Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Canta! E bine pentru sanatate

Canta! E bine pentru sanatate

Sub duș, în mașină, singur sau în grup, în public ori acasă. Cântatul e mai mult decât o plăcere, este un gest benefic sănătății. Eliberează de stres, antrenează mușchii, întărește imunitatea. Încearcă și tu!

Care dintre noi, tânăr fiind, nu s-a imaginat măcar o dată cântând pe scenă în fața unei mulțimi ce-l aplaudă frenetic? Câți nu ne-am dorit să avem o voce care să stârnească invidia prietenilor? Toți sau aproape toți ne-am închipuit asemenea lucruri. Știai însă că îți poți folosi corzile vocale pentru propria stare de bine? Cântatul e un sport vocal care te ajută să eliberezi stresul, emoțiile negative, tensiunile, neliniștile.

Nu-ți face griji, indiferent că ai sau nu talent, efectele benefice ale cântatului sunt aceleași. Nu e important să cânți bine, ci să-ți facă plăcere să cânți.

Bună dispoziție

Asemenea ciocolatei, cântatul stimulează secreția de endorfine, hormoni responsabili de sentimentul de bine, care au proprietăți antidepresive. De reținut că efectele acestor hormoni durează mai multe ore. Așadar, după ce te oprești din cântat, buna ta dispoziție se va menține o vreme.

Imunitate crescută

Potrivit unui studiu al Institutului muzical al Universității din Frankfurt, acțiunea de a cânta întărește sistemul imunitar. Cercetătorii au ajuns la această concluzie după ce au recoltat probe de sânge de la membrii unui cor cu o oră înainte și o oră după repetiție. Ei au observat o creștere semnificativă a concentrației de imunoglobuline A (proteine care protejează de infecții) și de serotonină (hormon antistres).

Tinerețe prelungită

Știai că, atunci când cânți, în corpul tău se mobilizează peste 300 de mușchi? Printre aceștia, și cei ai maxilarului, obrajilor, bărbiei. Concluzia? Cântând, îți menții pielea feței tânără și elastică mai multă vreme.

Eliberarea stresului și a tensiunilor

În mod normal, cei mai mulți dintre noi respiră cu partea de sus a plămânilor (la inspirație se umflă cutia toracică). Când cântăm, folosim în mod automat respirația abdominală (când inspirăm, se umflă abdomenul). Această respirație profundă relaxează organismul și eliberează tensiunile musculare. Indiferent de tipul de respirație adoptat, cântatul asigură o mai bună oxigenare a întregului organism.

Sunete vindecătoare

  • Cântând sunetul „a“ timp de 2-3 minute, poți alunga tristețea. Acest sunet forțează intrarea oxigenului în sânge, fapt ce semnalează creierului să elibereze endorfine.
  • Sunetul „e“ stimulează glanda tiroidă, care secretă hormoni ce controlează viteza cu care se desfășoară procesul de digestie și alte funcții importante ale organismului.
  • Cântând un „o“ lung, stimulezi pancreasul, care reglează nivelul zahărului din sânge.
  • Ca să-ți întărești sistemul imunitar, cântă vocala „u“. Aceasta activează splina, care reglează producerea celulelor albe din sânge, cele care luptă cu infecțiile.

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.26/03.07.2014

Autor: Angelica Cîlțan.

Sursa foto: Fotolia

Comments

comments

Lasă un răspuns