Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Busuiocul trateaza bolile de stomac

Busuiocul trateaza bolile de stomac

Folosit îndeosebi în bucătăria grecească şi italiană pentru aroma proaspătă pe care o dă mâncării, busuiocul este o mirodenie cu multe calităţi terapeutice.

Cultivat de vreo 5.000 de ani pe tărâmurile Indiei, a ajuns în Europa odată cu armatele lui Alexandru cel Mare, acest „rege“ al mirodeniilor fiind folosit ca leac sigur împotriva paraziţilor intestinali şi a infecţiilor stomacale. De atunci, a căpătat un loc de cinste şi în tradiţiile româneşti, mai ales cele de dragoste – dacă-l pui sub pernă de Bobotează, se spune că îţi visezi ursitul, iar dacă-l împleteşti în păr, cel iubit nu-şi va lua gândul de la tine. Lăsând deoparte aceste ritualuri magice, să ne bucurăm de minunile pe care le face planta pentru sănătate!

Bun pansament gastric

Uleiurile volatile fac din busuioc un leac excepţional împotriva bolilor de stomac. O cură cu busuioc te scapă de balonare şi digestie defectuoasă, stimulând bila leneşă.

Bea câte două căni cu infuzie zilnic, vreme de o săptămână, iar după două săptămâni de pauză, reia cura. Printre afecţiunile tratate se numără colita de fermentaţie, gastrita hiperacidă, greaţa şi anorexia. Previne cancerul intestinal! Poţi adăuga busuiocul în supe ori salate, proaspăt şi tocat, iar dacă torni câteva picături de ulei esenţial la fiecare sticlă de apă de doi litri consumată, previi toxiinfecţiile alimentare! Tot uleiul esenţial te scapă de giardia.

Alungă depresia şi oboseala

Dacă te simţi lipsită de energie şi ţi se întâmplă din ce în ce mai des să nu găseşti resurse pentru activităţi care altădată ţi se păreau floare la ureche, o cură cu busuioc are efect tonic şi învinge oboseala. Este un remediu bun şi pentru stările de tristeţe prelungită, prevenind depresia. Tot busuiocul ţine departe efectele stresului asupra organismului, aşa că e mai mult decât bine-venit în perioadele solicitante.

Creşte fertilitatea

Pe lângă faptul că este un afrodiziac eficient atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, busuiocul are darul de a-ţi spori şansele de a rămâne însărcinată. În caz de impotenţă sau frigiditate, tinctura de busuioc și cea de brânca-ursului fac un cuplu aproape imbatabil.

Ajută inima

Se ştie cât de benefică îi este inimii alimentaţia mediteraneeană, iar unul dintre secrete este busuiocul. Fie că-l fo-loseşti drept condiment, fie sub formă de preparat medicinal, acesta previne depunerile de colesterol, menţine elastice vasele de sânge şi reglează tensiunea arterială.

Declanşează lactaţia

Se spune că lăuzele care au lapte prea puţin pot declanşa lactaţia cu ajutorul infuziei de busuioc. În schimb, lăuzele şi femeile însărcinate nu au voie să consume preparate cu ulei esenţial de busuioc.

Mai tare ca virusurile!

Un consum regulat de preparate cu busuioc ţine departe răcelile, gripele şi recidivele herpesului. În caz că te-ai pricopsit cu o viroză respiratorie, două, trei căni de infuzie pe zi au afect calmant. Bronşita poate fi vindecată mai repede dacă iei de până la şase ori pe zi, cel puţin zece zile, câte trei picături de ulei esenţial de busuioc amestecat cu miere. Remediu util şi dacă suferi de astm!

Cum îl foloseşti extern

Frunzele proaspete zdrobite se aplică direct pe piele, sub formă de cataplasme, bune în caz de înţepături de insecte, răni, dureri de cap. Băile cu apă caldă în care ai adăugat ulei esenţial de busuioc sunt bune contra cistitelor (în cazul infecţiilor urinare acute, folosește în paralel tinctură de busuioc). Iar băile generale cu busuioc, fie că foloseşti infuzie concentrată, fie ulei esenţial, întăresc imunitatea şi îţi redau energia.

Preparate cu busuioc

Poţi să le cumperi sau, de ce nu, să le prepari acasă din busuiocul plantat chiar de tine în ghiveci – ţine-l la soare ca să ai parte de cât mai multe principii active!

  • Infuzie: torni o cană de apă fiartă peste două linguriţe de busuioc uscat, laşi zece minute, apoi strecori şi bei.
  • Apă de busuioc: într-un litru de apă rece, pui trei linguri de busuioc proaspăt mărunţit, strecori şi bei lichidul de-a lungul zilei. Dezinfectează tractul gastrointestinal.
  • Ulei esenţial: se găseşte la plafar (ai grijă să scrie pe el că e pentru uz intern) şi se administrează câte trei picături cu puţină miere, de trei ori pe zi, vreme de două săptămâni.
  • Pulbere: se ia înainte de mesele principale câte o linguriţă rasă.

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.27/10.07.2014

Autor: Andreea Cohuț

Sursa foto: Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns