Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Cand este grava durerea de cap?

Cand este grava durerea de cap?

Ca să ajungi la neurolog, nu-ţi trebuie vreo afecţiune gravă: e suficientă o durere de cap. Iar tratamentul corect al acesteia previne probleme mult mai mari.

Nu toţi doctorii sunt atenţi la pacienţii lor când le intră pe uşă. Ba îşi caută ochelarii, ba răsfoiesc prin catastife, ba termină vreun SMS cât tu le dai bună ziua şi-ţi agăţi haina-n cui. Neurologul stă cu ochii pe tine de când iei mâna de pe clanţă şi de la uşă până la scaun îşi adună o mulţime de informaţii despre acea latură a sănătăţii tale care-l interesează. „Vedem cum merge pacientul, dacă are faţa simetrică, dacă pupilele sunt egale, cum îşi mişcă membrele, ce poziţie are… Nici noi nu mai suntem conştienţi de această observaţie, ne-a intrat în obişnuinţă“, spune doamna doctor Margareta Coşurbă, medic primar neurologie. Ce bine c-am aflat asta chiar la sfârşitul întâlnirii noastre, că, altfel, cum încearcă unii să-şi măsoare cuvintele de faţă cu psihologul, m-aş fi chinuit şi eu să mă mişc exemplar în cazul de faţă! Slavă Domnului, am ieşit bine până la urmă.

E grav când mă doare capul?

Prin filme, vezi cum specialitatea asta se ocupă de tumori cerebrale şi oameni în comă – şi ţi-ai închipuit că doar aşa poţi intra în contact cu un neurolog. Mai ştii când te-a durut ultima oară capul? Ce-ai făcut? Ai luat pastila cunoscută şi-ai aşteptat să-ţi treacă, fără să-ţi pui problema că este a nu ştiu câta oară în ultima lună când se întâmplă asta. „Durerea de cap şi ameţelile sunt principalele probleme cu care vin la control persoanele tinere (până în 40 de ani). Şi cea mai frecventă cauză este stilul de viaţă defectuos. Majoritatea nu mănâncă dimineaţa, beau cafea, fumează, consumă energizante, stau la calculator ore în şir. Însă foarte rar durerea de cap este de natură neurologică. Iar prin discuţia cu pacientul ne dăm seama de asta. De exemplu, dacă pacientul spune că durerea apare după-amiază spre seară, e clar, e de la stilul de viaţă! Dacă apare dimineaţa, ţine şi de poziţia coloanei cervicale, dacă a stat mai mult într-o poziţie fixă, dacă a stat în curent, dacă persoana a fost mai stresată“. 

Cu ce probleme mai mergem la neurolog

Dar, dacă nu impunem nici o limită de vârstă pacienţilor, cele mai răspândite şi mai grave afecţiuni neurologice în România sunt complicaţiile bolilor cardiovasculare. În Europa, suntem pe primul loc la mortalitatea provocată de aceste afecţiuni. Iar complicaţiile lor, care câştigă teren şi printre reprezentanţii vârstei a doua, sunt:

1 Accidentele vasculare de tip ischemic, când un vas de sânge din creier se astupă ca urmare a îngustării odată cu vârsta şi a migrării plăcilor de grăsime din alte zone. Dacă vasul înfundat este unul mare, care irigă jumătate de creier, se lasă cu paralizie pe jumătate de corp. 

2 Accidentele vasculare de tip hemoragic, adică hemoragiile intracraniene, mai grave atunci când se rupe un vas. Dacă se petrece în afara creierului, nu este atât de grav. Dar, dacă se rupe în creier, poate surveni decesul. Astfel de accidente pot apărea în cazul hipertensivilor sau diabeticilor, care suferă de fragilitate vasculară mai mare.

Citeste continuarea consulatiei pe pagina urmatoare

 

Aproape la fel de numeroase sunt trombozele de sinusuri venoase, ce apar mai ales la femeile tinere care îşi administrează anticoagulante. Iar în ultimul timp au apărut efectele tratamentului cu un medicament contraceptiv, care dă probleme neurologice: „Am avut şi eu o pacientă în această perioadă, o tânără care s-a dus întâi la oftalmolog, pentru că nu vedea bine şi o durea capul. Oftalmologul i-a făcut analiza fundului de ochi şi avea un edem papilar foarte mare. Era vorba de o tromboză parţială de sinusuri venoase. I-am recomandat RMN şi a ajuns direct în spital“, avertizează doamna doctor.

Iar în cazurile cele mai grave, vorbim de tumorile cerebrale care abia în stadii avansate, când ajung la dimensiuni mari, apasă pe creier şi produc tulburări de vorbire, de vedere, greţuri, vărsături… În rest, o mulţime de demenţe mixte la vârsta a treia, o raritate acum 20 de ani…

  • Hormonii dau dureri de cap

Ce e migrena?

O „migrenă“ sună mai frumos decât o banală durere de cap. Iată ce spune medicul despre ambele: „Migrena comună este durerea care începe pe jumătate de cap, este precedată de o tulburare de vedere şi se asociază cu greţuri, vărsături, intoleranţă la zgomote, la lumină. Există migrena familială şi migrena pe care femeile o fac în perioada premenstruală sau menstruală…“

Sfaturi pentru un creier sănătos

Ca să funcţionezi ceas, ai nevoie de:

  • O alimentaţie diversă şi sănătoasă, fără substanţe toxice şi cu cât mai puţine chimicale. Creierul nu are rezerve de energie – ca să funcţioneze, el consumă ce găseşte în sânge. 
  • Somn de noapte cel puţin şase ore, dintre care măcar o oră înainte de miezul nopţii. În timpul somnului, creierul îşi repară din neuroni, îşi stabileşte conexiuni, se secretă şi hormonii necesari pentru creier. 
  • Mişcare, pentru că nu am fost făcuţi să stăm pe scaun. Exerciţiul fizic oxigenează creierul. 
  • Activitate diversă. Dacă ai probleme cu memoria, îi faci foarte bine creierului învăţând o limbă străină, de exemplu.

Comments

comments

Lasă un răspuns