Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Cand ai nevoie de cerclaj

Cand ai nevoie de cerclaj

Dupa operatie vei fi nevoita sa respecti cu sfintenie recomandarile medicului tau obstretician. Cea mai importanta dintre ele: evitarea oricarui efort, repausul la pat in pozitie orizontala, cat mai mult cu putinta, mai ales incepand cu cea de-a cincea luna de sarcina, precum si evitarea contactului sexual pana la termen.

Desfacerea cerclajului se efectueaza de obicei in saptamana 37 de sarcina – tot la spital si, de cele mai multe ori, fara anestezie. Sunt sanse sa nasti in urmatoarele 24 de ore de la scoaterea firului, dupa cum exista si sanse sa nasti la termen, mai ales daca ai respectat toate recomandarile medicului.

Daca ai cerclaj, suna imediat medicul cand:

  • apar contractii-medicul tau va aprecia daca este indicata sau nu scoaterea firelor;
  • apare sangerare vaginala;
  • ai febra peste 38 grade C;
  • ai frisoane;
  • ai o secretie vaginala urat mirositoare;
  • ti s-au rupt membranele (s-a rupt apa).

Exista insa si situatii in care punguta vrea sa se deschida mai devreme, iar mamicile sunt nevoite sa apeleze la cerclaj.

Cerclajul (sau serclajul cervical) este o procedura chirurgicala simpla, folosita pentru mentinerea colului inchis pe toata durata sarcinii. Se coase colul cu un fir gros, neresorbabil, ca un snur care strange "baierele pungii", impiedicand astfel "alunecarea" fatului inainte de termen.

Cand am nevoie de cerclaj?

Interventia e indicata mamicilor cu asa-numitul "col incontinent", pentru a preveni avortul sau nasterea prematura. Incontinenta cervicala inseamna dilatarea colului fara durere si prea devreme, punand in pericol viata bebelusului.

De regula, cerclajul se face la inceputul celui de-al doilea trimestru – intre 12 si 21 de saptamani sau intre 14 si 16 saptamani de sarcina – ori cand medicul tau descopera deschiderea prematura a colului.

Doare? Cum ma pregatesc?

Interventia se face sub anestezie generala sau regionala – spinala ori epidurala. In cazul anesteziei generale, vei fi obligata sa nu mananci si sa nu bei nimic (nici macar apa, cafea sau ceai) in ziua interventiei.

Comments

comments

Lasă un răspuns