ai vreuna dintre aceste afecțiuni, este recomandat să faci investigații și pentru celelalte. În orice caz, o dietă fără gluten te va ajuta să ții sub control atât intoleranța alimentară, cât și disfuncția tiroidiană.

Diabet și boli cardiovasculare

În diabet, cantitatea crescută de zahăr și fluctuațiile insulinei cauzează inflamație sistemică. Inflamația afectează și peretele vaselor de sânge, favorizând apariția plăcilor de aterom. Atunci când un cheag de sânge blochează un vas mare apare riscul producerii unui infarct miocardic sau accident vascular cerebral. Schimbarea stilului de viață, trecerea la o dietă antiinflamatoare, așa cum este dieta mediteraneană, ajută atât la controlul diabetului, cât și la reducerea riscului cardiovascular.

Insuficiență cardiacă și osteoporoză

Insuficiența cardiacă este o suferință în care inima nu reușește să pompeze suficient sânge în tot corpul. Studiile au arătat că un flux sanguin slab se asociază cu un risc de dezvoltare a osteoporozei. Acest lucru este pus pe seama faptului că transportul mineralelor către țesutul osos este deficitar ca urmare a circulației deficitare. Așa că, dacă aveți probleme cu inima, este indicat să efectuați un test pentru densitate minerală osoasă și alte analize pentru determinarea riscului de osteoporoză. După interpretare analize, medicul vă poate recomanda suplimente cu calciu, vitamina D, vitamina K și să faceți exerciții fizice moderate.

Pneumonie și zona zoster

Zona zoster apare pe fondul unei imunități scăzute. La rândul ei, pneumonia este o infecție respiratorie care pune sistemul imunitar la grea încercare. Prezența uneia dintre aceste afecțiuni atrage dupa sine riscul celeilalte. Așa se explică de ce zona zoster apare adesea în perioada de convalescență după o boală respiratorie severă. Medicii recomandă susținerea puternică a sistemului imunitar atunci când vă confruntați cu infecții respiratorii astfel încât complicațiile ulterioare să fie prevenite.

Psoriazis și inflamații articulare

Psoriazisul este o afecțiune autoimună care determină apariția unor plăci descuamate, aspre, cu aspect solzos, în special la nivelul articulațiilor: degete, coate, genunchi, ceafă. Însă psoriazisul este mai mult decât o boală dermatologică. Majoritatea pacienților cu psoriazis suferă în același timp de artrită psoriazică. Aceasta cauzează inflamație și durere la nivelul articulațiilor și poate duce la deteriorarea ireversibilă a acestora în cazul în care complicațiile nu sunt tratate la timp. Dacă aveți psoriazis, întrebați medicul despre noile tratamente care pot stopa sau încetini evoluția bolii.

Depresie si inflamații

Depresia cronică este adesea asociată cu afecțiuni inflamatorii. Cercetările arată că stresul cronic și depresia sunt legate de inflamație sistemică, putând perturba sistemul imunitar. De aceea, persoanele cu depresie sunt susceptibile de a suferi boli autoimune inflamatorii precum sindromul intestinului iritabil, diabet de tip 2, poliartrită reumatoidă. Deși sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege legătura dintre cele două, specialiștii susțin că schimbarea stilului de viață și o dietă antiinflamatorie se dovedesc benefice în combaterea depresiei și inflamației.

Mai multe informații și subiecte despre sănătate citiți pe site-urile MamiSiCopilul.ro, Cancer360.ro și SfaturiMedicale.ro – platforme de informare și educație pentru sănătate dezvoltate de GTS Solution.

Despre GTS Solution

GTS Solution este unul dintre principalii furnizori de servicii și soluții pentru piața farmaceutică din România.

Misiunea GTS Solution este de a contribui la îmbunătățirea calității vieții și a stării de sănătate a pacienților, prin promovarea unor produse farmaceutice și servicii de înaltă calitate.

 

 

 

Sursă foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns