Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Brânza cu roșii, argumente pro și contra

Brânza cu roșii, argumente pro și contra

Cea mai populară combinație pentru zilele călduroase de vară este, fără îndoială, brânza cu roșii. Bună știm că este, dar cât de potrivită e pentru stomac și ce efect are asupra siluetei?

E un fel de mâncare lejer și gustos, însă asocierea celor două alimente prezintă avantaje și dezavantaje.

Pro

Iată de ce, atunci când e cald, preferi brânza cu roșii în loc de orice altceva.

Este o combinație ușoară. Brânza este o lipidă. Dacă pui alături roșia – o glucidă bună (ca majoritatea legumelor), deci plină de apă și de fibre –, timpul de digestie scade, metabolismul e accelerat și asta se vede pe silueta ta. În schimb, dacă pui lângă brânză un carbohidrat rău, cum este cartoful (care îngrașă din pricina amidonului), amestecul are gust bun, dar inhibă sistemul digestiv.

Este o combinație hrănitoare. Roșiile sunt pline de vitamine, mine-rale, fibre și antioxidanți (licopenul îi dă culoarea apetisantă și are efect antiîmbătrânire). Brânza are, de asemenea, proprietăți nutritive (proteine, calciu, zinc). Astfel, beneficiile aduse organismului sunt multe: sațietate, colesterol redus, risc scăzut de cancer, oase puternice, glicemie echilibrată, piele frumoasă, tonus excelent.

Contra

Deși nutritivă, gustarea de vreme toridă poate avea efecte neplăcute.

Este o combinație alergenă. Dacă ai intoleranță la lactoză (probabil nediagnosticată), care se manifestă prin balonare, diaree, durere abdominală, brânza se dovedește a fi un aliment greu. Cazeina din brânză (enzima responsabilă cu coagularea) este, de asemenea, o proteină controversată – se spune că ar favoriza apariția tumorilor.

Este o combinație grasă. Brânzeturile nu lipsesc din curele de slăbire, având calitatea de a topi rapid grăsimile fără să te înfometeze (proteinele alimentează mușchii cu energie). Sunt însă recomandate moderația (brânza e calorică) și totodată alegerea în cunoștință de cauză. Brânza dulce e cea mai slabă, la fel mozzarella. Telemeaua e slabă, dar foarte sărată. Gust intens au brânzeturile tari și semitari, care conțin multe grăsimi (cașcaval), iar cele cremoase (brie, camembert) sunt, în ciuda texturii, mai slabe.

Este o combinație prea sărată. Chiar dacă brânza e plină de sare, ai tendința să pui sare pe roșii, fiindcă ți se pare că altfel nu au gust. Procedezi greșit, fiindcă sodiul din produsul lactat este deja în exces, iar asta nu doar că-ți ruinează cura de slăbire (reții mai abitir apa și asta se vede inestetic pe abdomen, coapse și ten), ci are efecte nedorite asupra sănătății (retenția de apă e o povară pentru rinichi, pune presiune pe articulații și îngreunează fluxul sangvin).

Articol preluat din ediția de mai 2014 a revistei Femeia.

Autor: Lidia Năstase

Sursa foto: Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns