Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Cancerul de col uterin – metode si sfaturi de preventie de la specialistii in ginecologie

Cancerul de col uterin – metode si sfaturi de preventie de la specialistii in ginecologie

Cancerul de col uterin ocupa in continuare locul al doilea in lista tipurilor de cancer care produc cele mai multe victime anual in Romania. O campanie continua de informare poate scadea aceasta rata, insa implicarea pacientilor in procesul de preventie este definitorie. Despre toate aceasta, am stat de vorba cu Bani Al Marjeh Souzan – medic primar obstretica-ginecologie, clinica Finas Medical Cluj.

Care sunt cauzele aparitiei cancerului de col uterin? Incepand cu ce varsta este indicat sa inceapa preventia?

Cancerul de col uterin este determinat, in cele mai multe dintre cazuri, de infectia virusului HPV (Human Papiloma Virus). Acesta se transmite, de regula, prin contact sexual. Femeile cu varste cuprinse intre 18-40 ani, active sexual, sunt mai predispuse sa faca aceasta afectiune. De aceea, preventia este o componenta foarte importanta.

Ce simptome prezinta pacientii care sufera de cancer de col uterin?

Simptomele nu sunt intodeauna evidente. Din nefericire, acestea apar doar cand maladia este avansata. De aceea, se indica efectuarea testului Babes-Papanicolau o data pe an. Ca simptome alarmante putem enumera: sangerarea in afara menstruatiei sau la contact sexual (orice sangerare in afara ciclului menstrual necesita un consult ginecologic), durere la contact sexual, vaginal sau perivaginal insotite de sangerare, secretii vaginale urat mirositoare, dureri la urinare. De asemenea, atunci cand afectiunea afecteaza unul sau mai multe organe vecine, pot aparea constipatia sau dificultatile la urinare. Scaderea in greutate, pierderea apetitului, oboseala si lipsa de energie sau edeme la membrele inferioare sunt simptome care pot indica un cancer de col uterin.

Exista o predispozitie in cazul cancerului de col uterin?

Orice femeie care si-a inceput viata sexuala trebuie sa faca testul Babes-Papanicolau. In plus, femeile care au in familie cazuri de cancer sunt obligate sa faca anual acest test.

De aceea, se recomanda vizita la cabinetul de ginecologie, in prelabil cu o programare la medici specialisti.

Exista contraindicatii ale vaccinarii HPV? Cui se adreseaza si cum functioneaza? In cat timp isi face efectul si cat dureaza acesta?

Studiile medicale de pana acum nu au aratat contraindicatii ale vaccinului HPV. Doctorul ginecolog trebuie sa il efectueze dupa unele investigatii si la o anumita varsta. Efectul vaccinului impotriva cancerului de col uterin apare dupa 3-4 saptamani, dupa care trebuie efectuata o a doua doza, dupa 3 luni.

Chiar si dupa vaccinare, pacientii treabuie sa faca preventie. De ce?

Vaccinarea nu opreste reinfectarea cu HPV pentru ca acest virus are peste 100 de tulpini si acesta nu le poate acoperi pe toate. Vaccinul este facut doar pentru doua tipuri de tulpini, incluzandu-le doar pe cele mai frecvente si cu agresiune ridicata.

Exista o evolutie in ceea ce priveste metodele de investigatie? Exista analize ce tin de ramura ginecologiei mai eficiente decat altele?

Exista mai multe metode de investigatie, insa testul Babes-Papanicolau este cel mai eficient. Acesta arata gradul de evolutie si stadiul de modificare celulara al colului uterin. Colposcopia si biopsia sunt necesare pentru a determina stadiul bolii.

In ce consta pregatirea pentru testul Babes-Papanicolau?

  1. Inainte cu doua zile de test este indicata evitarea contactului sexual si a spalaturilor intravaginale
  2. Pacienta nu trebuie sa urmeze tratamente intravaginale sau cu antibiotice
  3. Cea mai buna perioada pentrul testul Babes-Papanicolau este aceea de inainte/dupa menstruatie

Femeile care au facut histerectomie mai trebuie sa faca testul?

Femeile cu histeroctomie trebuie sa efectueze testul Papanicolau din doi in doi ani pentru bont, mai ales daca au suferit o histeroctomie din cauza cancerului (uterin/ovarian/de col).

Un urma caror analize se poate stabili un diagnostic concludent?

Babes-Papanicolau este cea mai importanta investigatie de depistare a cancerului de col uterin. La fel de importante sunt analizele de sange (marker tumoral), colposcopia si biopsia.

In functie de evolutia cancerului de col uterin, in ce consta tratamentul?

De regula, se impun metodele chirurgicale si tratamentele cu radio si chimioterapie.

Cat de importanta este consilierea psihologica in cazul descoperiri acestei afectiuni?

Este foarte importanta consilierea psihologica in cazul descoperiri cancerului mai ales daca femeia este tanara si nu accepta ideea de histereoctomie.

Ce tratamente/terapii adjuvate sunt necesare in cazul despistarii cancerului de col uterin?

  1. Combaterea virusului si oprirea evolutii lui prin cresterea imunitatii
  2. Alimentatie sanatoasa cu scop de vitaminizare si mineralizare
  3. Controlul medical periodic

Cat de important este abordarea unui stil de viata echilibrat, in procesul de preventie si refacere, si in ce trebuie sa constea acesta?

Este foarte important sa avem un stil de viata cat mai sanatos (sport, o alimentatie de calitate, un program regulat de odihna), viata sexuala echilibrata (cu un singur partener sau prin contact sexual protejat). In esenta, educatia sexuala a tineretului trebuie sa se realizeze timpuriu, inca din scoala, cat si in familie.

Comments

comments

Lasă un răspuns